• Sal. Mar 19th, 2024

Belçika’dan Hollanda’ya Yumurta Suçlamasi

ByHaber Merkezi

Ağu 9, 2017

Belçika’dan Hollanda’ya Yumurta Suçlamasi

Belçikali yetkililer, Hollandali mevkidaslarini yumurtalarda böcek ilaci bulunmasiyla ilgili sorusturmayi geciktirmekle suçladi.

Yumurtalarda böcek ilaci bulunmasindan sonra maddenin insanlar üzerinde zararli sonuçlar doguracagini düsünen birçok Avrupa ülkesi, milyonlarca yumurtayi süpermarket raflarindan çekmisti. Belçika’nin gida güvenligi denetleyicisi, yumurtalardaki böcek ilacini Haziran baslarindan itibaren bildigi fakat Avrupa Komisyonu’na Temmuz ayinin sonlarinda haber verdigi için hem içeride hem de disarida elestiriler almisti. Belçika Tarim Bakani Denis Ducarme, Belçikali yetkililerin yumurtalarda böcek ilaci kalintilari bulunmasinin ardindan Hollandali yetkililerden bilgi almak için 1 aydir beklediklerini açikladi. Ducarme, ayrica Hollandali yetkililerin bu olaydan Kasim ayinda haberdar oldugunu söyledi.

Hollandali ve Belçikali yetkililer, böcek ilacinin izini Hollanda’daki bir temizlik malzemeleri tedarikçisine kadar takip etti. Fakat Belçika Tarim Bakani Denis Ducarme, Hollandalilari sorusturmayi hizlandirmamakla suçladi. Hollanda’nin Belçika’nin sorusturma hakkinda istedigi bilgiyi ancak istendikten bir ay sonra verdigini söyleyen Ducarne, “Dünyadaki en büyük yumurta ihracatçisi olan Hollanda gibi bir ülke bilgi paylasmazsa bu gerçek bir meseledir” dedi.

Bir Hollanda tarim grubu ise, yumurtalarda bulunan böcek ilaci maddesinden sonra milyonlarca tavugun toplatilmasi gerektigini söyledi.

Yumurtalarda bulunan böcek ilaci, evcil hayvanlarda görülen bit, pire, kene gibi haserelerden temizlemek amaciyla kullaniliyor. Söz konusu ilaç, büyük miktarlar halinde tüketildiginde insanlarda organ hasarina neden olacagi için gida zincirinde kullanilmasi yasaklandi. – BRÜKSEL

Bir cevap yazın