• Per. Mar 28th, 2024

Hollanda’da yüzlerce çocuk yaz tatilinde zorla evlilik tehdidiyle karsi karsiya

ByHaber Merkezi

Tem 10, 2021

Hollanda’da yüzlerce çocuk yaz tatilinde zorla evlilik tehdidiyle karsi karsiya

BBCTurkce

Hollanda’da ilk ve ortaögretimde yaz tatilinin baslamasiyla birlikte, göçmen kökenli yüzlerce gencin ebeveynleri tarafindan “tatil bahanesiyle” anavatanlarina götürülerek, zorla evlendirilme tehlikesiyle karsi karsiya oldugu açiklandi.

RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Göçmen kökenli ailelerin, alkol kullanan ya da cinsel yönelimimden rahatsiz olduklari erkek çocuklarini da, “tekrar yola gelmeleri” için zorla ana vatanlarinda biraktiklari da belirtiliyor. Hollanda Saglik, Refah ve Spor Bakanligi, yaz tatili bahanesiyle yurtdisina götürülen kiz çocuklarinin zorla evlendirilmesi ve sünnet edilmesini önlemek için ulusal çapta bir kampanya baslatti.

DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanligi ile Disisleri bakanliklari ve Zorla Evlilik ve Terk Için Ulusal Baglanti Noktasi (LKHA) tarafindan da desteklenen kampanya ile zorla evlendirme ve terk edilme magduru olabilecek gençlere ulasilmaya çalisilacak. Hollanda Zorla Evlilik ve Terk Için Ulusal Baglanti Noktasi adli kuruma göre, tatil amaciyla ebeveynlerinin memleketine götürülen kiz ve çogu resit olmayan kiz çocuklari, zorla evlendiriliyor. Daha sonra pasaportlari ve telefonlari ellerinden alinan çocuklar, iletisimsiz birakilarak, o ülkede kalmaya zorlaniyor.

Aileler bazen de, çocuklarinin “geldikleri ülkenin gelenek ve kültüründen uzaklasmasini ve fazla Batililasmasini önlemek için” onlari geldikleri ülkeye götürüp, iletisimsiz biçimde birakip geliyor. Bu sadece kiz çocuklari ile sinirli degil. LKHA’ya göre, alkol kullanan ya da cinsel yönelimi nedeniyle ailenin tepkisini çeken erkek çocuklari da, “tekrar yola gelmeleri” için, ebeveynlerinin geldigi ülkeye götürülüp terk ediliyor. Kuruma, 2021’in ilk 6 ayinda, bir önceki yila göre daha gazla zorla evlendirme sikayeti yapildi.

LKHA yöneticisi Diny Flierman’a göre, zorla evlilik ve terk konusunda bu yaz da artis bekleniyor. Hollandali yetkili, koronavirüs salgini ve seyahat kisitlamalarina ragmen çok sayida sikayet aldiklarini vurgulayarak, sinirlarin yavas yavas açilmasiyla birlikte, bu tür olaylarin daha da artacagina isaret etti. Hollanda hükümeti tarafindan baslatilan kampanya çerçevesinde gençler, yurtdisinda zorla evlendirilme ya da terkedilme durumunda Hollanda makamlarindan nasil yardim isteyecekleri konusunda bilgilendirilecek.

Kendisini tehdit altinda hisseden gençlere, yurtdisina çikista resmi görevlilere durumlarini anlatabilmek için nasil özel bir mesaj verebilecekleri anlatilacak. Yurtdisinda iletisim olanaklari sinirli oldugu için gençler, yolculuk öncesi Hollanda’da yardim istemeye tesvik edilecek. Zorla evlilik olaylari ile karsi karsiya kalabilecek ögretmen, avukat ve güvenlik görevlileri gibi profesyonel meslek sahiplerine, kurbanlarin belirlenmesi konusunda pratik ipuçlari içeren bilgiler verilecek.

Yurtdisinda zorla evlilik, terk etme ve kadin sünnetinin önlenmesi amaciyla Hollandaca, Türkçe, Arapça, Somalice ve Ingilizce brosürler hazirlandi. Kampanya çerçevesinde ebeveynler de, kadin sünnetinin suç oldugu konusunda uyarilacak.

Bir cevap yazın