• Cts. Tem 27th, 2024

Avrupa Yarından İtibaren Yaz Saati Uygulamasına Geçiyor

ByHaber Merkezi

Mar 24, 2023

Avrupa Yarından İtibaren Yaz Saati Uygulamasına Geçiyor

Bu hafta sonu, gün ışığından daha fazla yararlanmayı öngören yaz saati uygulamasına geçiliyor. Saatler bir saat ileri alınacak.

Yaz-kış saati uygulaması, gün içinde güneş ışığından daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu sağlamak için yapılmaktadır. Bu nedenle, Avrupa ülkelerinde saatler 25 Mart cumartesi gününü, 26 Mart pazara bağlayan gece saat 02:00’da bir saat ileri alınacak. Böylece, Avrupa ülkeleri ve Türkiye arasındaki iki saatlik zaman farkı bir saate düşecek.
RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ
Dijital aletlerin büyük çoğunluğunda saatler otomatik olarak yaz-kış uygulamasına geçiş yaparken, analog aletlerin ayarlanması gerekiyor.

Yaz-kış saati uygulaması ilk olarak 1916 yılında Birinci Dünya Savaşı sırasında Alman İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan ve Büyük Britanya’da kullanılmıştır. Bu uygulama, gün ışığından yararlanma süresini artırmayı amaçlamaktadır.

2018 yılında Avrupa çapında yapılan bir anket çalışmasında, katılımcıların %84’ü saatlerdeki ayarlamanın, özellikle insanın biyolojik ritmini bozduğunu belirtmiş ve uygulamanın kaldırılmasını istemiştir.



Bu konuda tartışmalar 2019 yılında Avrupa Parlamentosu’na sunulan bir öneriyle sonuçlanmıştır. AP, saatlerin değiştirilmemesi önerisini kabul etmiştir. Ancak, ülkeler arasında “bu uygulamayı sonlandırırsak hangisi daha iyi: yaz saati mi kış saati mi?” sorusu gündeme gelmiştir. Ancak Brexit, pandemi, Ukrayna’daki savaş ve enerji fiyatlarındaki artışla birlikte konu 2019 yılında kaldırıldığı tozlu raflarda unutulmuştur.
DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYINIZ
Hollanda’da, yaz saati uygulaması 1916’da başlamıştır. Ancak sonraki yıllarda farklı kurallar uygulanmıştır. Örneğin, 1946’dan 1976’ya kadar yaz saati uygulaması yoktu. 1996’dan beri, yaz saati Mart ayının son hafta sonunda başlıyor ve Ekim ayının son hafta sonunda standart zamana yani kış saati uygulamasına geçiliyor.


Bir cevap yazın