• Cts. Nis 27th, 2024

MUSLUK SUYU MESANE KANSERİNE NEDEN OLUYORMUŞ!!!

Özcan Özbay

Avrupada artan mesana kenseri vakalarını inceleyen araştırmacılar AB deki binlerce vakanın ana sebebinin tetikleyicilerinin başında musluk suyunungeldiğini açıkladılar.

Avrupa genelinde yapılan araştırmalarda Musluk suyunda bulunan bir kimyasalın 6561 mesane kanseri vakasına neden olduğu ortaya çıktı. Araştırmacılar yaptıkları açıklamada kanser vakasına neden olan kimyasalın, Suyun dezenfeksiyonu sırasında salınan ve hastalığa neden olan bir yan ürün olan trihalometanlar (THM) öldüğünü belirttiler.

Araştırmanın, kısa adı İŞGlobal olan Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü tarafından yürütüldüğü ve Çevre Sağlığı Perspektifleri dergisinde de yayınlandığı gelen bilgiler içerisinde.

Kısa adı THM olan trihalometanlar, İspanya da 1482, İngiltere’de de 1356 mesane kanseri vakasına neden olurken, Hollanda’da, vakaların yüzde 0.1’inin bu kimyasaldan kaynaklandığı kesinleştiği açıklandı.

Araştırmacı Manolis Kogevinas konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Son 20 yılda THM konsantrasyonunu azaltmak için çok şey yapıldı, ancak mevcut seviyeler hala mesane kanserine yol açabilir.” dedi.

ÇÖZÜM ŞU ARITMA CİHAZLARINDA MI?

Uzmanlar yaptıkları araştırmalarda ortak kararı açıklarken kesin çocum olmasa da şu artıma cihazları ile, her yıl 2868 mesane kanseri vakasının önlenebileceğini tahmin ettiklerini dile getirdiler.

Bir cevap yazın