• Cum. Nis 26th, 2024

HOLLANDA DA 2023 TE YENİ YÜRÜRLÜĞE GİREN UYGULAMALAR

HOLLANDA DA 2023 TE YENİ YÜRÜRLÜĞE GİREN UYGULAMALAR

Özcan Özbay

Hollanda da yeni yıla girmemizle birlikte AOW, maliyet paylaşım yaş sınırları ve enerjide tavan fiyatın yanı sıra araç ve ev sahiplerini ilgilendiren bir çok yeni düzenleme yürürlüğe girdi.

Emeklilik yaşı

2022 yılında 66 yıl 7 ay olan emeklilik yaşı sınırı (AOW) 1 ocak 2023 itibariyle 3 ay yükseltildi. Yeni emeklilik yaşı 67 yıl 10 aya çıkartıldı



Gülme gazi tamamen yasak

Eğlence amaçlı kullanılan gülme gazi kullanımı istisnasız tamamen yasaklandı. Gülme gazına sadece gıda katkı maddesi olarak kullanılması gibi, tıbbi ve teknik amaçlarla kullanımına izin verilmekte.

Enerjide tavan fiyat uygulaması

1 ocak itibariyle resmi olarak uygulamaya giren tavan fiyat uygulamasında;
– Gaz için maksimum oran: 1200 metreküp tüketime kadar olan kullanımda metreküp başına 1,45 euro.

– Elektrik için maksimum oran: 2900 kWh’ye kadar olan kullanımda kilovat saat başına 40 sent.

Bunun yanı sıra enerjiye uygulanan vergi indirimi 1 ocak itibariyle kaldırıldı. Gaz ve elektrikte uygulanan yüzde 9’lük vergi yüzde 21’e cikartıldı.



Moped kullananlara kask zorunluluğu

“Şnorfiets” (moped) kullanan sürücüler ile yanlarında seyahat eden diğer kişilere kask takma zorunluluğu getirildi. Kasksiz olarak trafiğe çıkan sürücüler ve yanlarındaki kişilere 100 euro para cezası kesilecek.

Sağlık sigorta paket içerikleri

D vitamini ve hamilelik döneminde uygulanan kombinasyon testi temel paketten çıkarıldı. Kombinasyon testi yerine doğum kusurlarını ve kalıtsal hastalıkları tarayan “Invazıv Olmayan Prenatal Test” (NİPT) uygulaması paket kapsamına alındı.

Çovid-19 kaynaklı hastalıklara yönelik uygulanan fizik tedavi, iyileştirici tedavi, mesleki terapi, konuşma terapisi veya diyet 1 Ağustos 2023 tarihine kadar ödenmeye devam edecek.

Dizel araçlara partikül testi zorunluluğu

Dizel araçların trafik muayenelerine partikül fıtresi testi (Roetfiltertest) de dahil edildi. Partikül filtresi olması zorunlu olan tüm dizel araçlar, APK kontrolünde bu testten geçmek zorunda.

Maliyet paylaşımı yaş sınırı
1 Ocak 2023 tarihi itibariyle maliyet paylaşımı standardında (köstendelerşnorm ) ailesi ile birlikte kalan çocuklar için uygulanan yaş sınırı 21’den 27’ye çıkartıldı.

Akaryakıt vergilerindeki indirim
Şuanda benzin ve motorine uygulanan vergi indirimi ocaktan itibaren 6 ay daha geçerli olacak. Kabine bir değişiklik yapmazsa 1 Temmuz itibariyle bu kalemlere uygulanan vergiler artırılacak.

Güneş panellerinde KDV oranı
Evlerde veya evin bahçesindeki ek binalara kurulacak güneş panellerine uygulanan vergi miktarı yüzde 21’den 0’a indirildi.



Bir cevap yazın