• Sal. Nis 23rd, 2024

Büyükelçi Ünal dan depremlerde kurtarma çalışmalarına katılan Hollandalı ekiplere anlamlı Jest

ByHaber Merkezi

Mar 23, 2023

Büyükelçi Ünal dan depremlerde kurtarma çalışmalarına katılan Hollandalı ekiplere anlamlı Jest

Özcan Özbay

Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal, Kahramanmaraş depremlerinin ardından Türkiye’ye giden Hollandalı USAR ve MEDEVAC ekiplerini unutmadı.
CANLI DiNLE
Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal, 6 Subat’ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan arama kurtarma çalismalarina katilan Hollanda Kentsel Arama ve Kurtarma Ekibi (USAR) üyeleri ve Hollanda askeri personelinden olusan MEDEVAC ekibini, Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü (YEE) binasinda verdigi davette agirladi.
TV OLARAK IZLE
Amsterdam YEE’de yapilan davette, deprem bölgesinde görev yapan USAR üyeleri ve askeri personele hediyeler ve tesekkür mektubu veren Büyükelçi Ünal yaptigi konusmasinda, basta Hollanda hükümeti olmak üzere, arama kurtarma ve saglik ekiplerine, “asrin felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaras merkezli depremlerde Türkiye’ye sagladiklari katkilar için tesekkür ederek, bunun iki ülke halklari arasindaki dostlugun nisanesi oldugunu belirtti.

Ünal, depremin ilk anindan itibaren Hollanda’nin çok büyük bir dayanisma örnegi gösterdigini ifade ederek, “Ülkemizdeki depremde çok büyük katkisi olan iki ekibi Amsterdam YEE ile beraber agirlayarak ahde vefamizi gösterdik. Hollanda hükümeti depremin ilk anindan itibaren elindeki tek arama kurtarma ekibi ve tek tibbi tahliye ekibini bir C130 uçagiyla beraber ülkemize gönderdi. 65 kisilik USAR ekibi ve 80 kisilik tibbi tahliye ekibi ülkemizde 12 kisiyi enkazdan çikardi ve 80’e yakin yaraliyi hastanelere ulastirdi. Biz de bugünkü faaliyetle onlara tesekkür ettik.” dedi.

Etkinlikte USAR adina konusan Job Kramer, Türk halkinin direnci ve metanetinden çok etkilendigini belirterek, “Türk halki o sartlara ragmen bize çok yardimci oldu.” dedi.

Kramer, “Hatay’a ilk vardigimiz anda büyük bir felaketle karsi karsiya oldugumuzu gördük. Bu simdiye kadar gördügümüz en büyük yikimdi. Geçtigimiz yillarda baska yerlerde kurtardigimizda çok daha fazla insani Türkiye’de kurtardik.” diye konustu.

Deprem bölgesine çok hizli ve koordineli biçimde ulastiklarini anlatan Kramer, “Adana havalimanindan ayrildiktan sonra hizli bir sekilde deprem bölgesine ulastik ve malzemelerimiz de arkadan getirildi. Iyi bir bölgede konuslandik. Yerel arama kurtarma ekipleri ve yöneticiler bize çok yardimci oldu.” dedi.

Kramer, “Orada gördükleriniz sizi çok alçak gönüllü yapiyor. Elinizdekilerin tamaminin birkaç saniyede gidebilecegini gösteriyor. Oradaki insanlarin böyle bir yikimdan sonra hayatlarina yeniden baslayabilmelerini görmek çok etkileyiciydi.” seklinde konustu.

USAR üyesi Annemarie Moeijes, ilk defa bir arama kurtarma faaliyeti kapsaminda görevlendirildigini ve daha önce bu kadar büyük bir felakete sahitlik etmedigini dile getirerek, “Bu kadar büyük bir yikimi görmek çok zor. Iskenderun Limani’ndaki yangini gördügümüzde bunun deprem sebebiyle oldugunu anladik. Adana’ya indigimiz andan itibaren vali yardimcisi bize çok yardimci oldu ve otobüslerle bizi Hatay’a ulastirdilar.” dedi.

Moeijes, Türk halkinin metaneti ve yardimseverliginden çok etkilendigini dile getirdi.

Etkinlikte konusan askeri pilot Maurice Schonk, ekiplerinin Türkiye’de çok iyi karsilandigini belirterek, “Adana Havalimani’na inisimizden itibaren bütün çalisma süresince Türk yetkililerle olan isbirligimiz mükemmel sekilde isledi.” diye konustu.

Amsterdam YEE Müdürü Adil Akaltun, bu tür felaketlerden sonra ortaya çikan dayanisma ruhunun insanligin müsterek degerlerini yansittigini ve Hollandali ekiplerin bu degerleri tekrar hatirlattigini ifade etti.



Bir cevap yazın