• Per. Mar 28th, 2024

HOTIAD İŞ FORMU`NA HOLLANDA DAN BAKAN DÜZEYİNDE KATILIM

ByHaber Merkezi

Eki 4, 2022

HOTIAD İŞ FORMU`NA HOLLANDA DAN BAKAN DÜZEYİNDE KATILIM

Özcan Özbay – Zeynel Abidin Kılıç – Mahmut Eröztürk / Lahey

Kısa adı HOTİAD olan Hollanda Türk İşadamları Derneği, Pandemi sonrasında düzenlediği form`a Hollanda kabinesinden Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Liesje Schreinemacher de katıldı.
DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYINIZ
Sunuculuğunu Fadime Örgü`nün yaptığı form da açılış konuşması ile misafirleri selamlayan HOTİAD başkanı Hikmet Gürcüoğlu Pandemi sonrasında Dünya ticaretinde birçok şeyin değiştiğini vurgulayarak ciddi sıkıntıların yaşandığını belirtti. Gürcüoğlu konuşmasında Artan maliyetlerin çok sayıda işletmeciyi zora soktuğunu ve bazılarının bu dönemi kaldıramayıp kapandığın altını çizdi.

Sırada ekonomik resesyonun olduğunu belirten Gürcüoğlu, “Çok sayıda firmanın artan maliyetler sebebiyle kapanması gündemde. Sırada ekonomik resesyon var İşletmeciler için hayatta kalmanın en zor olduğu dönemdeyiz.” dedi. Gürcüoğlu teknoloji, yenilik ve sürdürebilirliğe yatırım yapmayan işletmelerin bu yarışı kaybedeceğini vurgulayarak bu sebeple forumun temasını “İnovasyon ve sürdürülebilirlik” şeklinde belirlediklerini dile getirdi.

Gürcüoğlu “Pandemi ve Ukrayna-Rusya savaşının da etkenler arasında bulunduğu zor bir süreçten geçiyoruz. Enerji, hammadde darlığı ve enflasyon ile sonuçlanan bir ekonomik krizin içindeyiz. Kısacası açık bir gelecek kaygısı içindeyiz. Krizler bazıları için bir tehdit olurken, bazıları için yeni fırsatlar olabiliyor. Bu noktada programın konusu olan inovasyon ve sürdürülebilirlik önemini gösteriyor” dedi.

Başkan Gürcüoğlu`nun ardından kürsüye Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Liesje Schreinemacher geldi. Bakan Schreinemacher, Hollanda Türkiye ilişkilerinin çok eski tarihlere dayandığını belirterek bu gibi buluşmalarla bu ilişkinin daha da güçleneceğine olan inancını yineledi. Hollandalı Türk girişimcilerinin iki ülke için çok büyük bir değer olduğunun altını çizen bakan Schreinemacher, önümüzdeki günlerde yapılacak üst düzey ikili görüşmelerde ortak sorunların ele alınacağına dikkat çekti.



Hollanda, Türkiye’ye yatırım yapan ülkelerin başında oldugunun altini cizen Bakan Schreinemacher, Türkiye-Hollanda arasındaki ticaret hacminin 2021’de 11 milyar euroyu aştığını aktararak iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştiğine işaret etti. Bakan Schreinemacher, Şubat 2023’te Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un Hollanda’yı ziyaret edeceğini söyledi.
Hotiad Başkan Yardımcısı Faruk Halıcı da Panelde Hollanda kabinesinden Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Liesje Schreinemacher ile ayaküstü Enerji Krizi konusunda fikir alışverişinde bulundu.
Bakanın ardından kürsüye gelen dijital eğlence ve medya platformu olan Azerion CEO’su Atilla Aytekin, bu alanda nasıl başarıya ulaştığını anlattı. 28 ülkede, 55 farklı etnik kökenden oluşan 1200 çalışanı ile bu alandaki devlerle mücadele ettiğini ve hep inovasyon yani yeni fikirlerin veya buluşların ekonomik alanlara uygun hâle getirilip uygulanması yoluyla başardığını ifade eden Aytekin, yıllık cirosunun da dudak uçuklatacak boyuta geldiğini belirtti.



Formda ayrıca konuşma yapan Post NL Lojistik Direktörü Liesbeth Kaashoek Kovid-19 salgınında oluşan yoğunluğun kalıcı olması sebebiyle oldukça zorlandıklarını ifade etti.
Kaashoek, yoğunluklarının 8 kat arttığına işaret ederek otomasyon, dijitalleşme ve yapay zekayla iş yüklerinin ciddi oranda azaldığını ve inovasyona ek olarak faaliyet alanlarının
genişlemesiyle lojistikte daha rekabetçi hale geldiklerini kaydetti.

HOTİAD Başkan Yardımcısı Veysel Hut Fadime Örgü ile birlikte HOTİAD üyesi üç işadamı, Hikmet Gürcüoğlu, Behzat Eren ve Zülküf Yılmaz’ın hayat hikâyelerini özet olarak katılımcılarla paylaştı.
İşadamlarının yaşam hikâyeleri davetlilere zaman zaman duygulu anlar yaşattı. Biyografik anlatımın ardından Fadime Örgü moderatörlüğünde Yılmaz Radijs CEO’su Zülküf Yılmaz ve Post NL Direktörü Lisbeth Kaashoek ile “İnovasyon ve Sürdürülebilirlik” konulu bir panel düzenlendi. Panelde kendi sektörlerinde yapılan yeniliklerle ve sürdürülebilir çalışmalarla krizi nasıl fırsata çevirdiklerini anlatan panelistler, bu alanda yaptıklarını örneklerle katılımcılarla paylaştılar.
RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Programin kapanis konusmasini yapan Turkiye Cumhuriyeti Lahey Buyukelcisi Saban Disli konusmasina onumuzdeki ay icerisinde Turkiye den iki Bakanin Hollanda`yi ziyaret edecegi mujdesini verdi. E-ticaretin önemine işaret eden Dişli, Hollanda’nın bu alanda dünyada 7. sırada olduğuna dikkati çekti. Dişli, “İki ülke arasındaki gergin ilişkilerin yumuşamasının ardından Hollanda Başbakanı Rutte’nin Türkiye ziyaretiyle ilişkiler ilerlemeye başladı. Şimdi ilişkileri derinleştirmeye başlıyoruz.” dedi. İki ülke arasında üst düzey temasların başladığını vurgulayan Dişli, gelecek ay İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in de Hollanda’yı ziyaret edeceğini soyledi.


Bir cevap yazın