• Cum. Mar 29th, 2024

“HOLLANDA UYUM YASASI ADI ALTINDA ANKARA ANLAŞMASINI ÇİĞNİYOR”

ByHaber Merkezi

Haz 25, 2022

“HOLLANDA UYUM YASASI ADI ALTINDA ANKARA ANLAŞMASINI ÇİĞNİYOR”

Özcan Özbay

Hollanda 1963 yılında imzalanan Ankara anlaşmasını yok sayan girişimlerde bulunuyor. Türkler için Danışma Kurulu (İOT) bu konuyu Avrupa Komisyonuna götürüp Hollanda`yı şikayet etmek için girişimlerde bulundu.

DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Hollanda da ki Türk medyası ile biraraya gelen İOT yetkilileri konuyu detaylı bir şekilde anlatarak basın mensuplarının sorularını cevapladı. İOT Başkanı Zeki Baran mikrofonlarımıza yaptığı açıklamada “1 Ocak tarihinde yürürlüğe giren entegrasyon yasasında Ankara anlaşmasını hiçe sayar bir tavır alan Hollanda yı Avrupa Komisyonuna şikayet edeceğiz. Bunun içinde ülke genelinde güçlü bir imza kampanyası lazım bu konuda bu gün burada basın ile biraraya gelerek bilgilendirme toplantısı yapmış olduk.”dedi.



Daha sonra konuşan Avukat İsmet Özkara Ankara anlaşması ve Hollanda ile ilgili geniş bir bilgilendirme yaptı. Özkara konuşmasında ” Hollanda Ankara anlaşmasına aykırı karar verdi, bu yüzden de birçok vatandaşımız mağdur oldu. Hollanda bu tavrı ile hukuki bir suç işliyor. 1963 yılında yapılan Ankara anlaşmasına göre yeni çıkan kanunlar Türkiye için geçersizdir. Bu da yeni bir kanun, fakat Hollanda hükümeti ‘biz bir yeni formül bulduk bu formüle göre Ankara anlaşması geçerli değildir’ diyorlar. Fakat böyle bir karar yok. Son sözü hakimler ve Adalet Divanı verecektir.” dedi.


İOT Başkanı Zeki Baran “Eğer bizler buna müsade edersek Hollanda tüm Ankara anlaşmasını kendi istekleri doğrultusunda değiştirmeye başlayacak. Bizler Hollanda da yaşayan Türklerin dil öğrenmesine falan karşı değiliz. karşı olduğumuz konu yapılan yanlışlık. Ortada bir Ankara anlaşması var ve tarafların buna uymaları gerekiyor.”dedi.

RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Bilindiği gibi Uyum yasası Türkler için 2011 yılında kaldırıldı. Ancak bu karar 2022 de Türklerin iş ve Kültürel açıdan uyum sağlayamadığı gerekçesi ile yeniden yürürlüğe girdi.

Bir cevap yazın