• Çar. May 8th, 2024

Hollanda’da Gençler Alkolik Olma Yolunda

ByHaber Merkezi

Eyl 28, 2023

Hollanda’da Gençler Alkolik Olma Yolunda

Özcan Özbay

Hollanda’da yapılan bir araştırma, her hafta bir genç alkol zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırıldığını gösteriyor. Gezonde Generatie (Sağlıklı Nesil) inisiyatifi kapsamında MarketResponse araştırma bürosu tarafından gerçekleştirilen bu araştırmada, 10 ile 17 yaş arasındaki yaklaşık bin iki yüz genç ile görüşüldü.

RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Araştırmaya göre, 10 ile 17 yaş arasındaki gençlerin yüzde 48’i alkolü yetişkinler için uygun buluyor, ancak yüzde 30’u kötü bir tat olarak değerlendiriyor. Gençlerin yaklaşık yüzde 40’ı alkolü öncelikle ‘sağlıksızlık’ ile özdeşleştiriyor (bu oran yetişkinler arasında yüzde 27). Trimbos Enstitüsü’nde Gençler ve Riskli Davranış Program Başkanı Ninette van Hasselt, sonucu “Bu en azından bir başlangıç” olarak nitelendiriyor.


Özellikle endişe verici olan bir diğer bulgu ise, gençlerin 18 yaşına yaklaştıkça alkole daha olumlu bakmaya başlamaları. 10-11 yaş grubundaki gençlerin yüzde 13’ü alkolün sosyal bir içecek olduğunu düşünürken, bu oran 16-17 yaş grubunda yüzde 52’ye çıkıyor. Gençlerin yüzde 17’si bunun heyecan verici olduğunu düşünüyor ve yüzde 12’si ise lezzetli buluyor.

Her yıl 800 gencin hastaneye kaldırıldığı bu durum, ebeveynleri endişelendirmeye devam ediyor. Bu nedenle ebeveynlere çocuklarına yönelik bazı öneriler sunuluyor:

  1. Açık kurallar belirleyin ve bu kurallara uyun. Her yaş grubu için farklı yaklaşımlar gerektiğini unutmayın.
  2. Konuşun ve alkolün sağlık üzerindeki etkilerini açıklayın. Bilinçlendirme önemlidir.
  3. Kendiniz iyi bir örnek olun. Çocuklar, ebeveynlerinin davranışlarını model alırlar.
  4. Eğer çocuğunuz zaten içki içiyorsa, içtikleri içkilerin miktarını ve sayısını kontrol altında tutun. Tam olarak ne içtiklerini bilerek daha dikkatli olabilirsiniz.
  5. Çocuğunuzla iletişim halinde olun, dışarı çıkma sıklığını ve eve dönme saatini belirleyin ve bu kurallara uymasını sağlayın.

DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYIN
Gençlerle ilgili bu araştırma, Maag Lever Darm Stichting ve KWF gibi 22 sağlık fonunun desteklediği ‘Op je gezondheid?’ kampanyasının bir parçasıdır. Bu sağlık fonları, alkolün 7 farklı kanser türünün riskini artırdığı konusunda daha fazla farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır.



Bir cevap yazın