• Cts. Nis 27th, 2024

YASAYI PROTESTO ETMEK İÇİN SARI BURKA GİYDİ

ByHaber Merkezi

Ağu 6, 2019

Yasagi protesto etmek için sari burka giyen erkek politikaci Hollanda’da tartisma yaratti

Hollanda’nin baskenti Amsterdam’da Pazar günü gerçeklestirilen Escinsel Onur Yürüyüsü (Gay Pride 2019) sirasinda, sosyal demokrat belediye meclisi üyesi Hendrik Jan Biemon’un burka ve peçe yasagini protesto etmek amaciyla sari bir burka giymesi tartismalara neden oldu.

Birçok siyasi parti, Amsterdam Belediye Meclisi üyesinin, burka yasagini elestiren eylemi nedeniyle Isçi Partisi’ni (PvdA) elestirdi.

PvdA lideri Marjolein Moorman, partisine mensup politikacinin davranisini onaylamadigini açikladi.

Moorman, “Benim için bir burka, kadin ve erkek esitsizligini simgeliyor. Bunun benim açimdan özgürlükle alakasi yok” dedi.

Bir grup arkadasiyla birlikte rengarenk burka giyen Isçi Partili Bieomon, Pazar günü Amsterdam’da yapilan yürüyüsteki en dikkat çeken isimlerden biri oldu.

Hollanda’da 1 Agustos’ta yürürlüge giren, kamusal alanda burka ve peçe yasagini protesto eden sosyal demokrat politikaci, yasaga karsi oldugunu söyledi.

Biemon, “Insanlarin istediklerini yapma özgürlügüne sahip olmalarini istiyorum. Bu çok mu zor?” diye konustu.

Belediye meclisi üyesi ve arkadaslarinin escinsel yürüyüsündeki burkali görüntüleri, PvdA Amsterdam örgütünün resmi Twitter hesabindan paylasildi.

Biemond’un “sari burka kraliçesi” oldugu belirtilen Twitter mesajinda, “PvdA Amsterdam için özgürlük, kendin olman ve istedigini giyebilmendir” görüsüne yer verildi.

Bu görüntüler, Hollanda siyasetinde tartisma yaratti. Hükümet ortagi Demokratlar 66 Partisi (D66), kamusal alanda burka ve peçe yasaginin PvdA’nin katkilariyla yasalastigini belirterek, Amsterdam örgütünün tavrini elestirdi.

Basbakan Mark Rutte’nin liderligindeki Özgürlük ve Demokrasi Için Halk Partisi (VVD), eylemi “tuhaf” olarak degerlendirdi.

En sert tepki ise, burka ve peçe yasagini ilk kez gündeme getiren asiri sagci Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders oldu.

Wilders, “Araplarin Partisi” dedigi PvdA’yi, “seriat için kampanya yürütmekle” suçladi. Asiri sagci lider, Twitter üzerinden, “PvdA için özgürlük, kadinlarin ikinci sinif vatandas oldugu anlamina geliyor” açiklamasini yapti.

Amsterdam Belediye Meclisi üyesinin eylemi, sosyal medyada yogun tepki aldi. Gazeteci Hella Hueck, “Hendrik Jan özgür bir adam. Çünkü eglenceden bir gün sonra komik sari burkasini çikarabilir” diyerek, birçok burkali kadinin bu sansi bulunmadigina gönderme yapti.

PvdA lideri Marjolein Moorman, gelen tepkiler üzerine bir açiklama yaparak, Biemond’un eylemine mesafe koydu.

Isçi Partisi lideri, “Benim için bir burka, kadin ve erkek esitsizligini simgeliyor. Bir erkek kendini istedigi gibi gösterebilir ama kadin örtünmeli… Bunun benim açimdan özgürlükle alakasi yok.” dedi.

Moorman, ayni zamanda burka ve peçenin kadina yönelik tehdit ve avlama amaciyla kullanilmasina karsi oldugunu da vurguladi.

Isçi Partisi’nin meclis grup sözcüsü de “Burkanin sosyal demokrat gelenege uymadigi açik” görüsünü dile getirdi.

Uluslararasi Af Örgütü Hollanda Subesi ile bazi sivil toplum kuruluslarinin burka ve peçe yasagina karsi çikmasi üzerine, bir grup Hollandali kadin da karsi kampanya baslatti.

Gazeteci Fidan Ekiz öncülügünde baslatilan kampanyaya destek verenler; burka ve peçeyi, kadinlarin özgür iradeleri ile tercih etmediklerini ve bu giysilerin kadinlara yönelik baskinin simgesi oldugunu savunuyor.

Kampanyanin öncülerinden biri olan eski PvdA Milletvekili Keklik Yücel, partisinin her zaman esitsizlige ugrayan kadinlarin özgürlügü için mücadele ettigini belirterek, Amsterdam’daki burka eylemini elestirdi.

BBCTurkce

Bir cevap yazın