• Çar. May 8th, 2024

Hollanda Genel Seçimlerinde PVV Birinci Çıkarak Önemli Bir Zafer Kazandı

ByHaber Merkezi

Kas 22, 2023

Hollanda Genel Seçimlerinde PVV Birinci Çıkarak Önemli Bir Zafer Kazandı

Özcan Özbay

Hollanda’da gerçekleşen genel seçimlerde, sandık çıkış anketlerine göre Geert Wilders liderliğindeki İslam düşmanı ve aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV), açık farkla birinci sıraya yerleşti. Oy verme işleminin Türkiye Saati ile 23.00’te tamamlandığı seçimde, PVV parlamentodaki 150 sandalyeden 35’ini kazanarak birinci sırayı alırken, eski AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans’ın liderliğinde seçimlere ittifakla giren İşçi Partisi (PvdA) ve Yeşil Sol (Groen Links) 25 sandalye ile ikinci sırayı aldı.
RADYO DENiZ CANLI DiNLE
Dilan Yeşilgöz-Zegerius liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), bir önceki seçime göre 10 sandalye kaybederek 24 sandalye ile üçüncü sıraya geriledi. 2021 seçimlerinde Hristiyan Demokratlar Birliğinden (CDA) ayrılarak yeni parti kuran Pieter Omzigt’in lideri olduğu Yeni Sosyal Sözleşme Partisi (NSC) ise ilk defa seçimlere katılarak 20 sandalye ile dördüncü oldu.

Koalisyon partilerinden Demokratlar 66 (D66) 24’ten 10’a, CDA 15’ten 5’e ve Hristiyan Birlik Partisi (CU) 5’ten 3 sandalyeye düşerken, üyelerinin çoğunluğu Türk ve diğer Müslümanlar olan Denk Partisinin milletvekili sayısı bir önceki seçime göre değişmeyerek 3 oldu.
DENiZ TV OLARAK IZLE
Hiçbir partinin tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamadığı ülkede, koalisyon hükümeti için en az 76 sandalyeye sahip olmak gerekiyor. PVV’nin birinci çıkması, seçim sonuçlarını belirleyen önemli gelişmelerden biri olarak öne çıkıyor.

Bir cevap yazın