• Cts. Nis 27th, 2024

Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği, Cumhuriyet’in 100. Yılını Wittenburg Şatosu’nda Büyük Bir Resepsiyonla Kutladı

ByHaber Merkezi

Eki 27, 2023

Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği, Cumhuriyet’in 100. Yılını Wittenburg Şatosu’nda Büyük Bir Resepsiyonla Kutladı

Haber: Özcan Özbay
Foto: Mustafa Koyuncu

Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği, Cumhuriyet’in 100. yıl dönümü anısına özel bir resepsiyon düzenledi. Renkli etkinlik, Wassenaar kentindeki tarihi Wittenburg Şatosu’nda gerçekleştirildi.

Resepsiyona Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal başta olmak üzere, Türk Askeri Ataşe Deniz Albay Ömer Faruk Kılıç, Amsterdam, Deventer ve Rotterdam başkonsolosları, kordiplomatik temsilciler, Hollanda’nın Denk Partisi Milletvekili Tunahan Kuzu, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, büyükelçilik çalışanları, farklı ülkelerin askeri ataşeleri ve büyükelçileri ile çok sayıda davetli katıldı.
RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ
Resepsiyon, Türkiye’nin milli marşı olan İstiklal Marşı ve Hollanda Milli Marşı’nın çalınmasıyla başladı. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özel bir mesajı da okundu.

Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal, yaptığı konuşmada Türkiye Cumhuriyeti’nin genç nüfusu, güçlü ekonomisi, küresel diplomatik etkinliği ve uluslararası barışa katkıları ile önemli bir rol üstlendiğini vurguladı. Ünal, “İnsanlık tarihinde 100 yıl kısa bir süre olsa da Türkiye Cumhuriyeti, kısa zamanda büyük işler başardı ve uluslararası arenadaki saygın konumunu sağlamlaştırdı” dedi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Türkiye Yüzyılı” vizyonuna atıfta bulunan Ünal, “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yıl içinde katettiği mesafeye bakarak, önümüzdeki dönemde daha büyük başarılar elde edeceğimizden eminim. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, 1923’teki aynı inanç ve kararlılıkla yol almaya devam edeceğiz. Bugün, gururumuz ve coşkumuz büyük” diye ekledi.

Selçuk Ünal ayrıca, Türkiye Dışişleri Bakanlığının 500 yıllık tarihine atıfta bulunarak, Türkiye-Hollanda ilişkilerinin büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, 6 Şubat’ta Türkiye’de yaşanan deprem sonrası Hollanda’da yaşayan Türk toplumunun ve Hollandalıların sergilediği dayanışmanın unutulmaz olduğunu vurguladı.

Hollanda’da yaşanan sel felaketlerine de dikkat çeken Ünal, “6 Şubat’taki depremin hemen ardından Hollanda hükümeti ve kurumları, Büyükelçiliğimiz Kriz Merkezi’nde, camilerimizde, depolarımızda, Türk Hava Yolları uçaklarının altında, tırlarımızda, ilk andan itibaren Hollanda Türk toplumu ile omuz omuza çalıştı. Bu dayanışma için en içten şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği, bu özel resepsiyonla Cumhuriyet’in 100. yıl dönümünü kutlamanın yanı sıra Türk-Hollanda ilişkilerini güçlendirmeye devam ediyor.
DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYIN
Büyükelçi Selçuk Ünal ın Cumhuriyetimizin 100. yılı resepsiyonunda yapmış olduğu konuşma aynen şöyle

Sayın Büyükelçiler,
Hollanda Türk Toplumunun Kıymetli Üyeleri,
Değerli Vatandaşlarımız,

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıldönümünü kutladığımız resmi kabulümüze hoşgeldiniz.

İnsanlık tarihinde 100 yıl çok kısa bir süre olsa da, Türkiye Cumhuriyeti “az zamanda çok ve büyük işler başarmış” ve uluslararası camia içindeki saygın yerini almıştır. Bugün Türkiye Cumhuriyeti, genç nüfusu, ekonomisi, küresel çaptaki diplomatik etkinliği ve uluslararası barışa katkılarıyla ön planda yer almaktadır.

Ülkemizin 100 yılda kat ettiği mesafeye baktığımızda, önümüzdeki dönemde daha da başarılı olacağımız muhakkaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız, bu nedenle, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının arifesinde önümüzdeki dönemin “Türkiye Yüzyılı” olacağını açıklamıştır. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, 1923’teki inanç ve kararlılıkla emin adımlarla yol almaya devam edeceğiz.

Bakanlığımızın kuruluşunun 500. yılını andığımız bu senede, 1813’de Osmanlı İmparatorluğu’na gönderilen Hollanda Sefiri Testa’nın ecdadını da aramızda ağırlıyoruz. Yaklaşık 500 yıllık Türkiye-Hollanda ilişkileri büyük bir potansiyel taşımaktadır. 10 milyar Euro’yu aşan ticaret hacmimiz, iki ülkenin küresel sorunlarda işbirliği ve 60 yıldır Hollanda’ya büyük katkılar yapan yarım milyonluk siz Hollanda Türk toplumunun konumu daha da gelişecektir.

1916, 1953 ve 2021 yıllarında Hollanda’daki sel felaketlerinde Türkiye’nin yaptığı gibi, 6 Şubat’taki deprem felaketinin hemen ardından Hollanda hükümeti ve kurumlarının, Hollanda Türk toplumunun ve Hollandalı dostlarımızın sergilediği dayanışma unutulmayacaktır. Büyükelçiliğimiz Kriz Merkezi’nde, camilerimizde, depolarımızda, THY uçaklarının altında, tırlarımızda, ilk andan itibaren omuz omuza çalıştığımız Hollanda Türk toplumuna bir kez daha en içten şükranlarımızı sunuyorum.



Türk mutfağının örneklerini bizlere hazırlayan Konut ekibimize, hazırlıklarımızda çalışan tüm Büyükelçilik personelimize, sponsorlukları için Elka Gıda, Bereket Baklava ve göz bebeğimiz Türk Hava Yolları’na teşekkür ediyorum.

İstiklal Harbi’nin Başkomutanı, Cumhuriyetimizin banisi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, “yetiştik Ey Vatan” diyerek savaşmış, vuruşmuş, can alıp can vermiş, üniformayı giyerek safını belli etmiş ya da Kuvay-ı Milliye’ye katılarak dağlarda çatışmış ecdadımızı da saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz.

Bugün, sevincimiz ve coşkumuz büyüktür. Türkiye Cumhuriyeti “ilelebet payidar kaldıkça”, çocuklarımız ve torunlarımız nice yüzyıllar böyle kutlamalar yapacaktır. 100. yılda bu görevi onlara emanet ediyoruz.

Tüm mesai arkadaşlarım ve ailemizle birlikte hepinizi saygıyla selamlıyoruz.


Bir cevap yazın