• Cum. Nis 26th, 2024

Ticari Oturum Hakkına IND Zorluk Çıkartıyor

ByHaber Merkezi

Kas 11, 2019

Ticari Oturum Hakkına IND Zorluk Çıkartıyor

Özcan Özbay

Yıllardır verilen hukuk mücadelesinde 1963 yılında yapılan Ankara antlaşmasının Türk vatandaşlarına getirmiş olduğu hakların ne olduğu son 7 yılda netlik kazanmaya başlamıştı. Özellikle Hollandaya ticari amaç ile işyeri açmak isteyen vatandaşlarımız için hukuki açıdan uzun bir yol kat edildi. 2008 yılında Danıştay Hollandada MVV vizesi olmadan bulunan Türk vatandaşlarının ticari oturum başvurusu yapabileceğini bellirtmişti.

Hollanda da ticari oturum alabilmek için Türk vatandaşlarının ilk önce Hollanda Adalet Bakanlığında (IND) oturum başvurusu yapması gerekmektedir. Bu başvuru ile beraber bazı evrakların sunulması şarttır. Oturum başvurusu için ticaret odası kaydı ve vergi numarası işlemlerinin başlatılması gereklidir. Şu an ise IND tarafından şirket raporu için öne sürdüğü şartlara uymayan vatandaşların ticari oturum başvuruları genellikle reddedilmekte.

Yapılan Ticari oturum başvurusunun Ekonomi Bakanlığının değerlendirilebilinmesi için detaylı ve genişletilmiş bir şirket raporu (öndernemingsplan) en önemli şartlardan biridir. Dosyanın IND tarafından Ekonomik Bakanlığına gönderilmesi için evrakların düzünli bir şekilde hazırlanması gerekiyor. Daha sonra Ekonomi Bakanlığından şirket için onay gelmesi gerekiyor. Prosedürün pozitif bir şekilde geçebilmesi için bazı kriterlere uyulması gerekiyor. Fakat IND yapılan başvurulara yeni kriterler eklemiş, özellikle Pazar araştırmasının uzman bir kişi tarafından yapılmadığından dolayı oturum başvuruları reddedilmektedir. Pazar araştırmasının yanı sıra.

  • Vergi beyannamleri
  • şirketin Alışveriş faturaları
  • Banka dekontları
  • Bilanço
  • Ortaklık anlaşması
  • İşyeri sigortası gibi Kisica şirket hakkında bütün bilgilerin ticari oturum başvuru için hazırlanmasına önem gösterilmesi gerekiyor.

Konu ile ilgili bilgi aldığımız Avukat İsmet Özkan “Yabancılardan sorumlu bakan 5 şubat 2015 tarihinde meclise gönderdiği bildiride. 2014 yılında ticari oturum başvuru yapan kişilerin 90 % Türk vatandaşı olduğunu ve başvurularının evraklar eksik olduğundan dolayı reddedildiğini bildiridi. Entresan olan olay ise başvurların neredeyse tamamının Ekonomi bakanlığına gönderilmeden reddedilmesi. Verilen kararların hepsinin birbirene benzemesi ve IND’ nin hiçbir finansal bilgisi olmamasına rağmen şirketin ekonomiye katkı sağlamadığına kanaat getirmesi durumu zorlaştırıyor.”dedi.

Özkara ayrıca “İşçi veya işveren ile sorunlar, Hastalık ( Uwv ile sorunlar), İcra ( incasso), Sosyal ( belediye, mal varlığı), Ticari sorunlar ve Oturum davaları konularında önümüzdeki günlerde duyuracağımız gibi Deniz TV de ayda bir canlı yayın yaparak vatandaşlarımızı bilgilendireceğiz. Bu arada bilgi edinmek isteyen vatandaşlarımız bize 0263510004 nolu telefondan yada info@özkaraadvocaten.nl mail adresimizden bize direk ulaşabilirler.”dedi.

Bir cevap yazın