• Cts. Nis 27th, 2024

Hollanda, Türk zanlinin iadesini askiya aldi

ByHaber Merkezi

Tem 25, 2016

Hollanda, Türk zanlinin iadesini askiya aldi

Yusuf Özkan / Lahey, Hollanda

Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakani Ivo OpsteltenImage copyrightGETTY
Hollanda’da, Lahey Mahkemesi, Türkiye’deki son gelismeler üzerine Ankara’dan gelen bir iade talebini askiya aldi.

Kararin gerekçesi, Türkiye’de 15 Temmuz’daki darbe girisiminini ardindan sanik haklarinin yeterince korunup korunmayacaginin belirsiz olmasi.

Hollandali yargiç, Türkiye’de son günlerde yasanan yargiya iliskin gelismeler nedeniyle adil yargilamanin süpheli oldugunu savundu.

Kurtulmus: Avrupa Insan Haklari Sözlesmesi askiya alindi

Davanin avukatlarindan Bart Staperk de iadelerin ertelenmesinden yana. Hollandali avukat, “Türkiye’de adalet sisteminin halen ne kadar bagimsiz oldugunu ve gözaltindaki kisilere nasil davranildigini bilmiyoruz” dedi.

Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanligi sözcüsü de, olaganüstü hâl uygulamasi (OHAL) ve Avrupa Insan Haklari Sözlesmesi’nin askiya alinmasinin ardindan, Türkiye’den gelen iade taleplerinin her zamankinden daha siki gözden geçirilecegini açikladi.

Sözcü, Hollanda Televizyonu’na yaptigi açiklamada, çesitli nedenlerle iade taleplerini reddedebileceklerini animsatti.

Bakanlik sözcüsü ayrica politik suçlar, Türkiye’deki insan haklari ihlalleri ve adil yargilanma sorunu nedeniyle iade dosyalarini savciliga göndermeme karari alabileceklerini belirterek, “Bu her zaman böyleydi. Simdi daha kesin olarak böyle” dedi.

Lahey Mahkemesi, 5 Agustos’ta yeni bir iade dosyasini ele alacak. Mahkeme kaynaklarina göre, bu dosyanin da askiya alinmasi bekleniyor.

‘Türkiye’yle hukuki isbirligi durdurulsun’

Amsterdam Mahkemesi yargiçlarindan Ronny van de Water da, Türkiye ile hukuksal isbirliginin durdurulmasi çagrisinda bulundu.

Hollandali yargiç, buna gerekçe olarak 15 Temmuz’daki basarisiz darbe girisiminden sonra binlerce yargi mensubunun görevden uzaklastirilmasini gösterdi.

Adalet Konseyi Sözcüsü de, ülkedeki son durum nedeniyle hakimlerin Türkiye’ye iade konusuna kuskuyla yaklasmalarinin anlasilir oldugunu belirtti.

Bir cevap yazın