• Cts. Nis 27th, 2024

Hollanda, Ülkedeki Suikastlardan Iran’i Sorumlu Tutuyor

Hollanda, Ülkedeki Suikastlardan Iran’i Sorumlu Tutuyor

Hollanda, ülkede 2015 ve 2017’de Iran asilli kisilerin suikasta ugramasindan Iran’i sorumlu tutuyor.

Hollanda Güvenlik ve Istihbarat Dairesi (AIVD) tarafindan yapilan yazili açiklamada, Hollanda’da 2015 ve 2017’de Iran asilli kisilerin suikastlarinda Iran’in baglantisi olduguna dair güçlü ipuçlari oldugu belirtildi.

Açiklamada, öldürülen iki kisinin de Iran rejimine karsi olduguna isaret edilirken, Iran’in muhtemelen suikastla baglantisi oldugu ifade edildi.

Hollanda Disisleri Bakani Stef Blok ise konuyla ilgili yaptigi yazili açiklamada, Hollanda’nin tavsiyesi üzerine Avrupa Birligi’nin (AB) bugün Iran istihbarat servisine ve bazi yöneticilerine yaptirim uyguladigini belirterek, bu kisilerin Avrupa’daki finansal varliklarinin donduruldugunu ve Avrupa’ya seyahatlerinin yasaklandigini söyledi.

Blok, yaptirimlarin yani sira Hollanda’nin, Ingiltere, Fransa, Almanya, Danimarka ve Belçika ile Iran yetkililerine Avrupa topraklarinda suikast planlariyla ilgili ciddi endiselerini dile getirdiklerini ifade ederek, “Iran’a, bu tür eylemlerde muhtemelen baglantisi olmasinin kesinlikle kabul edilemez oldugunu ve bunun hemen durdurulmasi gerektigini bildirdik.” dedi.

Iran’dan bu konuda is birligi beklediklerine, aksi takdirde daha fazla yaptirimin uygulanabilecegine vurgu yapan Blok, geçen sene Iran’in Lahey Büyükelçisinin Disisleri Bakanligina çagrildigini, büyükelçilik çalisanlarindan 2 kisinin sinir disi edildigini ve siki diplomatik önlemler aldiklarini hatirlatti.

Blok, sinir disi edilen diplomatlarin suikastlarla dogrudan baglantisi olmasa da bunun Hollanda tarafindan Iran’a karsi açik bir sinyal oldugunu kaydetti.

Iran’in terör örgütü olarak gördügü Ahvaz’in Kurtulusu için Arap Mücadelesi Hareketi’nin (ASMLA) kurucusu Ahmed Mola Nissi, 8 Kasim 2017’de Hollanda’nin Lahey kentinde evinin önünde, Halkin Mücahitleri Örgütü üyesi Muhammed Samadi ise 15 Aralik 2015’te Almere kentinde suikasta ugramisti.

Kaynak: AA

Bir cevap yazın