• Per. Mar 28th, 2024

Hollanda’da Mültecilere Zorunlu Yüzme Dersi Önerisi

ByHaber Merkezi

Ağu 9, 2017

Hollanda’da Mültecilere Zorunlu Yüzme Dersi Önerisi

Hollanda Kraliyet Yüzme Federasyonu (KNZB), ülkedeki siginmacilara yüzme dersi verilmesi ve suyun tehlikeleri konusunda uyarilmalarini istedi.

Federasyonun bu önerisi, Pazartesi günü Venlo kentinde 16 yasindaki bir Suriyeli siginmacinin, girdigi havuzda bogularak ölmesi üzerine gündeme geldi.

Yüzme bilmedigi halde derin bir havuza giren Suriye kökenli çocuk, bütün müdahalelere ragmen kurtarilamadi. 2 yil önce de Rhenen kasabasinda bir Suriyeli kiz çocugu havuzda bogularak can vermisti.

Hollanda Kraliyet Yüzme Federasyonu yüzme egitimi sorumlusu Alice Schools’a göre, ülkede neredeyse herkes yüzme bildigi için, bunu gören siginmacilar yüzmenin kolay oldugunu düsünüyor. Bu nedenle de yüzme bilmedikleri halde derin suya girmekten çekinmiyorlar.

Schools, bu nedenle siginma merkezlerinde mültecilere yüzme dersleri verilmesini ve suyun tehlikeleri konusunda uyarilmalari önerisinde bulundu.

Federasyona göre Hollanda’da ailelerin büyük bölümü 4 ya da 5 yasina geldiginde çocuklarini yüzme kursuna yazdiriyor. Ancak Türkiye ya da Faslilar gibi Bati kökenli olmayan ailelerde, çocuklarini yüzme kursuna gönderenlerin sayisi daha az.

Daha önce ilkokullarin bünyesinde zorunlu olarak verilen yüzme dersleri, tasarruf önlemleri nedeniyle son yillarda bazi kentlerde kaldirildi.

‘Irkçi habere’ tepki

Bu arada Hollanda Kamu Yayincilik Kurulusu’na (NPO) bagli PowNed’in Pazartesi ögleden sonra Venlo’da bogulan Suriyeli siginmaci çocuga iliskin haberi, yogun tepkiye neden oldu.

“Suriyeli mülteci havuzda batti” basligiyla verilen haberde yer alan, “16 yasindaki Suriyeli, yüzme havuzunu ziyaret eden birçok kisinin keyfini kaçirarak, kötü bir gün yasatti” ifadesi nedeniyle PowNed’e “irkçilik” suçlamasi yöneltildi.

Haberde, Suriyeli çocugun yüzme bilmemesi ve görevlilerce defalarca uyarilmasina ragmen derin havuza girmesi elestirildi.

Habere, sosyal medya üzerinden çok sayida tepki geldi. Yayin kurulusunun eski redaktörü Yarno Ritzen, Twitter mesajinda, “Bu irkçi tondaki yaziyi gördükten sonra, oradan ayrildigima sevindim” dedi.

Hollanda’nin taninmis gazetecilerinden Wierd Duk de, “Inanilir gibi degil. Bunu hangi Neandertal yaziyor?” görüsünü dile getirdi.

PowNed Yayin Yönetmeni Domiquie Weesie, haber nedeniyle özür diledi. Tatilde oldugunu belirten Weesie, “mide bulandirici” dedigi haberin yayindan kaldirildigini vurguladi.
BBCTurkce

Bir cevap yazın