• Cum. Nis 26th, 2024

HOLLANDA STK`LARI VATANDAŞLARI SEÇİME KATILIMA DAVET ETTİ

ByHaber Merkezi

Mar 4, 2021

HOLLANDA STK`LARI VATANDAŞLARI SEÇİME KATILIMA DAVET ETTİ

Özcan Özbay (Özel Haber)

Hollanda da 17 Mart ta yapılacak olan Genel seçimler öncesinde ülkede yaşayan Türk kökenli vatandaşlara “seçime katılın” çağrısında bulundu.

DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Hollanda`nın çatı kuruluşlarından biri olan İOT yazılı olarak yaptığı basın açıklamasında “Son bir yıldır yaşamakta olduğumuz korona salgını ve alınan önlemlerden bazı toplumsal kesimler daha fazla etkilendiler. Korona virüsü, evden çalışması mümkün olmayan insanlar arasında daha hızlı yayıldı. Küçük evlerde yaşamak zorunda olan kalabalık aile bireyleri arasında virüs daha çabuk ve daha fazla bulaştı. Başka hastalıkları olan yaşlıların, yoğun bakıma alınma ve hayatlarını kaybetme şansları daha yüksek oldu. Pandemi nedeniyle okulların kapatılması sonucu, evde dizüstü bilgisayarı olmayan ve zayıf internet bağlantısı olanlar büyük sorunlar yaşadılar. Özellikle düşük eğitimli veliler, çocuklarının dijital eğitimine yeterince destek olamadılar. Devletin işverenlere maddi desteğine rağmen, iş piyasasında konumu zayıf olanlar arasında işsizlik hızla yükseldi. Kısacası, Hollanda’da farklı kesimler arasındaki eşitsizlik daha da arttı uçurum büyüdü. Peki hangi parti bu haksızlığı, eşitsizliği düzeltebilecek?

Bu haksızlık önemli ölçüde, eğitimdeki fırsat eşitsizliğinden kaynaklanıyor. Hangi parti eğitimdeki fırsat eşitsizliğini giderebilecek?
Farklı toplumsal kesimlere eşit davranma ve eşit şans tanınması konusunda, bazı partiler aday listelerine aldıkları yabancı kökenlilerin sayısı ve kamu yönetimini işaret ederek konuya yaklaşmaya çalışıyorlar.
Bu konuda hangi parti size daha inandırıcı geliyor?

Son yıllarda gerçekleşen toplumsal protestolar sonunda ırkçılığın Hollanda’da ne kadar yaygın ve yapısal olduğu ve ne derecede kurumların işleyişine yansıdığı daha fazla kabul görmeye başladı. Hemen hemen tüm siyasi partiler seçim programlarında ayrımcılık ve ırkçılıkla mücadele konusuna değiniyorlar. Bu ilgi gerçekten ayrımcılığı azaltacakmı yoksa sembolik önlemler olarak kalacak mı?

Son aylarda yaşanan çocuk parası skandallarını hepimiz biliyoruz. İnsanlara etnik kökenine göre nasıl muamele yapıldığı, ne gibi zorluklar yaşatıldığı ayrıntılarıyla ortaya çıktı. Yabancı kökenliyseniz vergi dairesi tarafından kontrol edilme ve haksız yere araştırmaya tabi tutulma şansınız yüksek oluyor. Ayrımcılığın sadece vergi dairesiyle sınırlı olmadığı ve diğer kurumlarda da etnik kökene dayalı ayrımcı uygulamaların olduğu yönünde sinyaller bulunuyor. Size göre bu haksız uygulamalara kim dur diyebilecek, kime güveniyorsunuz?
İşte bu sorulara vereceğimiz yanıtlar, 17 Mart tarihinde yapılacak seçimlerdeki tercihlerimizi belirleyecek.”dedi.

Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği (HTİB) Başkanı Mustafa Ayrancı da yaptığı yazılı açıklamada “17 Mart’da genel seçim var. Önümüzdeki dört yıl için görev yapacak parlamento üyelerini ve koalisyon hükümetini seçeceğiz. Bu kez rekor sayıda parti seçimlere katılacak. En soldan en sağa kadar çeşit çeşit, boy boy partiler bizden oy bekliyorlar. Aralarında iki tane de ırkçı parti var. Wilders’ın PVV’si ve FvD. Siz siz olun ama sakin ola ki bu iki partiye oy vermeyin.

Çünkü bu iki parti de göçmenlerin, yabancıların, özellikle müslüman göçmenlerin can düşmanıdırlar. Bunlara verilecek her oy, çocuklarımızın bu ülkedeki geleceğinin ateşe atılması anlamına gelir.”dedi.

Türk işadamları derneği (TOVER) Başkanı Durmuş Doğan da yazılı olarak gönderdiği basın açıklamasında “Hollanda parlemonto seçimleri yaklaşmakta. Görünürlüğümüzün daha net olması için herkesin sandık başına giderek oy kullanması özellikle bu dönemde daha çok önem kazanmıştır. Söylenmesini istediklerin söylenmesi için seceğiniz partiye destek olmak için demokratik hakkınız olan oyunuzu kullanın. Unutmayın kullanmadığınız her oy istemediğiniz partiniz meclise daha çok sandalyeyle gelmesi demekdir. Oy kullanma hakkı olan bütün Türk’leri sandıklara giderek oy kullanmaya davet ediyorum.”dedi.

RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

CHP Hollanda Birliği Başkanı Bülent Çoban da konu ile ilgili olarak gönderdiği basın açıklamasında “Varlığını sürdürme, kabul ettirme, koruma ve geliştirme içgüdüsü insan doğasının yapısından kaynaklanan bir duygu refleksidir. Doğru yolun ilk adımı tabii ki önce, bize tanınmış ya da elde ettiğimiz hakları sonuna kadar kullanmaktan geçer. Kitlesel varlığın Özgül ağırlığı olmalı. Hiç bir mazerete sığınmadan, Mutlaka, seçme-seçilme hakkımızın somut kullanım alanı olan sandığa gidip oyumuzu kullanarak haklarımızın peşinde olmak zorundayız.”dedi.

Bir cevap yazın