• Cts. Nis 27th, 2024

5 kişinin hayatını kaybettiği papağan humması vakaları artışta

ByHaber Merkezi

Mar 18, 2024

5 kişinin hayatını kaybettiği papağan humması vakaları artışta

Avrupa’da papağan humması 5 kişinin ölümüne neden oldu. uzmanlar ise yeni bir küresel salgın endişesini akıllara getiren bu durum için henüz endişe edilmemesi gerektiğini söylüyor.
Dünya Sağlık Örgütü, papağan humması olarak bilinen ölümcül bakteriyel enfeksiyon nedeniyle Avrupa’da 5 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Avusturya, Danimarka, Almanya, İsveç ve Hollanda’da 2023 yılı ve 2024’ün başlarında normalden yüksek vaka sayısı bildirildi. 27 şubat itibariyle toplam 23 vaka kaydedildi.
RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ
Hastalığa yabani ve evcil kuşlar ile kümes hayvanlarında bulunan bir bakteri neden oluyor. genellikle grip ile benzerlik gösteren ateş, titreme, baş ağrısı, kas ağrısı ve kuru öksürük gibi semptomlar, 5 ila 14 gün sonra ortaya çıkıyor.

Antibiyotikle tedavi edilebiliyor. ABD hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri CDC’ye göre, hastalık erken tedavi edilmezse zatürre, kalp iltihabı, hepatit hatta beyin şişmesine kadar ilerliyor.

Papağan humması enfekte hayvanların yenmesi yoluyla yayılmıyor. Vakaların çoğunun hayvan dışkısıyla doğrudan temastan kaynaklandığı belirtiliyor.
DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYIN
Uzmanlara göre bazı ülkelerde vaka sayısında artış görülse de küresel salgın ihtimali yok. DSÖ, vakaların görüldüğü ülkelerde salgının seyrini incelemeye devam edeceklerini duyurdu. Evcil kuş ve kümes hayvanı sahiplerine, kafesleri temiz tutmaları ve kişisel hijyene dikkat etmeleri uyarısı yapıldı.



Bir cevap yazın