• Cts. Nis 27th, 2024

“Koronayi atlattim” diye sevinme!

ByHaber Merkezi

Ara 21, 2020

“Koronayi atlattim” diye sevinme! Uzman isim virüsü yenenleri bekleyen hastaliklari tek tek saydi

Koronanin vücutta hangi etkilere neden oldugu hala en çok merak edilen konulardan biri. Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Dr. Cengiz Uzun, “Koronayi hafif atlatmis kisilerde bile kalp kasinda hasar olusumuna rastlanmistir. Nöbet, felç, geçici felç gibi durumlara sebep olabilir. Virüs uzun vadede karaciger ve böbrekte hasar olusturur” dedi.

Koronaya yakalanan kisilerin büyük çogunlugunda birkaç hafta içinde hastaligin tüm belirtileri kaybolur. Ancak hastaligi hafif semptomlarla atlatan kisilerde ya da gençlerde bile bazi belirtiler uzun süre devam edebilir. Bu belirtiler yorgunluk, nefes darligi, öksürük, eklem agrisi, gögüs agrisi, tat veya koku kaybi, cilt döküntüsü ve saç dökülmesi olarak sayilabilir.

ZATÜRREYI TETIKLIYOR

Sözcü’den Nazan Doganer Halici’nin haberine göre; zatürre, akcigerde sivi birikimi ve akciger dokusunda iltihaplanmayla olusur. Covid-19 zatürresi (pnömonisi) her iki akcigeri de tutma egilimindedir ve hastalarda öksürük, nefes darligi gibi belirtilere neden olur.Ancak bazi hastalarda zatürre daha da siddetlenir, akcigerlerde daha çok sivi birikimi olur ve akciger dokusu yeterince oksijen alamaz hale gelir. Dolayisiyla bazi durumlarda akciger dokusunun eski haline dönmesi için ek tedavi gerekebilecegi gibi bazen de tedaviye ragmen akcigeri eski haline döndürmek mümkün olmaz.

FELCE VE ORGANLARDA HASARA YOL AÇABILIR

Covid-19 baslica akcigerleri etkileyen bir hastalik olmakla birlikte farkli organlarda da hasara yol açabilir. Hastaligi hafif atlatmis kisilerde dahi kalp kasinda hasar olusumuna rastlanmistir. Kalp kasindaki bu zayiflama, hastanin ileride kalp yetmezligi riskini artirabilir.Covid-19, gençlerde bile nöbet, felç, geçici felç gibi durumlara sebep olabilir. Kani daha kolay pihtilastirdigi için kilcal damarlarda tikanmaya yol açabilir. Covid-19’un bu etkisi uzun vadede karaciger, böbrek gibi organlarda hasar meydana getirir. Bu hastalik psikiyatrik sorunlari da tetikleyebilir.

EN SIK GÖRÜLEN UZUN DÖNEM ETKI AKCIGERLERDE

Koronavirüs yeni ortaya çikan bir hastalik oldugundan uzun dönem etkileri ile ilgili henüz yeterince bilgi bulunmamaktadir. Ancak bilim insanlari, dünyanin dört bir yanindan gelen olgular, veri setleri ve çalismalarla çesitli öngörülerde bulunmaktadir.Tüm bu çalismalar sonucunda hastaligin en sik görülen uzun dönem etkisinin akcigerler üzerinde oldugu belirtilmektedir. Covid-19 hastalarinin özellikle akciger sagligi açisindan dikkatle tedavi ve takip edilmesi önerilir.

DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYINIZ RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Bir cevap yazın