• Per. May 9th, 2024

HOLLANDALILAR KABUS GÖRMEKTEN UYUYAMIYOR

ByHaber Merkezi

Eki 14, 2023

HOLLANDALILAR KABUS GÖRMEKTEN UYUYAMIYOR

Özcan Özbay

Hollanda da yayın yapan Linda dergisi ve Hart van Nederland haber kanalı Eylül ayında ortaklaşa gerçekleştirdiği bir ankete göre, Hollanda halkının büyük bir bölümünün uyku sorunu yaşadığını bildirdi. Anket, 18 yaş ve üzeri 9,156 katılımcıyla gerçekleştirildi ve sonuçlara göre katılımcıların yüzde 79’u uyku sorunları yaşadığını belirtti. Uyku sorunlarına dair detaylar şu şekildedir:
RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ
Katılımcıların yüzde 38’i gece boyunca sık sık uyanma sorunu yaşadığını,
Yüzde 31’i yeterince uyuyamadığını,
Yüzde 23’ü uykuya dalmakta zorlandığını ifade etti.
Bu uyku sorunlarına neden olan faktörler arasında, horlamanın öne çıktığı görüldü. Katılımcıların yüzde 23’ü kendi horladığını, partneri olan katılımcıların yüzde 89’u ise partnerlerinin ara sıra horladığını belirtti. Partnerinin horladığını söyleyen katılımcıların yaklaşık yüzde 35’i horlayan kişiyi uyandırmaktan kaçınırken, yüzde 29’u nazikçe uyandırmayı denediğini, yüzde 9’u tekmelediğini ve yüzde 7’si ise dürterek uyandırmaya çalıştığını belirtti.


Ankete katılanların uykuya dalma süreleri de incelendi. Katılımcıların yüzde 13’ü ilk 5 dakika içinde uyuyabildiğini, yüzde 32’si uykuya dalmanın 5 ila 15 dakika arasında sürdüğünü, yüzde 26’sı 15 ila 30 dakika içinde uyuyabildiğini ve yüzde 11’inin ise 30 ila 45 dakika içinde uyuyabildiğini belirtti. Ancak yüzde 5’i daha uzun süreler boyunca uykuya dalmak zorunda kaldığını ifade etti.
DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYIN
Ankete göre Hollanda’da en fazla görülen uyku problemleri şu şekilde sıralandı:

Yüzde 38: Çok sık uyanmak
Yüzde 31: Eksik uyuma hissi
Yüzde 23: Uykuya dalma sorunu
Yüzde 23: Horlama
Yüzde 14: Huzursuz bacak sendromu
Yüzde 11: Ara sıra kabus görmek
Yüzde 10: Diş gıcırdatmak
Yüzde 8: Uykuda konuşmak
Yüzde 8: İlaç kullanmadan uykuya dalamamak
Yüzde 7: Uyku apnesi
Yüzde 4: Anksiyete atakları
Yüzde 4: Biyoritm bozukluğu
Yüzde 3: Bir türlü uyuyamamak
Yüzde 2: Her zaman kabus görmek
Yüzde 1: Uyurgezerlik



Uyku problemlerinin nedenleri arasında stresin belirgin olduğu görülüyor. Ayrıca elektronik cihazların mavi ışık yayması ve kullanımının uyku hormonu melatonin üretimini azaltabileceği ve bu durumun uyku kalitesini etkileyebileceği de vurgulanmış. Tıbbi nedenler arasında ise uyku apnesi ve huzursuz bacak sendromu gibi rahatsızlıkların uykuyu bölmesi belirtilmiştir. Horlama da sağlık sorunlarına işaret edebilir, özellikle uyku apnesi gibi ciddi sorunların bir belirtisi olabilir.

Sonuç olarak, yetersiz veya kesintili uyku, sağlık sorunları riskini artırabilir, bilişsel işlevlerde bozulmalara yol açabilir ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Uyku eksikliğinin kısa vadede gündüz yorgunluğuna, iş performansının düşmesine ve kaza riskinin artmasına neden olduğu da vurgulanmıştır.

Bir cevap yazın