• Cum. Nis 19th, 2024

SiYASET MEYDANINDA KADINLAR

ByHaber Merkezi

Şub 21, 2017

SiYASET MEYDANINDA KADINLAR

Nezahat YILDIRIM – Özcan ÖZBAY / Utrecht

Hollanda’da Genel Secimlere yaklasik dort haftalik bir zaman kala, siyasi partilerin secim calismalari yogun bir tempoyla devam ediyor.

Bu calismalari Hollanda’da yasayan Turk secmeninin siyaseti ve secim kurallarini daha yakindan tanimasi adina gectigimiz pazar gunu kisa adi HTKD olan Hollanda Turk Kadinlari Dernegi, Utrecht’te “Siyaset Meydaninda Kadinlar” adi altinda bir politik panel organize etti.

HTKD uyeleri Ulku Ogut ve Nezahat Yildirim`in yaptiklari Panel de ilk olarak HTKD baskani Sibel Saki bir acilis konusmasi yaparak siyasette kadinlarin olmasinin onemini vurguladi.

Isci Partisinden (PvdA) Emine Bozkurt, Hiristiyan Demokrat Partisinden (CDA) Mustafa Balkaya, Demokrat 66 partisinden (D66) Hulya Kat, Groen Links Partisinden (GL) Nevin Ozutok ve Sosyalist Parti den (SP) Mahir Bal`in konusmaci olarak katildiklari Panel de Milletvekili Adaylari once kendilerini tanittilar, sonrasinda da, halka ve basina calismalari ve neden aday olduklari konusunda bilgi verdiler.

Adaylarin hepsi ekonominin iyiye gittigi konusunda hem fikir olduklarini dile getirdiler. Saglik, kadin dayanismasi, egitim, guvenlik, is pazarinda ayrimcilik, fakirlik gibi konularda yapilmasi gereken daha cok is oldugunu vurguladilar.

Firsatlari yakalayarak hayatimiza farkli alanlarda olumlu yon vermek birazda kendi elimizde oldugunu soyleyen siyasetcilere paneli izleyenler alkisladilar. Adaylar hem birey olarak hem parti uyesi olarak yukardaki konularin Hollanda’da yasayan herkes icin olumlu olmasi icin caba gostereceklerine soz verdiler. Adaylar ozellikle kadinin siyasetteki rolunun cok onemli oldugunu savundular.

Kadina Secme ve Secilme hakkinin verilisinin 98. yil donumunde Hollanda parlamentosunda kadin milletvekili sayisinin 58 olmasi da ilginc olarak karsilandi. Bu sayinin artmasi icin oyumuzu kadin adaylardan yana kullanabilecegine dikkat cekildi.
sibel sakiKonu ile ilgili olarak konusan HTKD Baskani Sibel Saki “Eger yasadigimiz ulkede soz sahibi olmak istiyorsak, alinan kararlara yon vermek istiyorsak secme hakkimizi ve gorevimizi yerine getirelim. Oyumuzu kullanmazsak, bizim hakkimizda alinan kararlari kabul etmis oluruz. Yasadiginiz ulkede hukuk disi kalmak istemiyorsaniz 15 Mart Genel Secimlerinde oyunuzu kullanin!”dedi.

Bir cevap yazın