• Cts. Nis 27th, 2024

HOLLANDA TÜRK İSLAM KÜLTÜR DERNEKLERİ FEDERASYONU İFTAR PROGRAMI

ByHaber Merkezi

Mar 23, 2024

HOLLANDA TÜRK İSLAM KÜLTÜR DERNEKLERİ FEDERASYONU İFTAR PROGRAMI

Özcan Özbay

Hollanda Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu dün akşam Almere Sultan Ahmet Cami konferans salonunda verdiği iftar programına katılım oldukça yoğundu.

Misafirleri ile tek tek ilgilenen TİKDF Başkanı Ömer Altay program boyunca tüm davetlilerle yakından ilgilendi.

Kuran-ı Kerim tilefi okunması ile başlayan İftar programında bir konuşma yapan başkan Altay konuşmasını iç ana tema üzerinden gerçekleştirdi. Hollanda Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Ömer Altay konuşmasında şunları söyledi;

“Sayın Büyükelçim ve kıymetli hazirun, bu yilki tertipledigimiz iftar buluşmamıza hoş geldiniz. Bu akşam, Mubarek Ramazan ayını kutlamak onun feyiz ve bereketinden faydalanmak, sizleri burada karşılamaktan, barış, birlik vede dayanışma içerisinde bir araya gelmekten, bu davetimize tesriflerinizden dolayi duydugumuz memnuniyetimizi ifade etmek istiyoruz.
RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ
Musadenizle bu aksam konusma metnimi toplumumuzu etkileyen önemli konuları ele almak için; 3 ana “tema”uzerinden sizlere hitap edecegim:

1. Tema: “Sosyal Dayanışma içerisindeki birliktelik”
2. Tema ise: Federasyonumuzun kurulusu ve felsefi yapisi
3. Hollanda ile dostlugumuz ve 60. Yil kutlamalari

Bu buluşmada, özellikle huzursuzluk ve ayrılık zamanlarında” birlik olmanın önemine dikkat çekmek istiyoruz. Sosyal ve siyasi gerilimlerin yüksek olduğu, toplulukların birbirine karşı durduğu ve tartışmanın bazen kızıştığı bir zamanda yaşıyoruz.

Tam da şimdi, köprüler kurmak, birbirimize kulak vermek ve birbirimizi anlamak önemlidir. Mubarek Ramazan ayı, bize affetme, şefkat ve dayanışma değerlerini hatırlatır. Bu değerleri kucaklayalım ve günlük hayatımızda insallah uygulayalım.

Toplum olarak, her türlü nefret, haksızlık ve ayrımcılığa karşı bir araya gelmeliyiz.

Herkesin, kökenine, inancına veya kimliğine bakılmaksızın, on yargilardan arinmis kapsayıcı bir toplum yaratmak için birlikte çalışalım.

Sayin buyukelcim ve kiymetli hazirun, Fedrasyonumuzun kurulus sebebi ve felsefi yapisi:
Sivil toplum kuruluslarinin ilkini vede ilkelerini temsil ediyor olmamiz da ayri bir sevinc kaynagimiz. Tarihcesi: 1969-1970 yillarinda baslayan seruven. Federasyonumuzun kurucu baskani ( efsane ve dauyen) sayin Ibrahim Gormez baskanimiz da bizzat bu aksam aramizda.

Noter tasdikli tuzuguge sahip bir yapisi var ve tuzuk icerisinde bircok maddeler barindiriyor. Ama ben ilk 3 maddesini aktaracagim :

a.Hollanda’da İslam inancının ve Türk kültürünün korunması ve yayılması konusunda yukumludur.
b.Hollandada yasayan turk toplumunun her bakimdan temsil etemek, tanitmak, savunmak, ulusal, sosyal kulturel ve sportif haklarina sahip cikmasi vs.. maddeleri iceriyor.
c.Fedearsyonun, T.C. Diyanet Isleri Baskanligi ile ve Federasyona bagli kuruluslari arasindaki iliskileri duzgun bir sekilde surdurmesi gerektigini bildirmektedir.”

Başkan Altay konuşmasında TİKDF nin Tarihçesinden de bahsederek kuruluşu ve sonrasında öncüşük ettiği çalışmaları şöyle belirtti;

“Resmi olarak 6 caminin birleşmesiyle kuruldu ve kısa zamanda ülke çapına yayıldı, Hollanda devleti ve Türkiye tarafından Hollanda Türklerinin temsilcisi/sözcüsü olarak kabul edildi, Türklerin her alanda sosyal haklarını savundu, Türkiye aleyhtarlığı yapanlara karşı durdu, pek çok yürüyüşe destek verdi, Hollanda seçimlerinde yabancıların da seçilme hakkı almasında öncülük yaptı, Hac ve Cenaze Fonu’nu başlattı, HDV’nin kurulmasına öncülük yaptı, Tüm Diyanet camilerini doğal üye yaparak, hiç bir bağlı derneğin mahalli
hizmetlerine müdahale etmedi, İslam Okullarının kurulmasına ve finansmanını Hollanda devletinin
karşılamasının sağlanmasında öncülük yaptı ve (IOS) Hollanda İslam Yayın Kurumu’nu kurdu”

Daha sonra ezan okunması ile iftara geçildi. Yemek sonrası bir konuşma yapan Lahey Büyük elçisi Selçuk Ünal geçen yıl yaşanan deprem nedeniyle buruk bir Ramazan geçirildiğini ama yaşanan birliği çok önemli olduğunu belirterek şunları söyledi

“Değerli başkanımız çok güzel bir konuşma yaptı. Geçen yıl bu dönem hepimiz asrın felaketiyle ülkemizi sarsan depremlerle üzülmüştük. Üzgün bir Ramazandı. Ama geçen senede bütün iftarlarla beraber olduğumuz, konuştuğumuz, söylediğimiz gibi aynı zamanda dayanışmanın daha da arttığı şahasına vardığı bir Ramazandı. Bu sene geçen seneyi tabii ki unutmuyoruz. Aklımız, gönlümüz hala ölenlerimizde, şehitlerimizde, depremzedelerimizde. Ama burada bu vesile ile bir kere daha hepinize geçen sene göstermiş olduğunuz bu üstün dayanışma ve birlik duygusu için teşekkür ediyorum. Sağ olun, var olun.”

Konuşmasına devam eden Büyükelçi Ünal ” Bu sene tabi buna ilaveten iki hususu da hatırlamak istiyoruz. Birincisi Türkiye ile Hollanda arasındaki dostluk anlaşmasının imzalanmasının yüzüncü yıldönümü. Bin dokuz yüz yirmi dörtte ilk yapılan anlaşmalardan bir tanesi ve o dönemde milli mücadele ertesinde birinci cihan harbinde tarafsız kalmış olan Hollanda, ülkemizde ilk dostluk anlaşmasını imzaladılar. O dönemde mücadele edenlere başta Gazi Kemal Atatürk olmak üzere bütün komuta kademesini, şehitlerimizi, gazilerimizi üniforma giyip vuruşanların hepsini saygıyla milletle hatırlıyoruz. ikinci temamız tabii ki Türkiye ile Hollanda arasındaki ikili işbirliği, yani göç işbirliği, daha doğrusu iş gücü anlaşmasının imzalanmasının altmışıncı yıldönümü. ilk kuşağı ne kadar iyi hatırlar ve hatırlatırsak yaptıkları çalışmaları kıymetli, fedakarlıklarını dökümente edersek ikinci, üçüncü, dördüncü ve bundan sonraki kuşakları da o kadar iyi iletebiliriz. Bu sözlerle ben sizlere teşekkür etmek istiyorum. Hayırlı Ramazanlar dilerim. Sağ olun”dedi.
DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYIN
Program daha sonra sohbet halinde devam etti.

TİKDF İftar Programına katılan Misafirler

T.C. Lahey Büyükelçimiz Selçuk Ünal, T.C. Deventer Başkonsolosu Muammer Cengiz Hakan, T.C. Amsterdam muavin konsolos Emre Battal, T.C. Rotterdam konsolosu Bilal Köse, T.C. Lahey Büyükelçilik ticaret ateşesi Aşkın Pekel, T.C. Lahey Büyükelçilik hazine ve mali müşavir Zafer Düzenli, T.C. Deventer Başkonsolosluğu Sosyal güvenlik ve Çalışma ateşesi Çağatay Burak Doğan, THY Amsterdam Genel müdürü Şerafettin Ekici, Musiad Hollanda genel başkanı Ali Köklü ve bsk.yrd. Esra Toprak, Milli görüş Güney Hollanda başkanı Mustafa Aktalan ve bşk yrd. Abdullah Aşıran, Tover başkanı Durmuş Doğan, BM Sigortam Ceo’su Mehmet Keskin, Hollanda Türk Turizmciler ve Seyhat acenteler derneği başkanı Kamil Saygı, TNOP başkanı Ramazan Kaya, Hollanda Diyanet Vakfımızdan Ramazan Gül,
Groothandel Automobielen Murat Ateşalp, Stf. Maarif Europa başkanı Sabri Yıldırım, Doğu Türkistan Eğitim Vakfı başkanı Abdulqsim Abdülaziz, Beyaz Ay derneği başkanı Aynur Gül Çakır ve bsk.yrd. Fikret Gür, Sosyal İsler ve İstihdam Bakanlığı daire bölüm danışmanı Hüseyin Öztürk, Federasyonunun kurucu başkanı İbrahim Görmez, DENK Partisi Kurucu üyesi ve eski Milletvekili Selçuk Öztürk.


Bir cevap yazın