• Paz. Nis 28th, 2024

Türkiye’deki yatırım potansiyeli ve imkânları Hollanda’da tanıtıldı

ByHaber Merkezi

Mar 5, 2024

Türkiye’deki yatırım potansiyeli ve imkânları Hollanda’da tanıtıldı

Selman Aksünger – Anadolu Ajansı

Hollanda merkezli finans ve bankacılık kuruluşu ING’nin ev sahipliğinde, Türkiye’deki yatırım potansiyeli ve Türkiye’nin geleceğe yönelik yatırım çekme hedefleri anlatıldı.

ING’nin başkent Amsterdam’daki binasında yapılan etkinlikte, Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanlığı Borçlanma Genel Müdürü Yiğit Yaşar Korkmaz ve ING Grubu Global İcra Kurulu Üyesi ve Global Perakende Bankacılık Başkanı Pınar Abay Türkiye’deki yatırım imkanları ve avantajları üzerine sunumlar gerçekleştirdi.

Türkiye’deki yatırım imkânları anlatıldı

Program sonrasında AA muhabirine açıklamalarda bulunan Büyükelçi Ünal, 2024’ün hem Cumhuriyetin ilanından sonra Hollanda ile akdedilen ilk anlaşma olan 1924 tarihli Dostluk Anlaşması hem de 19 Ağustos 1964 tarihli Türkiye – Hollanda İşgücü Anlaşması’nın 60. yılı olması sebebiyle çok önemli olduğunu belirtti.

Ünal, toplantının temel amacının Türkiye’nin yatırım potansiyeline ilişkin imkanları Hollanda’daki yatırımcılara anlatmak olduğunu kaydederek, “Yaklaşık 200 kişilik bir Hollandalı finans, bankacılık ve diğer alanlardaki sektör temsilcilerine ayrıntılı sunumlar yaptık. Burada önemli olan tabi ki Cumhurbaşkanımızın ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonu çerçevesinde ülkemizin önümüzdeki yüzyılda sunduğu yatırım olanaklarını anlatmaktı.” dedi.

Toplantının kendileri için verimli olduğunu dile getiren Ünal, “Hem Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanımız Dağlıoğlu hem de Hazine ve Maliye Bakanlığı Borçlanma Genel Müdürü Korkmaz, katılımcılara ayrıntılı açıklamalarda bulundu.” ifadesini kullandı.

Ünal, Hollanda’nın Türkiye’de doğrudan yatırımda öne çıkan bir ülke olduğunu ve bunun yanında da Hollanda’daki Türk toplumunun Hollanda ekonomisi için çok önemli yeri bulunduğunu vurguladı.

“Yatırımcılara geleceğe yönelik vizyonumuzu anlattık”


Hollanda merkezli finans ve bankacılık kuruluşu ING’nin ev sahipliğinde, Türkiye’deki yatırım potansiyeli ve Türkiye’nin geleceğe yönelik yatırım çekme hedefleri anlatıldı. ING’nin başkent Amsterdam’daki binasında yapılan etkinlikte, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Türkiye’deki yatırım imkanları ve avantajları üzerine sunum gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Dağlıoğlu, AA muhabirine, ING ev sahipliğindeki yatırımcı toplantısının çok verimli geçtiğinden bahsederek, şunları söyledi:

“Buradaki toplantıda hem finansal yatırımcılar hem portföy yatırımcıları hem de uluslararası doğrudan yatırım yapan yatırımcılarımız vardı. Yatırımcılara özellikle Türkiye’nin geçmiş 20 yıldaki uluslararası doğrudan yatırım hikayesini, mevcut durumu ve geleceğe yönelik vizyonumuzu anlattık. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye 100 yılından bahsediyoruz. Buradaki hedeflerimizi, dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olma hedeflerimizi ve bununla beraber dünyadaki ticaretten daha fazla pay alacağımızı, uluslararası doğrudan yatırımlardan daha fazla pay alacağımızı söyledik.”
Dağlıoğlu, dünyanın birçok ülkesinden yatırımcının Hollanda üzerinden Türkiye’ye doğrudan yatırım yaptığını anlatarak, “Baktığımız zaman son 20 yılda zaten Hollanda’dan gelen uluslararası doğrudan yatırımlar yaklaşık 27 milyar dolar. Hollanda merkezli yaklaşık 3.000 küsur kadar şirketin Türkiye’de faaliyet gösterdiğini biliyoruz. Bu bağlamda burada bulunmak bizim için önemli. Buradaki yatırımcı topluluğunu dokunabilmek, erişebilmek, onlara mesajlarımızı doğrudan verebilmek bizim için önemliydi.” diye konuştu.

“Türkiye küresel tedarik zincirinde daha merkezi rol üstlenecek” Dağlıoğlu, yatırımcılara yaptığı sunumda, Türkiye ekonomisinin birçok küresel ve bölgesel krizden güçlü şekilde çıkıp kendini hızla onararak “dayanıklılığını” ispat ettiğini ifade etti.

Tükiye’nin doğrudan yabancı yatırıma uygun ekonomik, hukuki, beşeri ve teknolojik altyapısı olduğunu anlatan Dağlıoğlu, Türkiye’nin yatırım vizyonunda dijitalleşme ve sürdürülebilirliğin öne çıktığını vurguladı.

Dağlıoğlu, Türkiye’nin 20 yıl öncesine göre dünya ticaret hacmi ve doğrudan yatırım hacmindeki payını ciddi şekilde yükselttiğini ve bu yükselişi devam ettirerek, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birini olmayı hedeflediğini ifade etti.
Türkiye’nin konumu gereği Avrupa açısından çok nemli bir yerle konumlandığını ve enerji ile endüstri arasında bir koridor görevi gördüğünü ifade eden Dağlıoğlu, “Türkiye küresel tedarik zincirinde daha merkezi rol üstlenecek” vurgusu yaptı.
Dağlıoğlu, Türkiye’nin yıllık yaklaşık 250 milyar dolarlık ihracatının yüzde 30 unun Türkiye’ye doğrudan yatırım yapan yabancı şirketler tarafından yapıldığını ve araştırma-geliştirme operasyonlarını Türkiye’de yürüten çok uluslu şirket sayısının 700’ü bulduğunu ifade etti.

Enflasyonla mücadele ilk hedef

Hollanda merkezli finans ve bankacılık kuruluşu ING’nin ev sahipliğinde, Türkiye’deki yatırım potansiyeli ve Türkiye’nin geleceğe yönelik yatırım çekme hedefleri anlatıldı. ING’nin başkent Amsterdam’daki binasında yapılan etkinlikte, ING Grubu Global İcra Kurulu Üyesi ve Global Perakende Bankacılık Başkanı Pınar Abay, Türkiye’deki bankacılık sektörüne ilişkin ING Grup’un yatırımlarını anlattı.

Sunumunda Türkiye ekonomisinin hızlı toparlanma kabiliyeti ve kamu borçlanmasındaki iyileşmeleri aktaran Hazine ve Maliye Bakanlığı Borçlanma Genel Müdürü Korkmaz, “Kamu borcu-gayrisafi yurtiçi hasıla dengesinde Türkiye’nin çok iyi konumda olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin enflasyonla mücadeleyi ilk hedefi olarak belirlediğini anlatan Korkmaz, Mayıs 2024 itibariyle enflasyonun dengeye oturmasının beklendiği ve bunun yatırımcılar için ciddi bir kolaylık teşkil edeceğini bildirdi.

“Türkiye ile birlikte büyüyoruz”

Programın açılış konuşmasını yapan ING Grup İcra Kurulu Başkanı Steven van Rijswijk, ING’nin 1990’lardan bu yana Türkiye’de bulunduğunu belirterek, “Türkiye ile birlikte büyüyoruz.” dedi.

ING’nin Türkiye’de 100 den fazla şubesi ve 1,7 milyon müşterisi olduğunu anlatan Van Rijswijk, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uluslararası sermaye piyasalarındaki ilk Çevresel, Sosyal ve Yönetişim-Environmental, Social and Governance (ESG) tahvil ihracı için ING’ye de yetki verilmesinin kendileri için önemini vurguladı.
Van Rijswijk, Türkiye’ye yatırım ve Türkiye ile birlikte yatırım yapmanın avantajlarını anlatarak Türkiye’deki yatırımlarından ve finansal faaliyetlerinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Hollanda merkezli finans ve bankacılık kuruluşu ING’nin ev sahipliğinde, Türkiye’deki yatırım potansiyeli ve Türkiye’nin geleceğe yönelik yatırım çekme hedefleri anlatıldı. ING’nin başkent Amsterdam’daki binasında yapılan etkinlikte, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Türkiye’deki yatırım imkanları ve avantajları üzerine sunum gerçekleştirdi.

Türkiye’deki bankacılık sektörünün kârlılığı

ING Grubu Global İcra Kurulu Üyesi ve Global Perakende Bankacılık Başkanı Pınar Abay, sunumunda, Türkiye’deki bankacılık sektörünün karlılığı ve imkanlarından övgüyle bahsederek, yetişmiş insan kaynağı açısından Türkiye’nin çok ciddi avantajlar sunduğunu ifade etti.

Abay, Türkiye’de bir “Yetenek Merkezi” kurmayı hedeflediklerini ve buradaki insan kaynağının gelişmiş analiz ve teknolojik alanlarda projeler geliştireceklerini vurguladı.

Ekonomideki normalleşme adımlarını olumlu karşıladıklarını dile getiren Abay, Türkiye’de bankacılık sektöründeki bir yatırımcı olarak iyi karlılık ve istikrarlı kazanç hedeflediklerini aktardı.
Etkinliği, Hollanda’daki kordiplomatik personel ve Türk misyon şefliklerinin amirlerinin yanı sıra çok sayıda Hollandalı ve Türk girişimci, yatırımcı ve sektör temsilcileri katıldı.

Bir cevap yazın