• Cts. Nis 27th, 2024

Artan talep, artan maliyetler ve personel eksikliği, Hollanda sağlık sisteminin dikişlerinin çatlamasına neden oluyor

ByHaber Merkezi

Şub 22, 2024

Artan talep, artan maliyetler ve personel eksikliği, Hollanda sağlık sisteminin dikişlerinin çatlamasına neden oluyor

Özcan Özbay

Hollanda-Türkiye Ticaret Odası Vakfı Başkanı Ethem Emre, Türkiye’nin bu konuda bir çözüm sunabileceğini belirterek “Hollanda’da sağlık hizmetleri giderek durma noktasına geliyor. Türk sağlık hizmetleri muazzam kapasitesi nedeniyle alternatif sunabilir” diyor. Emre. “Hayalim Hollanda ile Türkiye arasında bir sağlık köprüsü kurmak.” dedi.
RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ
Ethem Emre bahsettiği sağlık köprüsünün iki dayanak noktası olduğuna vurgu yaparak: Türkiye’de giderek büyüyen, uygun maliyetli bir tedavi olanağı ve Hollanda’da çalışabilecek Türk sağlık çalışanlarının fazlalığı. “Türkiye’de her yıl 60.000 hemşireye eğitim veriliyor. Neden Türkiye’de özel programlarla, ileri eğitimlerle, dil kurslarıyla insanları sağlık hizmetlerinde çalışmaya hazırlamayalım?”dedi.

Emre Türk sağlık çalışanlarının görevlendirilmesinin personel ihtiyacını hafifletmenin yanı sıra başka avantajları olduğunu belirterek şunları söyledi “Türkiye, Hollanda’nın zaten yakınlık içinde olduğu bir ülke. Türkler 1960’lı yılların başından itibaren burada bir yaşam kurdular. Burada bir Türk kendini yabancı hissetmez. Henüz yerleşmemiş insanları neden buraya getiriyorsunuz? Türkler zaten öyle, o yüzden Singapur’a, Malezya’ya ya da başka bir uzak ülkeye gitmeden önce bu fırsatı değerlendirin.”



Kültürel açıdan duyarlı bakım
Emre’ye göre Türk sağlık çalışanları kültürel açıdan hassas bakımlara da ivme kazandırabilir. “Türk hastaların Hollanda hastanelerinde yanlış anlaşıldıklarını hissettiklerini düzenli olarak duyuyorum. Kağıt üzerinde kültürel açıdan hassas bakıma yönelik girişimler var ancak pratikte yeterince yapılmıyor. Mevcut sağlık hizmeti sunucuları bilgiden yoksundur. Türk hedef grubu içinde bile kırk etnik grup var. Diyalog yoluyla bunun farkına varıyorsunuz.”

Sağlık sektöründe Yeterli personelin olmadığından yakınan Hollanda’nın iyi eğitimli profesyonelleri Türkiye’den çıkarıp çıkararak Hollandanın bu sektördeki açığını rahatlıkla kapatabileceğini söyleyen Emre “Türkiye’de fazlalık var ve insanlar burada bu miktarın üç katını kazanıyorlar, öyleyse farklı bir gelecek istiyorlarsa neden gelmesinler? Eindhoven’daki ASML’de şu anda 1.300 Türk mühendis çalışıyor. Kimsenin bundan bahsettiğini duymuyorsunuz.”
DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYIN
Emre’ye göre Türkiye’de insan gücünün yanı sıra giderek artan sayıda tedavi seçeneği de mevcut. Ethem Emre “Batı Avrupa’da insanlar Türkiye’de sağlık denildiğinde hâlâ güzellik bakımları ve saç ekimi aklına geliyor. Ama yelpaze çok geniş. Nöroloji, kalp ameliyatı, kanser tedavisi, artık her şey mümkün. Türkiye bilinçli olarak uluslararası bir sağlık merkezi olmayı istiyor. Ortadoğu ve Körfez ülkelerinin yanı sıra Balkanlar’daki insanlar da bunu zaten keşfettiler. Türkiye’de bekleme listesine alınmayacaksınız. Bir hafta içinde sonuç ve tedavi alacaksınız. Konaklamanız boyunca VIP muamelesi göreceksiniz.”dedi.

Bir cevap yazın