• Per. Mar 28th, 2024

Avrupa’da çalışma vizesi “en kolay” hangi ülkelerden alınıyor?

Avrupa’da çalışma vizesi “en kolay” hangi ülkelerden alınıyor?

Ciddi istihdam sorunu çeken bazı Avrupa ülkelerinin göçmenler için kurallarını son aylarda gevşettiği veya gevşetme yolunda adımlar attığı bilinen bir gerçek. AB vatandaşı olmayanların çalışma vizesi alabileceği ülkelerin listesi şöyle:

ALMANYA: Almanya, son dönemde yurt dışından vasıflı göçmen işçileri ülkeye çekmek için yeni bir “fırsat kartı” uygulaması başlattı. ‘Chancenkarte’ denilen bu uygulamada gerekli becerilere sahip işçilerin Almanya’ya daha kolay gelmesini sağlamak adına bir puanlama sistemi kullanılıyor.
DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYINIZ
Her yıl, hangi sektörlerde işçi eksik olduğuna bağlı olarak kotalar belirlenecek. Programa başvurmak için aşağıdaki dört kriterden üçünü karşılayanlara söz konusu fırsat kartı verilecek. Bu kriterler, “Almanya tarafından tanınan bir derece veya mesleki eğitim”, “üç yıllık mesleki deneyim”, “dil becerileri veya daha önce Almanya’da kalmış olmak”, “35 yaş altı olmak” Şu anda, AB üyesi olmayan kişilerin Almanya’ya yerleşmeden önce bir iş teklifi alması gerekiyor. Almanya’nın nitelikli işçi listesinde hangi meslek gruplarında açık bulunduğunu öğrenmek isteyenler ise aşağıdaki link üzerinden bu bilgiye ulaşabilir.

DANİMARKA: Danimarka’da iş dünyasının istihdam açığının kapatılması için ülkeye daha fazla yabancı işçi alınmasını istemesinin ardından, hükümet bu konuda somut adımlar attı. Bilimsel araştırma yapanlar, mühendisler, hukukçular, sağlık çalışanları, IT uzmanları ile vasıflı elektrikçi, demir ustaları metal işçilerine Danimarka artık daha fazla kapılarını açma kararı aldı



Yeni yasa özellikle uzaktan çalışma imkanı sayesinde faaliyetlerini seyahat ederek yürüten “dijital göçebeler” için vize işlemlerini kolaylaştırıyor. “Mevsimlik iş” olması halinde çalışanlar, birden fazla işyerinde de çalışma imkanına sahip.

Danimarka Uluslararası Uyum ve İşçi Bulma Ajansı (SIRI), bunun için hem yüksek eğitimliler hem de vasıflı işçiler için iki “pozitif liste” hazırladı. Adaylar, bu listeden buldukları iş yerleri için 1 Temmuz ve 31 Aralık tarihleri arasında başvurabilecek.

Bu listelere başvuruları kabul edilenler, Danimarka’dan rahatça oturma ve çalışma izni alabilecek. İş sözleşmesinin uzunluğuna göre, bu kişilere oturma ve çalışma izni verilecek. Danimarka İstatistik Enstitüsü’ne göre, özel sektörde 71 bin 400 kişilik istihdam açığı bulunuyor.



İRLANDA: İrlanda için çalışma izni almak göreceli olarak daha kolay. Bu ülkede kısa dönemden uzun döneme kadar farklı seçeneklerle vasıflı çalışanlara kapılarını açmış durumda. İrlanda’da başvuru yapabilmek için önce bir iş bulmak gerekli olmakla birlikte, önemli eksiklikler yaşayan sektörlerdeki boş pozisyonları doldurmak için son dönemde aktif olarak göçmen işçi arayışına girildi.

Bu ülkede yüksek vasıflı çalışanlar “Kritik Beceriler Çalışma İzni” çalışma vizesine, daha az vasıflı işçiler ise “Genel Çalışma İzni” vizesine başvurabiliyor. İlk liste kritik sektörlerde İrlanda ekonomisinin kalkınmasına katkı verecekler için, ikincisi ise her türlü iş dalını kapsıyor.

Uzun süreli çalışma vizesi için ise sadece belirlenen meslek gruplarından olanlar başvuru yapabilecek. Bu belirlenen meslek gruplarına yapılan başvuruların sonuçlandırılması birkaç ay sürebiliyor. Ancak, çalışma vizesi bir kez alındığında Portekiz’de bir ila iki yıl kalma imkanı mevcut. Portekiz’de 5 yıl yaşayanlar ise sürekli oturum izni için başvuru yapabiliyor. Bu izni alanlardan, bir daha çalışma vizesi alması istenmiyor.

FİNLANDİYA: Finlandiya son olarak üst düzey vasıflı göçmen çalışanların aileleriyle birlikte ülkeye çabuk bir şekilde girebilmeleri için 14 günlük “hızlandırılmış süreç” başlattı. Finlandiya hükümeti, “uzman” olarak sınıflandırdığı göçmenleri ve yabancı start-up girişimciler için bu uygulamayı başlattığını duyurdu. Ülkeye kabulden 90 gün sonra bu kişilere oturma ve çalışma izin için başvuru hakkı tanındı.


Bu arada AB’nin diğer ülkeleri İspanya ve İtalya da son dönemde istihdam açığı bulunan iş kollarında çalışmak üzere AB dışından gelecek vasıflı göçmenlere kapılarını daha fazla açmak izin yeni çalışmalar başlattı. İngiltere de yurt dışından daha fazla iş kolu göçmen işçi arayışına girdi.

PORTEKİZ: Turizm ve inşaat sektörlerinde iş gücü açığı olan Portekiz, ağustos ayında yürürlüğe soktuğu yeni göçmenlik kanunuyla yurt dışından işçi göçünü kolaylaştırdı. Yeni göçmenlik yasası, Portekiz’e iş arama maksadıyla gelen göçmenlerin 9 aya kadar geçici bir vize almasına imkan sağlıyor.

Bu iki alanda çalışma izni alanlar için ileride sürekli oturma izni almak başka Avrupa ülkelerine oranla daha kolay. İrlanda, bunun dışında 18 ila 35 yaş grubunda olup ABD, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada, Şili, Hong Kong, Japonya, Güney Kore, Tayvan’dan gelenlere “tatil çalışma vizesi” veriyor. Bu vizeyi alan göçmen işçiler, Kanada vatandaşları 24 ay, diğerleri 12 ay süreyle bu ülkede çalışma imkanına sahip.
RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ
Avrupa Birliği (AB) üyeleri genelde, AB dışından gelenler için yaşamak ve iş bulmanın en zor olduğu ülkeler olarak biliniyor. Bunun dışında Avrupa’nın en küçük ülkeleri Liechtenstein ve Vatikan ise bütün dünyada en katı göçmen kurallarına sahip yerler arasında gösteriliyor.


Bir cevap yazın