• Per. Mar 28th, 2024

TEK TARAFLI İPTAL EDİLEN KARDEŞLİK PROTOKOLÜNDE SEVİNDİRİCİ GELİŞME

ByHaber Merkezi

Ağu 5, 2019

TEK TARAFLI İPTAL EDİLEN KARDEŞLİK PROTOKOLÜNDE SEVİNDİRİCİ GELİŞME

Özcan Özbay

2017 yılında başlatılan İstanbul ile Rotterdam arasındaki kardeşlik protokolü çalışmalarına yaşanan kriz nedeniyleTürkiye nin tek taraflı iptal kararının ardından geçtiğimiz günlerde İstanbul büyük Şehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu nu makamında ziyaret eden Hollanda Türkiye Ticaret Odası başkanı Ethem Emre konuyu yeniden gündeme getirdi.

Seçilmesine rağmen Mazbatası elinden alınan ve daha sonra yapılan yeni bir seçimle yeniden ve eskisinden daha güçlü şekilde seçilen istanbul Büyük Şehir belediye başkanı Ekrem İmamoğlu`nu yeni görevinde kutlamak ve eski dönemde yarım kalan çalışmalar konusunda görüşmek için makamında ziyaret eden Hollanda Türkiye Ticaret Odası başkanı Ethem Emre çeşitli konuları gündeme getirdikten sonra son olarak ta 2017 yılında Rotterdam ile İstanbul un kardeş şehir protokolünün yeniden gündeme getirilere tamamlanması talebine Başkan İmamoğlu önce şaşırdı, sonrada en kısa zamanda bu konuda bir çalışma başlatılabileceğini söyledi.

İmamoğlu “Bir siyasinin yaptığı hatayı tüm ülkeye yaymanın bir manası yok”

İstanbul’un yeni başkanı Ekrem İmamoğlu, 2017 yılında yaşanan siyasi gerilim sonrası iptal edilen Rotterdam – İstanbul Kardeş Şehir Protokolü’nün yeniden hayata geçirilmesi için ortada hiç bir mani olmadığını belirterek yeniden başlatılacak olan protokol görüşmelerinde Hollanda – Türkiye Ticaret Odası Başkanı Ethem Emre’nin de görev almasını bu işe Hollanda ayağında öncülük etmesini rica etti.

İmamoğlu, “Aslında çok siyasi bir konuydu. Derinleşmemeliydi. Ama inşallah sorunları gideririz” dedi.

Ethem Emre, Şu anda ilişkilerin iyi olduğunu belirterek, “Sorun kalmadı ama iptal edilen Rotterdam – İstanbul Kardeş Şehir Protokolü maalesef yenilenmedi. Rotterdam’da 80 bin Türk yaşıyor. Hollanda’da yaşayan 500 bin Türk açısından da önemli bir konu” dedi.

“Geçmişte yaşanmış siyasi problemlerden dolayı iki ülke veya iki şehir arasında bu tür sorunlar olması doğru değil” diyerek şehirlerin ticaret ve kardeşlik ilişkisi ile siyasi ilişkisi ayrı olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “Anadolu insanımızın orada olması ayrı bir konu öte yandan ticari ilişkilerimiz var. Kardeşlikten ne istiyorsunuz? Milyarlarca liralık ticaretimiz var. Öte yandan bir siyasinin yaptığı hatayı ülkelere ya da şehirlere mâl etmek doğru değil. İnceleriz ve inşallah olumlu adımlar atarız” dedi.

İmamoğlu: Bu konuda siz öncülük yapabilirsiniz

Bu sözler üzerine İmamoğlu, “Tabi ki elimizden geleni yaparız. Hatta bu konu nasıl bir bürokratik protokolle yönetilmeli, bu konuda siz öncülük yapabilirsiniz” dedikten sonra; “Sivil Toplumlar kanalı ile ilişkiler yeniden kurulabilir. Hatta gördüğüm kadarı ile Hollanda’nın İstanbul konsolosu oldukça samimi biri. Onunla da bu anlamda tetikleyici bir ziyaret söz konusu olabilir” dedi.

“Elbette tavır koyar ve elbette bir yanlışa cevabını verir ama”

Emre’nin “Biz elimizden geleni yaparız, yeter ki siz bu konuda bize destek olun” demesi üzerine İmamoğlu, “Dünyanın her ülkesi ile iyi ilişki kurulması konusunda İstanbul’un lokomotif olmasını istiyoruz. Bu konuda tereddüt yok. İstanbul dünyanın hiçbir ülkesine rezerv koymamalı. Elbette tavır koyar ve elbette bir yanlışa cevabını verir ama dediğim gibi bir rezerv koymamalı. İstanbul lider bir şehir. Dünyada önemli bir şehir. Lider şehirler tavırlarını böyle sergileyebilir” diyerek ziyaretten çok memnun kaldığını belirtti.

Emre’de İmamoğlu’na kendilerini kabul ettiği için teşekkür ederek, “Yaşanan krizden dolayı iki ülke arasında ticaret hacmi düşmüştü. İnşallah sizin de desteğinizle bu sorunlar aşılacaktır” dedi.

Bir cevap yazın