• Cum. May 3rd, 2024

Hollanda’da 169 gündür hükümet kurulamadi

ByHaber Merkezi

Eyl 3, 2021

Hollanda’da 169 gündür hükümet kurulamadi

Anadolu Ajansi / Abdullah Asiran

Hollanda’da 15-17 Mart’ta yapilan genel seçimlerin üzerinden 169 gün geçmesine ragmen halen hükümet kurulamadi.

Temsilciler Meclisince 12 Mayis’ta görevlendirilen Sosyal Ekonomik Konseyi (SER) Baskani Mariëtte Hamer, yeni hükümetin kurulmasinda koalisyon seçenekleri ile ilgili yapilan görüsmelerin raporunu bugün Meclis’e sundu.

RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Raporda, hükümetin kurulmasinda koalisyon seçeneklerindeki çikmazin endise verici oldugunu belirten Hamer, azinlik hükümeti kurulmasini tavsiye etti. Koalisyon görüsmelerinde basi çekmesi gereken taraflari elestiren Hamer, temel siyasi farkliliklar disindaki nedenlerle “bloklar” olusturulduguna vurgu yaparak, Haziran sonunda sundugu rapordan bu yana hiçbir seyin degismedigine dikkati çekti.Hamer, koalisyon seçeneklerinin arastirilmasi için Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) tarafindan bir kisinin görevlendirilmesini ve o kisiye VVD, Demokratlar 66 (D66) ve Hristiyan Demokrat Partilerinden (CDA) olusacak bir azinlik koalisyon hükümeti arastirmasi talimati verilmesini tavsiye etti.

DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Yeni hükümetin kurulmasinda koalisyon seçeneklerinin arastirilmasi için VVD partisinde basbakan yardimciligi yapmis eski içisleri bakanlarindan Johan Remkes’in görevlendirilmesi bekleniyor.

Meclis, seçimlerin ardindan ilk olarak geçici hükümetin Içisleri Bakani Kajsa Ollongren ve VVD Senato Üyesi Annemarie Jorritsma’yi hükümeti kurmakla görevlendirmisti. Ollongren’in 25 Mart’ta parti liderleri ile yapilan ikinci tur görüsmelerindeki bazi bilgileri sizdirmasi nedeniyle koalisyon görüsmeleri tikanmisti.

Yerel medyada çikan haberde, Ollongren’in elinde bulunan kagittaki “VVD ve D66 ikinci turunda dikkat edilecek noktalar” basligin altinda, “Sol partiler tam anlamiyla birbirine tutunmuyor”, “Senato çogunlugu kimse için olmazsa olmaz degil”, bir azinlik hükümeti olasiligi hakkinda “çok az ilgi/az destek” gibi notlar yer aldigi kaydedilmisti. Ayrica, CDA lideri Wopke Hoekstra’nin müzakere tarzi, yeni hükümetteki olasi konumu ile ilgili bazi notlarin ve CDA’nin ikinci adami olan milletvekili Pieter Omtzigt’in pozisyonu ile ilgili “baska yerde görev” notlarinin yer aldigi aktarilmisti.

Omtzigt’in pozisyonu ile ilgili “baska yerde görev” notunun geçici hükümetin Basbakani Mark Rutte tarafindan söylendigi ortaya çikmadan bir hafta önce söz konusu notla ilgili medyaya açiklama yapan Rutte bunu inkar etmisti.

Rutte, Meclis’te yaptigi savunmada böyle bir açiklamayi hatirlamadigini söylemesi üzerine tüm parti liderleri tarafindan tepki almisti.

Ollongren ve Jorritsma’nin bilgilerin disariya sizmasindan sonra hükümeti kurma görevlerinden istifa ettikleri belirtilmisti. Temsilciler Meclisi, istifalarin ardindan 6 Nisan’da hükümeti kurma görevini son hükümette Devlet Bakanligi görevini yürüten 79 yasindaki Herman Tjeenk Willink’e vermisti. Willink, parti liderleri ile yaptigi görüsmelerde koalisyon seçeneklerini arastirarak görüsmelerin raporunu 12 Mayis’ta Meclis’e sunmustu.Toplam 17 partinin 150 sandalyeli Meclis’e girdigi Hollanda’da en az 4 partili bir koalisyon kurulmasi bekleniyor.

Hollanda’da 2017’de yapilan genel seçimlerden 225 gün sonra iki partili koalisyon hükümeti kurulabilmisti.

Bir cevap yazın