• Cts. Nis 27th, 2024

Hollanda Milli Takimi’nin 6 futbolcusunun asi olmayi reddetmesi tartisma yaratti

ByHaber Merkezi

Haz 1, 2021

Hollanda Milli Takimi’nin 6 futbolcusunun asi olmayi reddetmesi tartisma yaratti

BBC – Haberler | Dünya

Hollanda’da hükümet, asi kampanyasinda Hollanda Milli Futbol Takimi oyuncularinin da yer almasini istiyor ancak alti futbolcunun asi olmayi reddetmesi hayal kirikligi yaratti.

RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Hollanda’da göçmenler, muhafazakar Hristiyanlar ve düsük egitimli gruplar arasinda koronavirüs asisi yaptirmak istemeyenlerin oraninin oldukça yüksek oldugu belirlendi. Bu kesimleri ikna etmek için kampanya düzenlenecek.

Hükümet, asi kampanyasinda Hollanda Milli Futbol Takimi oyuncularinin da yer almasini istiyor ancak alti futbolcunun asi olmayi reddetmesi hayal kirikligi yaratti.Uzmanlar, milli takim oyunculara asi zorunlulugu getirilmesini istiyor.

DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Hollanda’da asilama orani yüzde 90’larda olsa da aile hekimlerine göre, büyük kentlerde özellikle göçmenler ile düsük egitim ve gelir gruplarinin yasadigi semtlerde asi olanlarin orani yüzde 30 civarinda.De Telegraaf gazetesine göre, yoksul semtlerde halkin devlete duydugu güven düsük. Buralardaki insanlara yeterince ulasilamiyor. Bu kisiler daha çok sosyal medyadan ya da çevrelerindeki kisilerden duyduklari asi karsiti görüslere itibar ediyor.

Saglik Bakani Hugo de Jonge, “Bazilari, etraflarindaki kisilerin sözlerine daha çok güveniyor. Örnegin Fas kökenli gençler, ebeveynlerine asi yaptirmamalarini söylüyor. Bunu kirmaya çalisiyoruz” dedi.Kati Hristiyan cemaatlerin yasadigi kent ve kasabalarda da asi olanlarin orani bir hayli düsük. Koyu dindar kesim, sadece Covid degil, diger tüm asilara karsi geleneksel olarak mesafeli.Gençler de mesafeliYine 25-39 yas araligindaki genç yetiskinler arasinda da koronavirüs asilarina karsi mesafeli yaklasanlarin sayisi, diger yas gruplarina göre oldukça yüksek.

Asi karsitliginin yogun oldugu bölgelerde, halk sagligi ekipleri bagajinda asi yüklü araçlarla gelerek, insanlari ikna etmeye çalisiyor. Buralardaki önde gelen kisilerden de destek alan saglik çalisanlari, ikna ettikleri kisileri asiliyorlar.

Ancak bunun yeterli olmadigini düsünen hükümet, ulusal çaptaki ünlüleri de asi karsitlarini ikna etmek için kullanmak istiyor. Ilk akla gelenler ise yaklasan Avrupa Futbol Sampiyonasi öncesi Hollanda Milli Takimi oyunculari.Hollanda Futbol Federasyonu (KNVB) ise bu konuda bir söz vermek istemiyor çünkü, milli takim kampinda da bir asi tartismasi yasaniyor.Sporculara asi önceligi tanindiHollanda, Avrupa Sampiyonasi ve Tokyo Olimpiyatlari’na katilacak milli sporculara asi önceligi tanidi. Hollanda Futbol Milli Takimi oyunculari, geçen Çarsamba günü asilandi. Ülkede olimpiyatlara katilacak sporcularinin yüzde 99’u asi oldu.

Ancak Teknik Direktör Frank de Boer, Hollanda Milli Takimi’ndan alti futbolcunun asi olmayi reddettigini açikladi. Bunlardan birinin, daha önce sosyal medyada koronavirüs ve asilar konusunda kuskulu oldugunu belirten Wouth Weghorst oldugu belirtiliyor.Memphis Depay ve bir süre önce Covid’e yakalanan Mathaijs de Ligt’in de asi olmak istemedigi öne sürüldü. De Ligt ise kesinlikle asi karsiti olmadigini, kisa süre içinde asi yaptiracagini açikladi.Hükümetin, özellikle genç yetiskinlere örnek olmasi konusunda medet umdugu milli futbolcularin asiyi reddetmesi hayal kirikligi yaratti.

Virolog Ab Osterhaus, ünlü futbolcularin asilanmasinin örnek teskil edecegini söylüyor.Wageningen Üniversitesi’nden Prof. Dr. Marcel Verwij ise alti futbolcunun asi olmayi reddetmesini, ulusal asi kampanyasi için kaçirilmis önemli bir firsat olarak degerlendiriyor.Spor hukuku uzmani Prof. Dr. Marjan Olfers de federasyonun doping testelerinde oldugu gibi Covid asisi konusunda da futbolculara zorunluluk getirebilecegine isaret ediyor.”Asi olmayan Avrupa Sampiyonasi’na katilamaz” gibi bir kuralin caydirici olacagini belirten Hollandali uzman, Trouw gazetesine, “Nasil bulasici hastaliklara karsi asi olmayan bir çocuk krese alinmiyorsa, milli takim kampi da bir kres gibi düsünülebilir” dedi.Hollanda Milli Takimi, Cuma gününden itibaren Avrupa Sampiyonasi için kampa girdi.

Olasi yan etkisinin antrenmanlari etkileyebilecegi gerekçesiyle kampa yeni katilan futbolcularin asilanmasina izin verilmeyecek. Futbolculara, düzenli olarak koronavirüs testi yapilacak.

Bir cevap yazın