• Cts. Nis 27th, 2024

‘ANILARIMDASINIZ’

Özcan Özbay

Uzun süre Hollanda da yaşadıktan sonra 2013 yılında Türkiye ye kesin dönüş yaparak Kuşadasına yerleşen Ahmet Kaya, burada uzun süredir hazırlıklarını yaptığı ‘ANILARIMDASINIZ’ adli kitabını tamamlayarak okuyuculara sundu.

35 yıl yaşadığı Hollanda da biriktirdiği acı-tatlı, üzüntülü-mutlu tüm anılarını bu kitapta kaleme döken Ahmet Kaya kitabın önsözünde kendisini ve tüm çalışmalarını şöyle kaleme almış;

“Kesintisiz 35 yıl yaşadığım Hollanda’da (Avrupa’da), acı-tatlı günlerim oldu. Bu yıllar içerisinde, güzel ve samimi dostlarım olduğu gibi, dost ve yakın arkadaş bildiğim, deyim yerinde ise sahte dost(!)lar da oldu. Birçok insanla çalıştım, birçok insan çalıştırdım. Bazılarının hakkı bana geçmiş olabilir, ama benim hakkım bazılarına kesinlikle geçti. Yüzlerce emeğim, hakkım geçen insanlara helal olsun diyorum, ama çok sınırlı bir kesime hakkımı helal etmiyorum. Hakkımı helal etmediğim insanlar kendilerini bilirler! Zaten büyük bir ihtimalle, bu ani kitabımdan sonra, bu kesimler bana çamur da atacaklardır. Ama dost bildiğim ve beni iyi tanıyan insanlar, atılan çamurlara aldırmayacaklar ve önemsemeyecekler, bundan da çok eminim. Bu ani kitabımda Hollanda’dan birçok insanın doğal olarak adı geçti. Bana kızanlar veya anılarımı paylaşanlar olacaktır. Ne yaşadıysam onu yazmaya çalıştım, amacım özellikle birilerini kötülemek değildir.
Hollanda’da hayatın her alanında, toplumumuzun yararına olan her etkinlikte yer almaya çalıştım. Elimden geldiği kadarıyla yararlı girişimler yaptım, yapmaya da çaba gösterdim. Hollanda’da, bildiğim kadarıyla hiç yapılmayanları, cesaret edilemeyenleri, hatta maddi zarar getirecek bazı çalışmaları ilk ben yaptım. Veya yapılmasına vesile oldum.
Okuma oranın neredeyse sıfır olduğu bir ortamda (1980 li yıllarda), bir ülkede (Hollanda’daki Türkleri kastediyorum), Kitabevi açtım. Yine Hollanda’da, 1980 li yıllarda yok denecek kadar az olan Türk İş İnsanına hitap eden İş Rehberi (Altın Rehber) yayımladım. 1990 li yılların başında Türkler arasında ilk olarak Türkçe gazete ve Dergi yayımladım (Ekonomik Bülten, Hollanda Postası, Prizma Dergisi ve Gıda ve Sağlık Dergisi) Bu gazete ve dergiler, neredeyse Türkler arasında gündem yaratıyordu. Türkiye’den ulusal basın zaman zaman alıntılar yapıyorlardı.
Türkiye’den tanınmış yazarları, sanatçıları Hollanda’ya götürüp, okuma ve kültür şenlikleri yaptım. Hem değerli yazar ve sanatçılara maddi destek sağladım, hem de Hollanda’daki Türklere ve özellikle gençlerimize kültürel, eğitsel yararlar, ve ortamlar hazırladım. Türkiye ile bağlarının kopmamasına yardımcı oldum.
Hollanda’daki İlk ve Orta Okul seviyesindeki Türk çocuklarının Türkçe eğitimlerini alabilmeleri için kitaplar bastık, eğitim materyalleri hazırladık. Okullarda Türkçe derslerinin kaldırılmasına kadar çocukların eğitim almalarına yardımcı olduk.
Hollanda’da Gençler Derneği, İş Adamları Derneği gibi dernekler kurarak, “Kültürel Haftalar” organize ettim, İş Kurultayları, Uluslararası Zirveler yaptım. Türkiye’den, Hollanda’dan Bakanları, Ticaret Odalarını buluşturdum. Bu girişimlerle Hem Hollanda’daki Türklere bakış açısını değiştirdim, bir nevi sınıf atlattım, hem de Türkiye’nin tanıtımını yaptım. Bazı çevreler, arkadaşlar bu organizeleri sadece sen mi yaptın, biz de vardık diyeceklerdir. Bu konuda mütevazı davranmak istemiyorum, çünkü kadirsinaslık, hak bilirlik görmedim. (Sadece eski HOTİAD başkanı Mehmet Soytürk zaman zaman hakkımı yadetti ). Tabi ki o dönem arkadaşlar yardımcı oldular, organizelere emekleri çok geçti. Fakat girişim ve düşünce tamamen bana aittir. Sanıyorum kimse itiraz etmez buna.
Birileri bilmese bile, onca yıl Hollanda’daki toplumumuzun yararına elimden geleni zevkle yapmaya çalıştım. Birileri beni rakip gördü her, türlü saldırıyı yazılı da olsa ahlaksızca yaptılar. Birileri beni örnek aldı, yaptığım ve önerdiğim işleri çok güzel bir şekilde uyguladılar. Bundan mutluluk duydum. Ama 35 yıllık Hollanda yaşantımda, bazı olumsuz gelişmeler beni Hollanda’dan soğutmaya yetti. Bir oğlum, bir kızım var. Onların okuyup meslek sahibi olmaları, benim kesin olmasa da Türkiye’de yaşama kararıma engel olmadı. 2013 yılından beri Türkiye’de yaşıyorum, gerekirse Hollanda’ya gidiyorum.
Sanırım böyle bir anı kitabı da Hollanda’da ilk oldu. İlkleri başlatmak benim karakterim aynı zamanda. Umuyorum ve de öneriyorum, eli kalem tutan arkadaşlar anılarını yazarak, topluma yararlı şeyler kazandırır. Saygı ve sevgilerimle”

Ahmet Kaya nın kitabı ANILARIMDASINIZ a sahip olmak isteyen kitap severler bir çok noktadan olduğu gibi kitabı DRTMEDİA Stüdyolarımız dan da temin edebilirler.

Bir cevap yazın