• Pts. May 13th, 2024

Hollanda’da Gençler Arasındaki Suç Oranları Giderek Artıyor

ByHaber Merkezi

Eyl 5, 2023

Hollanda’da Gençler Arasındaki Suç Oranları Giderek Artıyor

Hollanda’da son iki yıldır gençler arasındaki suç oranları ciddi bir artış gösteriyor. Özellikle suç işleyen genç kızların sayısı endişe yaratıyor.

Bilimsel Araştırma ve Dokümantasyon Merkezi (WODC) tarafından, her iki veya üç yılda bir Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) ile birlikte hazırlanan Gençlik Suçları Monitörü, 2022 yılına ait sonuçları açıkladı. Rapora göre, gençler arasında suç işleme oranları giderek artıyor. 2022 yılında resmi olarak suç işlemekle suçlananların dörtte birini kızlar oluşturdu.
RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ
Gençler arasındaki suç oranları uzun yıllardır azalıyordu. Hatta 2010 ile 2021 yılları arasında suç şüphelisi gençlerin sayısı yarı yarıya azalmıştı. Ancak bu düşüş trendi 2021’den bu yana tersine döndü. 2022’de 12 ila 18 yaş arası herhangi bir suçtan şüpheli genç sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 12 artış gösterdi.



Gençlerin dükkanlardan hırsızlık yapmasının temel nedenleri arasında düşük yakalanma olasılığı, can sıkıntısı, grup baskısı, maddi sıkıntılar ve caydırıcı olmayan ceza hizmetleri bulunuyor. Raporda, 2021’de mağaza hırsızlığından şüphelenilen gençlerin sayısının 4 bin civarında olduğu, ancak bu sayının 2022’de 6 bin 200’e çıktığına vurgu yapıldı. Bu artışın dikkat çeken bir diğer yanı ise bu gençlerin 4 bin 510’unun genç kızlardan oluşması.

2022’de 12 ila 18 yaş arasındaki 17 bin 500 genç, polis kayıtlarına şüpheli olarak geçti. Bu, toplam genç nüfusunun yüzde 1,5’ine denk geliyor.

Son yıllarda, gençler arasında ciddi şiddet suçlarına karışanların sayısında da artış yaşanıyor. 2022 yılında silahlı eylemlerde bulunan gençlerin sayısı yüzde 7 artarak bin 200’e yükseldi. Belediyeler, sokaklarda silah taşıyan veya olaylarda bıçak çeken gençlerle mücadele etmek zorunda kalıyor. Son olarak Den Haag belediyesi tüm şehirde kesici ve delici alet taşımayı yasakladı.

2022’de 12 ila 18 yaş arasındaki tüm şüphelilerin yüzde 40’ı Hollanda’nın en büyük 25 belediyesinden birinde yaşıyordu. Amsterdam en fazla resmi suç işlemekle suçlanan gençlere sahipken, Breda ve Apeldoorn oransal olarak en düşük şüpheli sayısına sahipti.
DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYIN
Delfzijl ve Appingedam şehirleriyle birlikte Groningen eyaletindeki Eemsdelta belediyesi, resmi suç işlemekle suçlananların en fazla olduğu belediyelerden biriydi. Bu şehirlerde her bin kişi başına yirmiden fazla resmi suç işlemekle suçlanan genç olduğu belirtiliyor.

Bir cevap yazın