• Sal. Mar 19th, 2024

Hollanda’nin 2015’te Irak’ta düzenledigi hava saldirisinda en az 70 sivilin öldügü ortaya çikti

ByHaber Merkezi

Eki 18, 2019

Hollanda’nin 2015’te Irak’ta düzenledigi hava saldirisinda en az 70 sivilin öldügü ortaya çikti

Hollanda Hava Kuvvetleri’ne bagli F-16 uçaklarinin, 2015 yilinda Irak’in Kerkük kentinin batisindaki Hawija kasabasina düzenledigi hava saldirisinda en az 70 sivilin hayatini kaybettigi ortaya çikti.

Hollanda hükümetinin, yillardir “güvenlik gerekçesiyle” açiklama yapmayi reddettigi saldiri ile ilgili ayirntilar, Hollanda kamu yayin kurulusu NOS ile NRC gazetesinin ortak arastirmasi sonucu ilk kez ortaya çikarildi.

ABD Savunma Bakanligi’nin (Pentagon), 3 Haziran 2015 gecesi gerçeklestirilen saldirida 70 sivilin yasamini yitirdigini kabul etmis ancak saldiriyi Hollanda’nin gerçeklestirdigini açiklamamisti.

Hollanda Televizyonu ile NRC gazetesi, yerel kaynaklara göre 23’ü çocuk olan çok sayida sivilin Hollanda F-16’lari tarafindan gerçeklestirilen bombardiman sonucu öldürüldügünü dogruladi.

ISID’e karsi olusturulan uluslararasi koalisyonun gerçeklestirdigi en kanli hava saldirilarindan bir olan olayda, cihatçi gruplarin denetimindeki bölgede bulunan, bomba ve mühimmat dolu bir depo hedef alinmisti.

Saldiri sonucu, bomba dolu deponun çevresinde, çevre köylerden gelen sünni mültecilerin yasadigi bir mahalle yerle bir edildi.

Hawija’daki hastane müdürü Usame Süleyman’a göre, saldiri sonucu yasamini yitiren sivil sayisi 200’ün üzerinde. Süleyman, birçok mültecinin cesedinin, yililan binalarin molozlari arasinda birakildigini bu nedenle onlarin “ölü” olarak kaydedilemedigini söyledi.
Savunma Bakani Ank Bijleveld’den acil açiklama yapmasi istendi

Hollanda Parlamentosu, Hawija’da sivillerin vurulmasi ile ilgili olarak Savunma Bakani Ank Bijleveld’den acil açiklama istiyor. Hükümet ortagi partiler de dahil, Meclisin büyük çogunlugu, olayin kisa sürede açikliga kavusturulmasini istiyor.

Ancak Savunma Bakani Bijleveld, saldiriyi Hollanda F-16’larinin gerçeklestirdigi bilgisini onaylamak istemiyor. Hollandali bakan, “Koalisyonda, herkesin güvenligini, herseyin önüne koyacagimiz konusunda anlastik. Ne kadar can sikici olursa olsun, buna uçan personelin güvenligi de dahil” dedi.

Hollanda Savciligi, 2018 yilinda Hawija saldirisi ile ilgili iddialar konusunda takipsizlik karari vermisti. Son gelismenin ardindan siyasi partiler, savciligin, dosyayi yeniden açmasini istiyor.

Hollanda Savunma Bakani Bijleveld, kurban yakinlarina tazminat konusundan öncelikli olarak Irak hükümetinin sorumlu oldugunu savunuyor.

Kasaba sakinleri ise NOS’a yaptiklari açiklamda, agir isleyen bürokrasi nedeniyle Irak makamlarinin, tazminat konusunda hiçbir adim atmadigini söylüyor.

Bakan Bijleveld, magdurlara Hollanda’nin da tazminat ödeme olasiligi bulundugunu dile getirdi. Bijleveld’a göre, hükümet, “Hollanda’daki bir kurulusun beklenmedik bir biçimde sivil zaiyata yol açmasi durumunda” tazminat ödenip ödenmemesi konusunu degerlendirip, ona göre karar veriyor.

Hollanda, 2014 yilinda ISID’le mücadele amaciyla olusturulan uluslararasi koalisyona 6 adet F-16 ve 120 askerle katki saglamisti.

BBCTurkce

Bir cevap yazın