• Cum. Nis 19th, 2024

112 YIL ÖNCE HOLLANDA YA HEDİYE EDİLEN HEREKE HALISI RESTORE İÇİN TÜRKİYE YE GİTTİ

ByHaber Merkezi

May 17, 2023


112 YIL ÖNCE HOLLANDA YA HEDİYE EDİLEN HEREKE HALISI RESTORE İÇİN TÜRKİYE YE GİTTİ

Hollanda’nın Lahey kentinde Uluslararası Adalet Divanı ve Daimi Hakemlik Mahkemesi binası olarak kullanılan Barış Sarayı’na, Osmanlı Devletince hediye edilen Hereke halısı, restore edilmek üzere Türkiye’ye gönderildi.

RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ
Büyükelçi Selçuk Ünal bu ziyaretle ilgili olarak “Lahey’deki Barış Sarayı inşa edilirken 1907 yılında Devletlere yapılan katkı çağrısı üzerine 1911’de Osmanlı İmparatorluğu tarafından Felemenk Krallığı’na armağan edilen ve 112 yıldır Barış Sarayı’nı süsleyen Hereke Halısı, restorasyon amacıyla geçici bir süre için ülkemize gidiyor. Barış Sarayı’nın yönetimini deruhte eden Carnegie Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığımız arasında imzalanan Protokol uyarınca Türkiye dışındaki en büyük olduğu düşünülen, 160 m2 boyutunda ve 700 kg ağırlığındaki Hereke halısı restorasyon işlemlerine başlanması için bugün 16 Mayıs 2023 tarihinde Barış Sarayı’ndan çıkarıldı. Halının, Barış Sarayı’nda sayısız müzakerelerin sürdürüldüğü Japon Odası’ndan çıkarılması töreninde Büyükelçi Selçuk Ünal, Hollanda Dışişleri Bakanlığı Türkiye’den de sorumlu Avrupa Direktörü Erik Weststrate ve Carnegie Vakfı Direktörü J.P.H. Donner de hazır bulundu.”dedi.


Büyükelçi Selçuk Ünal, Hereke halısının Barış Sarayı’ndan çıkarılarak kamyona yüklenmesi sırasında düzenlenen belgesel çekimine de Hollanda Dışişleri Bakanlığı Avrupa Direktörü Erik Weststrate ve Carnegie Vakfı Direktörü J.P.H. Donner ile katıldı.

DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYIN
Büyükelçi Selçuk Ünal: “Ecdadımızın 1907’deki davete icabetle 1911’de armağan ettiği tarihi Hereke halısı 112 yıldır, sayısız önemli barış antlaşması, müzakere ve görüşmeye şahitlik etti. Aslında, tek başına, yalnız ve hüzünlü, 112 yıl tarihe tanıklık etti.



Ecdadımızın uluslararası barışa desteğini o tarihte uzun vadeli bir öngörüyle ve bu şekilde göstermiş olması, bugün hepimiz için önemli bir mesajdır. Hereke halısı, bir İmparatorluktan diğer bir İmparatorluğa hediye edilirken düşünüldüğü gibi, bugün de yarın da Türk-Hollanda dostluğunun ölümsüz nişanelerinden birini teşkil edecektir. İnsanlar yaşadıkça ve insanlık yaşadıkça, buradan sonsuzluğa kadar uluslararası dostluk ve barış mesajını verecektir.”dedi.



Bir cevap yazın