• Cum. Nis 26th, 2024

ATAMIZI ÖLÜMÜNÜN 81. YILINDA ANDIK

ByHaber Merkezi

Kas 10, 2019

ATAMIZI ÖLÜMÜNÜN 81. YILINDA ANDIK

Özcan Özbay

Hollanda nın liman şehirlerinin önde gelenlerinden olan Rotterdam da 10 Kasım 1938 yılında hayata gözlerini yuman tüm Dünya Türklerinin ATA sı Mustafa Kemal Atatürk`ün ölümünün 81. yılında Rotterdam Başkonsolosluğumuz bünyesinde gerçekleşen anma töreni büyük ilgi gördü.

Tüm yurtta ve Türki Cumhuriyetler ile Yurtdışı temsilciliklerinde de gerçekleşeen anma törenine STK Temsilcilerinin yanı sıra, Akademisyen öğrencileri ve vatandaşların da yer aldığı anma töreni saygı duruşu ve istiklal marşımızın okunması ile başladı.

Ardından mikrofona davet edilen Rotterdam Başkonsolosumuz Aytaç Yılmaz yaptığı konuşmada ” 10 Kasımların, Atatürk’ün 57 yıllık o kısa ama dolu dolu hayatını, mücadelesini, milletimize kazandırdıkları ve kazandırmak istediklerini doğru anlama bakımından önemi büyüktür. Bu çerçevede, 10 Kasımları yalnızca Atatürk’ü saygıyla yad ettiğimiz bir vesile olarak değil, ayrıca şöyle bir gerilere uzanıp, Ulu Önder Atatürk’ün ülkemizi nerelerden alıp nerelere getirdiğini bir kez daha hatırlamak için bir fırsat olarak görmek gerektiği kanaatindeyim. Onun yaşadığı dönemi kısaca bir hatırlar isek, dünya haritası 10 yılda bir neredeyse yeniden değişiyordu. Türk halkı savaşlardan ve yoksulluktan yıpranmış ve büyük moralsizlik içindeydi. Şanlı Türk milleti, bu zor zamanlarda arkasından gidebileceği güçlü liderini Mustafa Kemal Atatürk’te bulacaktı. Yeisin kol gezdiği o dönemde, halkına inancını hiçbir zaman kaybetmeyen Atatürk, Türk milletine, bağımsızlık fikrini işledi. Yalnızca sözleriyle değil yaptıklarlyla. Kurtuluş Savaşını büyük imkânsizlıklar içinde mükemmel yönetti. Anadolu’yu karış karış dolaştı. O milletini, milleti onu çok sevdi, ona inandı. Artık yetenekli bir kurmay subay, büyük bir kumandan ve lider haline geliyordu.

Mustafa Kemal Atatürk. genç Türkiye Cumhuriyetinin ulaşması gereken aşamayı, 20. yüzyılın başlarında şaşmaz bir sezgiyle görmüştü. Ayrıca gerçek kurtuluşun ekonomik bağımsızlıktan, ülkenin her bakımdan kalkındırılıp güçlendirilmesinden geçtiğini belirtmiş, batı uygarlığının biliminden, teknolojisinden yararlanarak, bunları özümseyerek çağdaş uygarlık düzeyine çıkıp, bu düzeyi de aşmayı milletinin önüne amaç olarak koymuştur. Ulu Önder Atatürk, bu amacı daha somut olarak şöyle ifade edecektir: “Büyük davamız, en medeni en müreffeh millet olarak varlığımızı yükseltmektir”. Atatürk’ün zorluklara teslim olmayan, mücadeleci ve kurucu vasıflarını gençlerimize ve çocuklarımıza iyi anlatmalı, onun ‘en büyük eserim’ dediği Cumhuriyetimizi ilelebet yaşatmak için üzerimize düşen sorumlulukları hep birlikte yerine getirmeliyiz. Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, minnetlerimizi sunuyor ve aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyorum.”dedi.

Daha sonra Atatürk ile ilgili video gösteriş yapıldı. Ardından Keman Sanatçısı Ozan Çetinkaya Atatürk ün sevdiği eserlerden derlediği bir keman resitali sundu.

Program misafirlere ikram yapılmasının ardından sona erdi.

Öte yandan Deventer ve Amsterdam Baskonsolosluklari ile Lahey Buyukelciliginde de torenler duzenlendi.

Hollanda Azerbaycan Turk Kultur Dernegi de lokal binasinda duzenledigi torenle Atamizin olumunun 81. yilini torenle andilar.

Bir cevap yazın