• Çar. May 8th, 2024

Okullarda ciddi sorun: Akran zorbaligi

ByHaber Merkezi

Eyl 21, 2016

Okullarda ciddi sorun: Akran zorbaligi

Hollanda Egitim bakanligi, ilkögretim ’den baslayarak üniversiteye kadar birçok alanda sorun teskil eden zorbaligin (Pesten) son 2 yil içerisinde önemli ölçüde azalma gösterdigini belirtti.

Zorbalik okullarda yasanan oldukça yaygin bir siddet türüdür. Yasça küçük olan ya da fiziksel daha güçsüz olan ögrenci(ler)in, yasça büyük ya da daha güçlü olan ögrenciler tarafindan tekrarlayan ve aci veren fiziksel, psikolojik, sosyal veya sözel saldirida bulunmasidir. Egitim bakanligi tarafindan açiklanan rakamlara göre, 2014 yilinda ilkögretim okullarinda yüzde 14’den olan zorbalik bugünlerde yüzde 10’ a kadar geriledi. Ortaokullarda zorbaliga maruz kalan çocuklarin sayisi ise yüzde 8, bu rakam 2014 yilinda yüzde 11 oldugu belirtildi. Rakamlarin sevindirici oldugunu belirten Egitim Bakan Yardimcisi Sander Dekker, endiselerimiz devam etmektedir, dedi.

NOS- radio 1’e konusan Bakan, zorbalikla mücadelede okullarin ve ögretmenlerin göstermis olduklari çabayi memnuniyetlikle karsiladiklarini belirtti ancak, “ Güvenli okul ortami olusturmak için çalismalarimiz devam etmeli. Her sinifta 2 ila 3 çocugun zorbalikla karsi karsiya kalmasi kabul edilemez.” dedi

Fiziksel zorbalik her ne kadar azalma gösterse de, günümüzde akran zorbaligi daha çok sosyal medya üzerinden yapiliyor. Siber zorbalik olarak da adlandirilan ve son yillarda cep telefonlari ve Instagram, Facebook, Twitter, Snapchat gibi sosyal medya platformlarinin yayginlasmasiyla ortaya çikan yeni bir zorbalik türü. Yapilan son arastirmalara göre ise 2014 yilinda yüzde 2 olan telefon araciligiyla yapilan zorbalik 2016 yilinda yüzde 3,4. 2014 yilinda, WhatsApp,e-mail veya sms yoluyla yapilan zorbalik ise bugünlerde yüzde 7’ ye ulasmis durumda.

Zorbaligin engellenmesinde en büyük etken aileler, okul idarecileri, ögretmenler ve devlet kurumlari arasinda saglanacak uzun dönemli isbirligi ile gerçeklestirilebilir.

Zorbaliga maruz kalan çocuklarda be tür belirtiler görülür?

Çocuklar genelde zorbaliga ugradigini anlamaz, anlasa bile bunu ‘ ben zorbaliga ugruyorum’ seklinde ifade edemez. Bu nedenle ailelere aktif görev ve sorumluluklar düsmektedir.

  • Israrli bir sekilde okula gitmek istemiyorsa
  • Sizin onu okula götürmenizi istiyorsa
  • Çocugunuzun esyalarinin yok oldugunu veya zarar gördügünü görüyorsaniz
  • Okuldaki arkadaslarindan hiç bahsetmiyorsa
  • Uyku aliskanliklarinda bozukluk
  • Çocuklarda iletisim bozuklugu

Bir cevap yazın