• Per. Mar 28th, 2024

Türk müslümanlar asiriliklardan uzak duruyorlar!

ByHaber Merkezi

Tem 10, 2021

Türk müslümanlar asiriliklardan uzak duruyorlar!

Ulusal Terörle Mücadele ve Güvenlik Koordinatörlügü’nün (NCTV) dün Hollanda Parlamentosuna gönderdigi raporda (definitieve rapport) Türk müslümanlarin büyük çogunlugunun asiri akimlarla bir ilgisi olmadigi belirtildi.

Geçen Subat ayinda basina sizan NCTV raporunda (uitgelekt concept-rapport) Cumhurbaskani Erdogan’in destekledigi selefi gruplarin Türk gençlerini etkiledigi belirtiliyordu. Rapor Hollanda kamuoyunda büyük yanki uyandirmis ve siyasi parti temsilcileri bunun bir skandal oldugunu ifade etmisti. PVV liederi Wilders ise, raporun kendisini hakli çikardigini söylemisti. Hatta ilgisi olan kuruluslarin yasaklanmasi istenmisti. Bu raporun son sekli ise dün kamu oyuna açiklandi.

RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Sonuç; Herhangi bir sorun yok!

Hollanda’daki Türklerin büyük bir bölümü asiri islami akimlardan uzak duruyor. Sadece küçük bir kesim asiri akimlara sempati ile bakiyor. Ve bu da yeni degil ve önceden bilinen bir durum.

Subat ayinda basina sizan raporda, Cumhurbaskaninin konusmalariyla Utrecht’te bir tramvayda gerçeklesen terör saldirisi arasinda bag kurulmasi büyük yanki uyandirmisti. NCTV’nin dün kamu oyuna açiklanan sonuç raporunda ise, Tramvay saldirisini gerçeklestiren kisinin tahminen Kaplancilar Hareketi üyesi oldugu ve yalniz hareket eden birisi olarak görülmesi gerektigi belirtiliyor.

DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Onlarca Türkün cihatçi gruplara üye olmasiyla ilgili olarak NCTV raporunda su görüslere yer veriliyor; Toplam müslümanlar arasinda Türklerin sayisina bakildiginda göreceli olarak bu oran çok düsük bir düzeyi ifade ediyor. Yillardir, selefi gruplar içerisinde az sayida Türk’ün aktif oldugunun bilinmesine ragmen, Hollanda’da Türklere ait faaliyet gösteren selefi cami veya kuruluslar bulunmuyor.
Ankara’nun uzun kolu konusunda ise raporda su görüsler yer aliyor;
Türk Hükümetinin asiri akimlar konusunda Hollanda’daki Türkler üzerinde dogrudan bir etkisi bulunmuyor. Dini esas alan bir siyaset anlayisinin ihrac edilmesi, Türkiye’nin izledigi diyaspora politikasinin bir parçasini olusturmuyor.

Peki geelecekten kaygi duymali miyiz?

NCTV Raporuna göre, din odakli bir siyaset anlayisi, Türklerin genis bir kesimi tarafindan benimsenmiyor. Ve islami kuruluslar asiri akimlara karsi bir tampon islevi görüyor. Rapora göre buradaki soru, gençlerin bu kuruluslara ne kadar ilgi duyup duymadigi. Çok sayida Türk genci, Hollanda’daki ayrimcilik ve islam karsitligi nedeniyle olumsuz duygulara sahip. Asiri akimlarin propagandasini yapan kesimler bu durumdan yararlanabilirler. Subat ayinda basina sizan rapor üzerine bazi parlamenterler Türk kuruluslarina karsi asiri önlemler alinmasini istemislerdi. Merak ediyoruz ayni parlementerler bu rapor üzerine ayrimcilik ve islam düsmanligina karsi etkili önlemler alinmasini isteyecekler mi?

Zeki Baran – IOT Baskani

Bir cevap yazın