• Çar. Nis 24th, 2024

HOLLANDA`YA GELEN ÖĞRENCİ SAYISI ARTARKEN YENİ BİR TEHLİKE DE BERABERİNDE GELDİ…

ByHaber Merkezi

Eyl 6, 2021

HOLLANDA`YA GELEN ÖĞRENCİ SAYISI ARTARKENYENİ BİR TEHLİKE DE BERABERİNDE GELDİ…

Özcan Özbay (Özel Haber)

Türkiye`de eğitimini tamamladıktan sonra yüksek lisans, lisans ve master için yurtdışına olan rağbet yoğun şekilde devam ederken öncelikli seçilen ülkeler arasında Hollanda ilk sıralarda yer alıyor.

RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Hollanda ya AB ülkeleri dışından okumak için gelen öğrenciler arasında Türk öğrencilerin sayısı giderek artıyor. Bu artış eğitim kalitesini yükseltsede beraberinde de bir tehlike getirdi. Türkiye den Hollanda ya okumaya gelen öğrenciler ev bulma konusunda dolandırılmaya başlandı.

DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Kiralık ev arayan öğrencilere sanki evleri varmış gibi ev kiralayabileceğini belirten bazı dolandırıcılar öğrenciden 1 aylık depozito ve bir aylık peşin kira aldıktan sonra sosyal medya hesaplarını kapatarak ortadan kayboluyorlar.

Türkiye’den AB fonlu burs kazanan ve yüksek lisans eğitimi için Leiden Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü AB Calışmalarında okumayı hak eden A. A. K ta en son dolandırılanlardan biri.

Simon Martis isimli Fake Hesap Profili (Dolandirici)

Facebook Marketplace üzerinden kiralık ev ilanları arasında bulduğu Simon Martis (https://www.facebook.com/profile.php?id=100069705602930) adına kayıtlı bir hesaptan yapılan kiralık ev ilanına yazan A.A.K. yaptığı görüşme sonucunda Simon Martis in yönlendirdiği Y. Tunç isimli şahsın ABN Amro Bank Amsterdam şubesi NL 32 ABNA 0101395442 numaralı hesaba iki aylık depozito (1.400 Euro) göndermesini ve hemen kontrat yapılacağını söylemesi üzerine A. A. K. söylenilenler doğrultusunda parayı banka hesabından verilen hesaba aktarmış ve dekontunun bir örneğini de Simon Martis e göndermiş. Martis te kontratın bir örneğini A.A.K ya gönderdikten sonra herşey tam düzelecek derken Kontrata bir daha bakmak isteyen A.A.K. kontratın siteden kaldırıldığını görünce endişe ile araştırmaya başlar ve şahsın fake bir hesap olduğu ortaya çıktı.

Hollanda Göçmenlik ve Vatandaşlık Dairesi’nin yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği (AB) dışından Hollanda’da öğrenim için başvuru yapan öğrenci sayısının, korona krizinden önce olduğu gibi, yeniden artış gösterdiği kaydedildi. İND’ye göre eğitim başvuruları en çok Çin, Hindistan, ABD, Türkiye ve Endonezya’dan yapılıyor.

Geçen yıl başvuru sayısı 2019’a göre yüzde 40 daha azaldı. 2020 yılı içinde toplam 12 bin 130 eğitim başvurusu yapılmışken, bu yıl Temmuz ayı sonuna kadar toplamda 15 bi 110 başvuru yapıldı.

Yetkililer olası bir dolandırıcılığın önüne geçilebilmesi için hiç kimseye on ödeme yapılmamasını, bunda ısrar edenleri mutlaka polise bildirmeleri gerektiği bildirildi.

Bir cevap yazın