• Sal. Nis 30th, 2024

Avrupa Konseyi, Hollanda’da yerel yönetimlerin hala atamayla belirlenmesinden endiseli

ByHaber Merkezi

Eki 28, 2021

Avrupa Konseyi, Hollanda’da yerel yönetimlerin hala atamayla belirlenmesinden endiseli

AA / Selen Temizer

Avrupa Konseyi, Hollanda’da yerel yönetimlerin basta mülteciler meselesi olmak üzere artan siyasi sorumluluklarina ragmen hala seçimle degil atama yoluyla is basina getirilmesinden endise duyuldugunu belirtti.

Avrupa Konseyinin Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, dün Hollanda’ya ait denetim raporunu görüstü.

RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Raporla ilgili yapilan yazili açiklamada, Hollanda’da belediye baskanlari ve kral komiserlerinin atama prosedürlerine iliskin elestiriler yer aldi.

Açiklamada, Hollanda’nin Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Sarti’ni 1991’de yürürlüge koydugu, buna ragmen söz konusu makamlarin hala demokratik seçimler yerine atamayla belirlendigi ifade edildi.

DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

2018’de bu yönde bir anayasal degisiklik yapildigi hatirlatilan açiklamada, geçen 3 yilda uygulamanin ayni kaldigina dikkat çekildi.

Açiklamada, Hollanda’da belediye baskanlarinin Kraliyetin nötr temsilcileri iken zaman içinde rollerinin degistigi ve daha siyasi bir hal aldigina isaret edildi.

Belediye baskanlarinin sorumluluklarinin salginla mücadele, temel haklara getirilen sinirlamalar, güvenlik ve göçmen-mülteciler meselesi kapsaminda arttigi belirtilen açiklamada, söz konusu yetkililerin, merkezi hükümetten daha açik ve insani politikalar uyguladigi, örnegin düzensiz göçmenlere barinma imkani sundugu ifade edildi.

Açiklamada, “Belediye baskanlari, bu nedenlerle daha öne çikan siyasi figürler haline geldi. Bu rol degisimi, onlarin demokratik mesruiyeti hakkinda endiselere yol açiyor.” degerlendirmesinde bulunuldu.

Yerel yönetimlerin finansal kaynaklarinin, üstlendikleri görevlerle uyumlu olmadigi da vurgulanan açiklamada, sunlar kaydedildi:

“Kongre, Hollanda makamlarini, özellikle sosyal ve gençlik destek alaninda, yerellesmeyi takiben belediyelerin gerçeklestirmesi gereken ek yetkileri, orantili mali kaynaklarla eslestirmeye, belediye ve il vergilendirme kapasitesini genisletmeye, yerel mali kaynaklari çesitlendirmeye, belediye meclisinin konumunu güçlendirmek için belediyeler arasi is birligini düzenleyen mevzuati gözden geçirmeye davet ediyor.”

Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Sarti

Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Sarti, yerel ve bölgesel yönetimlerin öz yönetim, yerel kurullari seçme, kendi yetkilerini kullanma, idari yapilara ve finansal kaynaklara sahip olma ve merkezi idarenin diger kademelerinin müdahalesi durumunda mahkemeye basvurma gibi haklarini teminat altina aliyor.

1985’te imzaya açilan ve bu anlamda ilk baglayici metin olan söz konusu Sart’in Türkiye dahil, 47 imzacisi bulunuyor.

Avrupa Konseyinin Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, Sart’in üye ülkelerdeki uygulamalarini denetliyor.

Bir cevap yazın