• Çar. May 8th, 2024

12 Milyon kişi izlemiş

Özcan Özbay (Özel Haber)

Geçtiğimiz günlerde Rotterdam ın en eski kiliselerinin birinden yükselen Aşık Veysel`in Gidiyorum Gündüz Gece nağmelerinin videosu bir anda gündem oldu ve 12 milyon kez izlendi.

Rotterdam ın en eski kiliselerinden biri olan Aziz Laurens Kilisesinin kulesinde bulunan Org ile bu eseri çalan Rotterdam Belediyesi adına yetkili Müzisyen Richard de Waardt gösterilen ilgiye şaşırdığını bir o kadar da memnun olduğunu belirtti.

Aziz Laurens Kilisesinde kendisini ziyaret ettiğimiz Richard de Waardt videonun 12 milyon kez izlenmiş olmasına çok şaşırdığını belirterek “Hiç beklemiyordum. O eseri çaldığım geçen Perşembe günü Dünya çeşitli Kültürler Günüydü ve bende 20 değişik ülkeden eserler çaldım. Türkiyeden de 3 eser çalındı o gün. Katibim, gidiyorum gündüz gece ve dandini dandini (çocuk şarkısı). Sanıyorum komşularımızdan birinin ilgisini çekti ve videoya kaydetti, sonuç buraya kadar geldi.”dedi.

1600 lu yıllardan kalan orjinal can çalgısı ile müzik yapmanın bir onur olduğunu söyleyen sanatçı de Waardt Müziğin evrenselliğine dikkat çekerek “Müzik insanların Kardeşlik duygularının derecelerini yükseltir. Bende tüm insanların kardeş olduğuna inanıyorum. Bu duygularla da tüm Dünya müziklerini burada çalmayı düşünüyorum.”dedi.

Kilisenin içine girip 110 merdiven çıktıktan sonra ilk mola yerinde bombardıman sonrası kiliseden kopan parçaların yer aldığı bölümde Kilisenin tarihçesini anlatan de Waardt “Kopan parçaların bir kısmı bu güne kadar geldi, Kulenin bu bölümüne bazı zamanlar öğrenci grupları da gelerek ziyarette bulunuyorlar. Kuleye toplam 300 basamak ile çıkılabiliyor. suan kulenin çıkılır kısmının tam ortasında bulunmaktayız.”dedi.

Ziyarettimiz dolayısıyla duygularını dile getiren de Waardt bizi Klisenin kardeş üyeleri olarak kabul ettiğini ve yılda dört kez istekte bulunma hakkımız olduğunu da belirtti ve kilisenin antik enstrumani ile DRTMEDIA takipcileri icin kisa bir muzik ziyafeti de verdi.

Türkler için danışma kurulu İOT Başkanı Zeki Baran da yaptığı bu anlamlı çalışmadan ötürü de Waardt a çiçek takdim etti.

Bir cevap yazın