• Per. Mar 28th, 2024

DENK: Kur’an Kursları ve Türkçe Dersleri Denetim Altına Alınamaz!

ByHaber Merkezi

Ara 7, 2022

DENK: Kur’an Kursları ve Türkçe Dersleri Denetim Altına Alınamaz!

DENK Milletvekili Stephan van Baarle, Eğitim Bakanlığı 2023 yılı bütçe görüşmeleri esnasında Bakan Wiersma’dan (VVD), haftasonu okullarını denetim altına alma isteğini terketmesini istedi. Daha önce konuyla ilgili birçok sivil toplum kuruluşu, hafta sonu okulları kapsamında değerlendirilen Kur’an kurslarının ve Türkçe anadil dersliklerinin denetim altına alınmasını öngören yasa değişikliğine ilişkin, endişelerini dile getiren bir açıklama yayımlamışlardı.

Bakan Wiersma özellikle camilerde ve kültür merkezlerinde verilen din, kültür ve anadil derslerinin Eğitim Müfettişliği tarafından denetlenmesini istemekte. Böylelikle Eğitim Müfettişliği tarafından, söz konusu hafta sonu okullarında, “uyuma engel” teşkil edebilecek faaliyetlerin olup olmadığını tespit etmesi hedeflenmektedir.

Ayrıca hükümet yetkilileri, “uyum karşıtı” fikirleri olan çocukların okul öğretmenleri tarafından fişlenebilecek bir şikayet hattının oluşturulacağı yönünde adımlar atıldığını açıkladı.



DENK Partisi Milletvekili Stephan Van Baarle yaptığı açıklamada: “Wiersma’nın bu yasa değişikliği ile haddini aşmakta. Kur’an, anadil ve kültür derslerinin denetlenmek istenmesi, anayasal güvence altında olan din, toplantı ve örgütlenme özgürlüğünün apaçık ihlalidir. Birçok araştırmanın da net bir şekilde gösterdiği gibi müdahale gerektirecek bir durum yok. Büyük bir sorun varmış gibi ortalığı karıştırmanın hiçbir manası olmadığı gibi, kimseye faydası da olmadığını düşünüyorum. Müfettiş yollayarak denetim yapmak, yöneticilere ve eğitmenlere ‘iyi hal kağıdı’ ibraz etme zorunluluğu getirmek ve ‘fişleme hattı’ kurmak gibi ‘önlemler’ almak, amacını aşan isteklerdir,” dedi.

DENK Partili Van Baarle, hükümetin denetim yapmak yerine, dini ve enformel eğitim veren kurumlarla işbirliği yapması gerektiğine inandığını belirtirken, sözlerine şu ifadelerle son verdi: “Örneğin, çocukların boş zamanlarında anadillerini öğrenmeleri, gelişimleri için çok olumlu olduğu gibi, aynı zamanda okuldaki performanslarına da katkı sağlayabilir. Devlet bu kuruluşlara kuşkuyla yaklaşmamalı, bilakis destek vermeli.” Dedi.



DENK Milletvekili Van Baarle Eğitim Bakanı Wiersma’yı, özellikle camilerde ve kültür merkezlerinde verilen din, kültür ve anadil derslerinin Eğitim Müfettişliği tarafından denetlenmesini öngören yasa değişikliğinin toplumda yarattığı infiali görüşmek üzere, acil oturuma çağırdı.

Geçtiğimiz haftalarda Eğitim Bakanı Wiersma’nın, özellikle camilerde ve kültür merkezlerinde verilen din, kültür ve anadil derslerinin Eğitim Müfettişliği tarafından denetlenmesini öngören bir kanun tasarısı hazırladığını kamuoyuyla paylaşması üzerine, DENK Partisi milletvekili Stephan van Baarle tarafından sert tepki görmüştü.



Bakan Wiersma, Bakanlık danışmanlarının olumsuz yönde tavsiye ve uyarılarına rağmen bu yasa tasarısını yürürlüğe sokmak istediği yönünde bilgiler geçen hafta basına yansımıştı. Söz konusu kanun tasarısının Anayasaya aykırı olduğu yönünde eleştiri yönelten DENK Milletvekili Stephan van Baarle, Temsilciler Meclisine hesap vermek üzere Bakan Wiersma’yı acil oturuma çağırdı. Van Baarle yapmış olduğu Meclis konuşmasında:


“Aynı Bakan Wiersma hakkında geçtiğimiz günlerde, birçok Sivil Toplum Kuruluşu tarafından, savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Söz konusu STK’lar daha önce yazılı açıklamalarla da tepkilerini dile getirmişlerdi zaten. STK’lar ile ilişkileri kopma düzeyine getiren Bakan’ın, bozulan güveni yeniden tesis etmesi icab eder. Bu girilen yol doğru değil ve bir an önce bu yanlış yoldan dönülmesi gerekir. Bu sebepten dolayı DENK Grubu adına Bakan Wiersma’yı bu konuyu tartışmak üzere acil oturuma çağırıyorum. Aynı zamanda Bakan Wiersma’dan, savunduğu yasa teklifinin kamuoyunda yaratmış olduğu huzursuzluğa ilişkin değerlendirmesini, yazılı bir açıklama yapmak suretiyle Temsilciler Meclisine sunmasını talep etmekteyiz”, dedi.



Tartışmalı kanun tasarısını destekleyecek mahiyetteki ilk adım bakan Wiersma’nın talebi üzerine atıldı. Okullarda “uyuma engel” teşkil edecek fikir besleyen çocukların okul öğretmenleri tarafından şikayet edilebilecekleri bir ihbar hattı geçtiğimiz hafta açıldı ve faaliyete geçti.



Bir cevap yazın