AB konferansindan Türkiye’ye 6 milyar euroluk deprem yardimi
AB Uluslararasi Bagisçilar Konferansinda 6,05 milyar eurosu Türkiye için olmak üzere, toplam 7 milyar euroluk yardim taahhüdü yapildi.
AB konferansindan Türkiye’ye 6 milyar euroluk deprem yardimi
AB Komisyonu ve AB Dönem Baskani Isveç’in, 6 Subat’ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerden Türkiye ve Suriye’de etkilenenler için Belçika’nin baskenti Brüksel’de düzenledi
CANLI DiNLE
Konferansin kapanisinda konusan Isveç Basbakani Ulf Kristersson, Türkiye ve Suriye’deki depremzedeler için Uluslararasi Bagisçilar Konferansi’nda yaklasik 7 milyar euroluk yardim taahhüdü yapildigini bildirdi.
Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ve Isveç Basbakani Ulf Kristersson tarafindan açilan konferansa, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan video mesajla katildi.
6 Subat’ta yasanan depremlerin yarattigi yikim ve toparlanma ile yeniden insa süreçlerine iliskin öncül degerlendirmeler, ilkeler ve önceliklerin ele alindigi konferansta kurumlar ve ülkeler, Türkiye ve Suriye’ye ayri ayri bagislarini açikladilar.
TV OLARAK IZLE
Leyen’in konferansin kapanisinda yaptigi açiklamaya göre, iki ülke için toplanan para 7 milyar euro oldu. Bu paranin 6 milyar 50 milyonu Türkiye’ye, 950 milyonu ise Suriye’ye aktarilacak.
Çavusoglu da yaptigi açiklamada, Türkiye’ye aktarilacak paranin 4.3 milyar eurosu uygun kredi olarak uluslararasi finansal kuruluslar ve yatirim bankalari tarafindan saglanacak.
Hibe olarak 1.75 milyar euro verilecek
Bu kapsamda Dünya Bankasi 1.78 milyar euro, EBRD 1.5milyar euro, Avrupa Konseyi Kalkinma Bankasi 500 milyon euro ile en çok yardim ilan eden kuruluslar oldu.
Avrupa Komisyonu’nun 1 milyar euro verdigi konferansta AB, hem üye ülkeler hem de kuruluslarla birlikte toplam 3.3 milyar euroluk bir bagis verdi.
Almanya, önceki yardimlariyla birlikte toplamda 240 milyon euro bagista bulunurken Hollanda, Isveç ve Fransa gibi önde gelen ülkeler de ortalama 50 milyon euro civarinda yardim açikladi.
AB yetkilileri, bu konferansta açiklanan bagislarin ötesinde de deprem sonrasi yaralarin sarilmasi sürecinde yardimlarin devam edecegini, basta üyelik öncesi fonlar (IPA) ve Suriyeli mültecilere için yapilan mali yardimlarin da yeniden düzenlenecegini ve yeniden insa sürecinde kullanilabilecegini kaydettiler. Türkiye’nin harekete geçirebilecegi bir baska olanak da Avrupa Dayanisma Fonu.
AB komisyonu açiklamasi
AB Komisyonundan yapilan açiklamada, “AB Komisyonu ve AB üyesi ülkelerin yani sira Avrupa Yatirim Bankasi ve Avrupa Imar ve Kalkinma Bankasi, 3,6 milyar euro ile toplam hibe taahhüdünün yüzde 50’sini temsil etmektedir.” ifadesi yer aldi.
Türkiye’ye yönelik fonlarin insani ihtiyaçlarin karsilanmasi ve depremden etkilenen bölgelerin yeniden imarinda kullanilacagi belirtilen açiklamada, Türkiye’deki hasar tespit raporlarina göre depremin ekonomik etkisinin 100 milyar dolarin üzerinde oldugu hatirlatildi.
Açiklamada, yeniden imar çabalarinin deprem bölgelerinde yapilacak insaatlarda uluslararasi standartlara uyulmasini saglayacagi, Suriye’ye yönelik fonlarin ise insani ihtiyaçlarin karsilanmasini ve ön toparlanmayi destekleyecegi ifade edildi.
Öncelik ve ilkeler
Konferansta deprem sonrasi toparlanma ve yeniden insa sürecine iliskin ilkeler ve öncelikler de degerlendirildi.
Yerlesim alanlarinin “yenisini daha iyi insa et” ilkesine göre yapilacagini, böylece evlerin hastanelerin ve diger yapilarin daha saglam olacagini belirleyen ilkeler arasinda afet riskinin azaltilmasi, yeniden insa sürecinde depremden etkilenen birey ve kuruluslarin da katilimci olarak yer almasi gibi unsurlar bulunuyor.
Yesil ve doga dostu sehirlerin kurulmasi ve sürdürülebilir bir gelecegin kurulmasi da alti çizilen ilkeler arasinda.
Leyen, kapanis toplantisinda, “Bugün iyi bir gün oldu, Türkiye ve Suriye haklarina karsi dayanismamizi gösterdi. Önümüzde yapmamiz gereken daha çok is var. Bu sadece bir baslangiç” ifadelerini kullandi.