• Cum. Nis 19th, 2024

“Yoksulluk ve ayrımcılık Rotterdam’a yakışmıyor. Bunu birlikte değiştirelim”

ByHaber Merkezi

Oca 31, 2022

Rotterdam Anakent Belediye Meclisi Üyesi 11. Sıra Adayı OKTAY ÜNLÜ “Yoksulluk ve ayrımcılık Rotterdam’a yakışmıyor. Bunu birlikte değiştirelim”

Özcan Özbay

Hollanda da 14-15-16 Mart 2022 günleri yapılacak olan Yerel seçimlerde PvdA dan Rotterdam anakent belediye meclis üyesi 11. sıra adayı Oktay Ünlü DRTMEDIA yı ziyaret etti.

Seçim için start verdiğini ve yoğun bir tempo ile çalıştıklarını anlatan Ünlü “Yoksulluk ve ayrımcılık Rotterdam’a yakışmıyor. Bunu birlikte değiştirelim” sloganı ile yola koyulduğunu belirterek “Rotterdam bir Dünya kenti o yüzden ona yakışır bir çalışma ile başladık. Kentimize ve burada yaşayan vatandaşlarımıza birazda olsa faydamız olursa ne mutlu bize.”dedi.

Oktay Ünlü kimdir?

Bu yıl mart ayında yapılacak olan Rotterdam Büyük şehir Belediyesi (Anakent) Meclis Seçimleri için PvdA Partisinin 11’nci sıra adayıyım. 1978 yılında çocuk yaşımda aile birleşimi ile Hollanda’ya geldi. Aslen Kayseriliyim. Rotterdam’da büyüdüm. Eğitimimi burada tamamladım. Öte yandan 2001 yılında mali danışmanlık sektörüne atıldım ve halen bu alanda hizmet veriyorum.

1978 senesinde geldiğim Rotterdam ile bugünkü Rotterdam arasında dağlar kadar fark var. Yoksulluk ve ayrımcılık Rotterdam’a yakışmıyor. Rotterdam gibi bir şehirde artan ‘sert siyasi çekişmelere’, ‘kültürler ayrımcılığa’, ‘etnik dışlamaya’ karşı çıkılması gerekiyor. Dar gelirlileri enerji fiyatları ve kira artışları altında ezdirmemek gerekiyor. Aynı zamanda göçmen kökenliler arasındaki yoksulluğun giderilmesi, öğrencilerin staj yeri bulmasına kalıcı çözüm bulunması, gençler arasında işsizliğin azaltılması, bakım ve sağlık alanlarında iyileştirilmelerin yapılması gerekiyor. Bunları halkla bütünleşmiş bir belediye yapabilir.

Oylarınıza talibim

Rotterdam Kralingen-Crooswijk bölgesinde 12 yıldır belediye meclis üyesiyim. Bu süreç içinde politikanın işleyişini, nasıl yapıldığını çok iyi öğrendim. Tribünde seyirci değil sahada oyuncu olmanın önemini öğrendim. Bana oy verenleri utandırmadım. Her fırsatta belediyenin verdiği fırsat ve imkânların adaletli bir şekilde her kesime ulaşmasında etkili oldum. Bunu şimdi Rotterdam genelinde yapmak istiyorum. Bu sebeple adayınızım. Oyunuza talibim.

RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

İşsizlik ve yoksulluk kader değildir

Yıllardır siyasetçi kimliğim yanında birçok sivil toplum kuruluşunda aktif görev aldım. Emeklilerimizin ayın sonunu getirmekteki zorluklarını biliyorum. Voedsel bank olarak tanınan Gıda Bankasında gönüllü görev yaptım. Buralardan her ogün yemeklik alan kişilerin çoğu borç batağında olan insanlar. Bu sebeple Ülkesel Borçlulara Gönüllü Destek Kuruluşları ile yürütülen çalışmalarda yer alıyorum. Yıllarca yoksulluk ödeneği ile aile geçindirmeye mecbur olan binlerce insanlarımız var. Bu konunun acilen ele alınması gerekiyor. Göçmen kökenlilerin yoksulluk ve işsizlik içindeki payının düşürülmesi gerekiyor.

Rotterdam’da 4 çocuktan biri okula aç gidiyor

Rotterdam 750 bin nüfusu civarında olan bir kent ve yüzde 51’i göçmenlerden oluşuyor. 180 civarında farklı etnik kökenli insan bir arada yaşıyor. Araştırmalara göre Rotterdam’da 100 bin civarında insanımız da açlık sınırında yaşıyor. Bu ülkenin standardına göre Rotterdam’da dört çocuktan biri aç şekilde okula gidiyor. Rotterdam gibi bir şehirde bunların olmaması lazım! Gıda Bankası’nı değerlendirenlerin yüzde 80’i maalesef yabancılar. Ne yazık ki, büyük bir bölümü Müslüman kökenliler. Bu konuda her kes elini taşın altına sokmalı. Sorumluluk almalı.

DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

İş pazarı

Gençlerimizin en büyük sorunlarının biri de staj yeri bulamama. Günümüzde bile hala gerek kıyafeti gerekse saçının rengi veya adının Ayşe, Hasan olması gibi nedenlerle gençlerimiz staj yeri bulamıyorsa, iş görüşmesine çağrılmıyorsa Rotterdam’da çok büyük bir sorun var demektir.

Hollanda’nın milli gelirinin yüzde yirmi dördü Rotterdam Liman Bölgesinden karşılanıyor. Bu kadar zengin bir bölgede yer alan Belediyenin işsizlik ve yoksulluk konusunda yapması gereken çok şeyi olduğuna inanıyorum. Bu konuda göçmen kökenliler olarak, bizim de üzerimize düşen görevler var. Bunu ancak birlikte başarabiliriz.

Eğitim

2000 ile 2015 yılları arasında cezaevlerinin hizmetlerinin denetlenmesi kurulunda görev yaptım. Bu 15 yıllık süreç içerisinde ceza alan gençlerin büyük çoğunluğunun eğitimsiz, diplomasiz olanlar olduğunu gördüm.

Günümüz meslek okulu mezunlarının iş bulma şansı gittikçe artıyor. Ama kapasitesi yüksek okul ya da üniversite olan gençlerimize de on yargı ile düşük eğitim seviyesine gönderen okul ve öğretmenler var. Gençlerimiz istemedikleri bir eğitime başlamaları yüzünden genelde eğitimlerini yarıda bırakıyorlar. Avukat, doktor, yönetici olan birçok insan tanıyorum. Mecburen gönderildikleri düşük seviyeli eğitim yollarını tüketerek, dolambaçlı yollardan geçerek yüksek okul diplomasi aldılar. Bütün bunlar gençlerimize yapılan ayrımcılıktır. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamalıyız.

Çocuklarının hakkını arayıp, daha yüksek eğitim alması için mücadele eden aileleri tebrik etmek lazım.

Güvenlik

Türk toplumu, göçmenler Rotterdam gibi bir şehirde güvenli bir ortamda yaşıyorlar mı? Polise güveni nasıl artıracağız? Yabancı düşmanı aşırı sağcı şiddet grupları çoğalıyor. Terör tehdidi bahanesi ile bütün Müslümanları ve diğer göçmen kökenlileri potansiyel tehlike gören anlayışa fırsat verilmemeli. Bu konunun üzerinde ciddiyetle durulması gerekir.

Gönüllü çalışmalarım

Gıda Bankası, Kızılhaç ve birçok sağlık kurumunda fırsat buldukça gönüllü olarak görev alıyorum. Öte yandan Türkler için Danışma Kurulu (İOT)’nda da görev yapıyorum.

Buralarda toplumla iç içe olmak, onlara küçük bir dokunuş, empati kurmak o kadar önemli ki! İnsanlarımızın da benzer yerlerde gönüllü olarak görev almalarını tavsiye ediyorum.

Siyasi katılım

Kralingen-Crooswijk bölgesi için 12 yılda iyi şeyler yaptığımı düşünüyorum. Benim bu çabamı, tecrübemi ve gönüllü çalışmalarımı partim PvdA gördü ve 16 Mart seçimlerinde, beni Rotterdam Büyükşehir Belediye Meclis seçimleri için 11.sıradan aday gösterdi. Artık seçimlerde aday listelerinde yer almak o kadar kolay değil. Toplumun sorunlarını tanımanız ve çözüm önerileriniz olmalı. En azından toplumla güvene dayalı bir iletişiminiz olmalı.

PvdA

Partimiz Sosyal Demokrat İşçi Partisi (PvdA) geçmişte çok güzel işlere imza attı. Örneğin göçmenlere yönelik birçok yasa tasarısının meclisten geçmesini sağladı. Ama son yıllarda göçmenler konusunda hatalar da yaptı. Partinin listesinde yer alan göçmen kökenli politikacıları iyi seçmeliydi. Tabandan gelen ırkçı tepkilerin esiri olamamalıydı. Mesela ek ödenek alan insanların vergi dairesi tarafından suçlu kategorisinde muamele görmesini engellemeliydi. Bu konuda VVD ve CDA da suçlu olmasına rağmen bir tek PvdA kendi liderini görevden aldı. Bu partimin iyiye gidişine işaret ediyor. Bunda benim gibi içerde kalıp, partiyi yoksullardan ve ezilmişlerden yana bir çizgiye çekenlerin duruşu önemlidir. Çünkü PvdA günü birlik heveslilerin eline bırakılmayacak kadar önemli bir partidir.

Rotterdam’da PvdA yeniden yönetimde olacak

Muhalefet Partisi olmak da iyidir ama bir partinin amacı en azından iktidara ortak olmaktır. Geçen dönem PvdA öncülüğünde büyük bir koalisyonla Rotterdam Belediye Yönetimi oluşturuldu. Bu sayede Leefbaar gibi göçmen kökenlilere yönelik olumsuz yaklaşan bir parti iktidarını kaybetti. Bunu bu dönemde de sürdürmek istiyoruz.

Ayrıca, kısa zaman önce açıklandığı üzere, ‘Dünyanın en iyi belediye başkanı’ PvdA’lı Ahmed Aboutalıb, kişilik olarak iyi bir insan ama onun da göremediği bazı siyah noktalar var. Bu gibi meseleleri bizlerin meclislerde anlatması lazım! Sadece Türklerin değil diğer göçmenlerin de ezildiğini, dişlandığını, rencide edildiği anlatılmalı.

11.sıra

Tecrübe, bilgi birikimi ve hem yerel hem de ülke düzeyinde iletişim ağımın olması sebebiyle partimin daveti üzerine 11’inci sıra adayı oldum. Burada partimin Rotterdamlı Türklerden beklediği oy gücü de rol oynuyor. PvdA’nın Türçe tam karşılığı Emek Partisidir. Partimizin seçim listesinin üst sıralarda geçen dönem partimizi Belediye yönetiminde temsil eden encümen azaları var. Komisyon başkanları var. Onların emeklerine saygı duyuyorum. Liste başı adayımız da yabancı kökenli ve deneyimli bir politikacı. Yeniden Yönetim Koalisyonu olacağı için, listenin üst sıralarındakiler yönetici olacağı için ben Belediye Meclise seçileceğime inanıyorum. Gene de Türklerin oy desteğine ihtiyacım var. Oylarınız sayesinde alt sıradan birisinin benim yerime meclise girmesini önlemenizi istiyorum.

Koronadan çıkışta gereken desteği görmek için oyunuzu kullanın
Herkes demokratik oy hakkını kullanmalı! Sandık 50 metre yakınımızda. Korona sürecinden çıkarken toplumun bütün kesimlerinden fedakârlik beklenecek. Ağır yük yoksulların ve alt gelir seviyesinde olanların sırtına yıkılmamalı. Verilecek teşvikler adaletli dağıtılmalı. Daha çok sosyal konut yapılmalı. Gençlere iş ve staj konusunda belediye örnek olmalı. Bunlar için oy kullanın. Bu gününüzü ve geleceğinizi düşünün. Kaderiniz kendi ellerimizde.

Toplumumuzun sağduyusuna ve teveccühlerine güveniyorum. Yönetimde değilseniz, fırsatlardan kimin faydalanacağına karar vermek zordur. Pandemi kuralları çevrenizde var olan vakıf, kurumlarla irtibat kurup orada kendimi tanıtıp partimin hedef ve amaçlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Kendimiz gidip oyumuzu kullanamaz isek vekalet verip oy kullanalım. Sesinizi duyurmak için oyunuzu kullanırsanız, bende sizin sesiniz olurum. 14-15-16 Mart 2022 günleri lütfen 5 dakikamızı ayırıp, oyumuzu kullanalım! PvdA 11. sıra adayınız Oktay Ünlü. Size güveniyorum.

Bir cevap yazın