• Per. May 9th, 2024

Türkiye Cumhuriyetinin doğu batı arasındaki 100. cü Yılı

ByHaber Merkezi

Ara 19, 2023

Türkiye Cumhuriyetinin doğu batı arasındaki 100. cü Yılı

Tevfik ŞENDÖL/ MÜNİH

LMU ( Ludwig Maximilian Üniversitesi) Türkoloji Bölüm Başkalığınca düzenlenen Akademik Panelde, konuşmacılar Türkiye’nin Osmanlıdan başlayarak günümüz Cumhuriyetin 100.cü kuruluş yılına kadar ki sosyal, ekonomik, eğitim konularında gelişimi kendi görüşlerini açıkladılar.

Münih Üniversitesi Türkoloji Bölüm Yöneticisi Prof. Dr. Mehmet Hacısalihoğlu insayativi ile düzenlenen akademik paneldeki konuşmacılar,1 . Prof. Dr. Emel Huber (öğretmen eğitmeni dilbilgisi ve eğitim)- Prof. Emel Huber eğitim ve öğretimin Osmanlı eğitim sisteminden başlayarak geçirdiği süreci Cumhuriyetin 1022 yılındaki tedrisat birliği uygulaması, köy enstitüleri ve halkevleri devrinin, 2002 sonrası farklı cemaatlerin eğitimde aldıkları aktif rolle (Cumhurbaşkanı) Erdoğan’ın yeni Osmanlı ideolojisi öncülüğü ile eğitimin yeniden düzenlenerek tarikatların açtıkları okullarda verilmesine geçildiğini ve bunun ABD ve AB ye beyin göçüne sebep olduğunu savundu.

2.Enver Hirsch ( 1933 te Yahudi kimliğiyle Türkiye’ye sığınarak, İstanbul, Ankara’daki Hukuk Fakültelerini kurulmasında yet alan ve halen geçerli olan Ticaret Hukuku yasalarını kaleme alan Prof. Dr.Ernst Hirsch ‘in 1945 te İstanbul da doğan oğlu, babasının hayatında unutamadığı en önemli anısı olarak” Almaya’da nazi rejiminin meslek yasağı koyarak aşağıladığı ve Türkiye’ye sığınan bir Yahudi olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin 10.cu kuruluş Yılı 1933 te İstanbul Dolmabahçe Sarayındaki Törende, Atatürk’e tanıtılıp karşılanması “ olduğunu hatıraları kitabında yazdığını ve kendi çocukluk günlerini Türk arkadaşlarıyla geçirdiğini söyledi.

3.Dr. Özgür Savaşçı (uzun yıllar LMU da Osmanlıca- Türkçe dilleri mukayeseli araştırma sonuçlarını Arapça ve Farsça yazı ve okumada Latinceye geçiş sonrası ( harf ve dil devrimi) sayesinde halkın yazılanı ve konuşulanı anlar duruma geldiğini görüntülerle anlattı.

4.Prof. Dr. Kemal Orak (1923-2023 Türkiye’nin ekonomik gelişimini anlatırken 1950 ye kadar ekonomik kayıp olarak nitelediği durgunluğun , sonraki devletçiliğin terki ile kapitalist ekonomik uygulama ve 1963 te ABD baskı sonucu olarak yorumladığı işgücü göçü ile Türkiye’ye döviz transferlerinin ekonomiye katkısı, AB ile Gümrük Anlaşması ve tarım ekonomisinden sanayi ekonomisine geçiş sonrası üretim / tüketim – ihracat/ ithalat makası ve günümüz bütçe açığı konularındaki görüşlerini özetledi.

5.Dr. Ergun Özsoy ( Augsburg Üniversitesinde Türkiye’nin kuruluş felsefesi “ yurtta sulh cihanda sulh” konusunu, Türkiye’nin siyasi hayatında günümüze kadar oynadığı role, Balkan ve Sadabat Paktları, Nato üyeliği Misalleriyle dikkati çekti.

6.Prof.Dr. Mehmet Hacısalihoğlu (LMU Türkoloji Enstitüsü) 2..ci Viyana kuşatması sonrası başlayan Avrupa’nın çeşitli topraklarında yaşayan Müslüman/ Türklerin sürülerek , Yugoslavya, Romanya Bulgaristan’dan Türkiye’ye gelişi ve Cumhuriyetin kuruluşundaki kurumlarda aldıkları önemli rol.1938 Dersim/ Tunceli olayları etkisiyle zorunlu yerleşim değişikliği-1964 te Türkiye’de yaşayan Yunan uyruklarının sınırdışı edilmeleri ve günümüzde sayısı 4.893.752 olan yerleşik sığınmacı konularında nüfus hareketleri Umuma açık olarak düzenlen Akademik Panel ,LMU dershanesindeki dinleyici/ aktif katılımcıyla yapılan etkinlik, Panel sonrası Münih’teki “Kurt Avukatlık Bürosunun” sponsorluğundaki ikramla sonlandı.

Bir cevap yazın