• Cts. Nis 27th, 2024

HOLLANDA`NIN TÜRKİYE`YE SEYAHAT İÇİN ‘RİSK ALMAYIN’ TAVSİYESİ TARTIŞILIYOR

HOLLANDANIN TÜRKİYEYE SEYAHAT İÇİN ‘RİSK ALMAYIN’ TAVSİYESİ TARTIŞILIYOR

Özcan Özbay

Geçtiğimiz gün Hollanda Başbakanı Rutte tarafından yapılan konuşmada izin dönemi için vatandaşlarına Türkiye ye gitme konusunda Türkiye için Turuncu olan Risk Almayın uyarısını söylemesi hem Türkiye yi hemde Hollanda da yaşayan Türkleri üzdü.

15 Haziran dan sonra turistik seyehatlerin başlayacağı Hollanda da Corona virüsü nedeniyle ölüm oranlarının en yüksek olan ülkelerinden biri olan İtalya ve İspanya gibi ülkelerin seyehat edilebilir ülkeler arasında yer almasına rağmen Türkiye nin anlamı ‘Risk Almayın’ olan Türüncü uyarısı tartışılıyor. Türkiye bu açıklamaya tepkili. Hollanda da yaşayan Türkler de kızgın ve kırgınlar.

Hollanda Türkiye Ticaret Odası Başkanı Ethem Emre, “karşılıklı ekonomik çıkarların çok büyük olduğu Hollanda nın böyle talihsiz bir açıklama yapması üzücü. Öyleki, Hollanda Türkiye ye gidecek vatandaşlarına ‘Türkiye de mağdur olur, kalrsanız, başınızın çağresine bakın, sizi alamayız’ gibi söylemler anlamsız. Hollanda Avrupa Birliği ülkelerinin kendi ekonomilerini kalkındırmak için yaptıkları AB topluluğu ülkeler dışına çıkmayın, para dışarı çıkmasın politikasını güdüyor. Çok yanlış.”dedi.

Öte yandan AP Dış İlişkiler Komitesi üyesi ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu eski eşbaşkanı Joost Lagendij ta yaptığı bir açıklamada “Türkiye ile Hollanda arasındaki yıllardır iyi giden ilişkiler son yıllarda pek gitmiyor. Türkiye nin öfkesini anlıyorum. İtalya ve İspanya nın virüs ile mücadelesini pek başarılı gerçekleştiremediği ortada. Buna rağmen seyehat tavsiyesi edilen ülkeler arasında yer alıp ta Türkiye nin risk almayın anlamını taşıyan türüncü uyarıda olması enteresan. Bunun bence resmi nedeni Türkiye nin Avrupa Birliği dışında olması ve Hollanda’nın AB dışına seyahat etmemeyi tavsiye etmesidir.”dedi.

Bir cevap yazın