• Cts. Nis 20th, 2024

Hollanda’da her 3 genç kadindan ikisi sokakta tacize ugruyor

ByHaber Merkezi

Şub 3, 2022

Hollanda’da her 3 genç kadindan ikisi sokakta tacize ugruyor

BBC – Dünya

Hollanda’da yapilan bir arastirmaya göre, her üç genç kadindan ikisi sokakta tacize ugruyor. Taciz, en fazla büyük kentlerde yasaniyor. En yaygin taciz sekli ise, islik çalma ya da laf atma.

Hükümet, sokak tacizcilerini önlemeye yönelik hapis ve para cezalari uygulamaya hazirlaniyor.

RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Hollanda Istatistik Kurumu (CBS), ilk kez ulusal çapta sokakta taciz arastirmasi yapti. 2020-’21 yillarini kapsayan arastirmaya göre, genç kadinlarin yüzde 70’i, sokakta istenmeyen davranislara hedef oldu.

Ülkede kadinlarin yarisi, sokakta islik ya da laf atmaya maruz kaldi. Arastirmaya katilan kadinlarin yüzde 20s’i de sokakta takip edildiklerini ya da kovalandiklarini söyledi.

DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Sokakta en fazla tacize ugrayan kesim ise 18-21 yas arasindaki genç kadinlar.

4-18 yas arasi genç kizlarin ise yüzde 70’i de sokakta tacize ugradigini söylüyor.

Sokakta takip edilen ya da kovalanan kadinlarin yüzde 85’i o anda büyük bir korku ve güvensizlik yasadigini anlatti. Islik veya sözle taciz edilen kadinlarin da üçte biri, kendisini güvensiz hissettigini ve korktugunu belirtti.

Taciz olayi, küçük yerlesim yerlerine göre, büyük kentlerde daha yaygin. Amsterdam, Rotterdam, Lahey ve Utrecht gibi büyük sehirlerdeki genç kadinlarin ortalama yüzde 77’si sokakta tacize ugradigini söylüyor.

Büyük sehirler disindaki yerlesim yerlerinde yasayan genç kadinlarin ise, ortalama yüzde 55’i sokakta taciz kurbani oluyor.

Genç kadinlarin yaridan fazlasi, taciz karsisinda sessiz kaliyor ya da görmezden geliyor. Yüzde 37’si, o anda telefonla bir kurumu ya da bir arkadasini ariyor. Her 5 kadindan biri de, taciz sirasinda anahtar, deodorant ya da biber gaziyla kendisini korumaya çalisiyor.

Belediyelerden düzenleme
Hollanda’nin Rotterdam, Alkmaar ve Enschede belediyeleri, sokakta tacizi önlemek için bir dizi düzenleme yapti. Rotterdam Belediyesi, sözlü ya da bedensel tacizde bulunanlara 4 bin 100 Euro para ve 3 aya kadar hapis cezasi verilmesini kararlastirdi.

Ancak bunun, ifade özgürlügü ihlali oldugunu belirten mahkeme, düzenlemeyi iptal etti. Belediye, sokakta tacizin önlenmesi için sosyal kampanyalar baslatti.

Hollanda’nin dogusundaki Enschede Belediyesi de, 19 yasindaki bir genç kadinin baslattigi kampanya ve toplanan 17 bin imza üzerine, sokakta tacizin suç kapsamina alinmasini oy birligi ile kabul etti.

Kuzeydeki Alkmaar kenti yönetimi de benzer bir düzenleme için harakete geçti.

Hollandali yetkililer, son yillarda sosyal medyada yükselen “#MeToo” haraketinin de etkisiyle, kadinlara yönelik siddetle ilgili bir farkindalik olussa da, hala sokakta tacizin ciddi bir sorun olmaya devam ettigini belirtiyor.

Federal hükümet, sokakta tacizin önlenmesi amaciyla, kadin deneklerinin de katkisiyla bir yasa önerisi hazirladi. Taciz suçu isleyenlere 3 aya kadar hapis ve 8 bin 700 Euro’ya kadar para cezasi verilmesini öngören tasariya meclisin çogunlugu destek veriyor.

Tasarinin bu yilin sonlarina dogru yasalasmasi bekleniyor.

Bir cevap yazın