• Cum. May 17th, 2024

Tam emekli maaşı alamayanların muhtaç olduğu ek ödenek koşullları göçmen emeklilerin başvurmasını engelliyor

ByHaber Merkezi

Nis 30, 2024

Tam emekli maaşı alamayanların muhtaç olduğu ek ödenek koşullları göçmen emeklilerin başvurmasını engelliyor

Tam AOW- emeklilik maaşı için gerekli koşulları yerine getirmediği için eksik (AOW-gat) emeklilik maaşı alanların yaşadıkları sorunlar Hollanda ile Türkler arasında köprü vazifesi gören kısa adı IOT olan Türkler için Danışma Kurulu tarafından Ulusal Ombudsman (Nationale Ombudsman) Kurumuna iletildi.
RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ
Ulusal Ombudsman Reinier van Zutphen’a bir mektupla konuyu gündeme getiren IOT Başkanı Zeki Baran, çeşitli nedenlerle çok az bir gelirle yaşamak zorunda kalan özellikle birinci kuşak emekli göçmenlerin geçinebilmek için muhtaç olduğu ek (AIO) ödenek sisteminin, amacına uymadığı için geçim yardım ödeneği (bijstand) koşulları kapsamından çıkarılmasının değerlendirilmesini istedi.
IOT Başkanı Baran mektubunda, eksik emekli maaşı nedeniyle asgari ücretin altında bir ödenekle geçinmek zorunda olan ve ek ödeneğe muhtaç olanların uymak zorunda olduğu ağır (bijstand) koşulların, bu kesimin ek ödenek başvurusunda bulunmasını zorlaştırdığınuı savundu.

Tam emeklilik maaşına hak kazanamayanların sayısının her yıl hızla arttığına dikkat çeken IOT Başkanı Zeki Baran, bu kesimin önemli bir bölümünün göçmenlerden oluştuğunu belirterek, yılda 13 haftadan fazla yurtdışına gidememek gibi önlemlerin ek ödenek başvurusunu engellediğini belirtti.

Mektupta ayrıca, yurtdışındaki malvarlığı bildirimi (vermogenstoets), olası aile bireyleri yardımlarının ödenekten (inkomentoets) kesilmesi, kışın soğuk ayları memleketinde (overwinteren) geçirmek isteği ve gelirlerin paylaşımı (kostendelersnorm) uygulamasının da göçmen yaşlıların ek ödenek başvurusunu engelleyen nedenler arasında olduğunu belirtti.
DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYIN
Sonuç olarak, asgari geçim (bijstand) yardım ödeneği sisteminin kişileri yeniden iş hayatına teşvik amacı taşıdığını ve aynı kuralların düşük maaşlı emeklilerin gelir durumunu telafi eden bir uygulama olamayacağı savunularak konunun yeniden değerlendirilmesi gerekiyor.


Bir cevap yazın