• Cum. Nis 19th, 2024

Hollanda’da zorunlu askerlik sistemleri tartisiliyor

ByHaber Merkezi

Nis 15, 2022

Hollanda’da zorunlu askerlik sistemleri tartisiliyor

AA – Selman Aksünger

Hollanda, Savunma Bakanligi ve ordudaki personel açigini kapatmak için Iskandinav ülkelerindeki “zorunlu askerlik” sistemini getirmeyi planliyor.

Hollanda de Telegraaf gazetesinin haberine göre, Savunmadan sorumlu Devlet Bakani Christophe van der Maat’in Hollanda’da askerligi daha ilgi çeken bir meslek haline getirmek için zorunlu askerlik modelleri üzerine çalistigi belirtildi.

Haberde, Isveç ve Norveç gibi Iskandinav ülkelerindeki askerlik sistemlerinin incelendigi aktarildi.

Hollanda’nin, 2018’den bu yana her yil seçilen 4 bin gencin 11 aylik psikolojik ve fiziksel testlerden geçirilerek orduya alindigi kaydedilen haberde Isveç modeline daha yakin oldugu vurgulandi.

Haberde, Hollanda ordusunda 9 bin asker açigi bulundugu, bunun ordudaki tüm pozisyonlarin yüzde 25’ine tekabül ettigine dikkat çekilirken söz konusu kararin alinmasinda Rusya ile Ukrayna arasindaki savasin rolünün olup olmadigina iliskin bilgi yer almadi.

Hollanda Savunma Bakani Kajsa Ollongren, daha önce katildigi OP1 isimli televizyon programinda zorunlu askerlige karsi oldugunu fakat Hollandali gençler arasinda askerligin nasil daha cazip bir meslek haline geldigini görmek istedigini bildirmisti.

Bir cevap yazın