• Cum. Nis 26th, 2024

“KARDEŞLİK İÇİN HERKESİN BİRLİKTE ÇALIŞMASI GEREK”

ByHaber Merkezi

Eki 5, 2019

“KARDEŞLİK İÇİN HERKESİN BİRLİKTE ÇALIŞMASI GEREK”

Özcan Özbay

Geçtiğimiz Ağustos ayı içerisinde Türkiye ziyareti sırasında ziyaret ettiği İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı Ekrem Imamoğlu ile görüşmesi esnasında 2017 yılında Türkye tarafından iptal edilen Kardeş şehir protokolünü yeniden gündeme getiren Hollanda Türkiye Ticaret Odası Başkanı Ethem Emre, İstanbul ile Rotterdam’ı tekrar kardeş şehir yapmak için ikinci adımı Rotterdam’da attı.

Ağutos ayında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Imamoğlu ile İstanbul’da bir görüşme gerçekleştiren Ethem Emre Hollanda Türk kamoyunu bilgilendirmek için Hollanda da görev yapan Türk basın mensupları ile bir araya geldi.

Toplantıda 2 yıl önce yaşanan tatsız bir siyasi olayın Rotterdam ve İstanbul kardeş şehir protokolünün kaldırılmasına neden olmasının üzücü olduğunu belirten başkan Emre iki şehrin yeniden kardeş şehir olmasının, iki ülke insanları arasında oluşan on yargıları yıkacağını belirterek, başta ticari olmak üzere, sosyal ve kültürel ilişkileri güçlendireceğine vurgu yaptı. Ethem Emre, Türkiye’de İstanbul Büyük şehir başkanı Ethem İmamoğlu ile bire bir yapılan görüşmenin ardından Rotterdam Belediyesi ile de yazışmalar yaptıklarını ve bu yazışmaların çok olumlu geçtiğini ifade etti.

Emre, “Biz bu insiyatifi Hollanda Türkiye Ticaret Odası olarak aldık, fakat Hollanda’da diğer STK’lardan destek bekliyoruz. Bu toplantı aracılığı ile Holalnda da ki ticari ve sosyal tüm Türk STK larına birlikte çalışma çağrısında bulunuyorum. Kendileri ile önümüzdeki günlerde de randevulaşarak bu konuda görüşmeler yapacağız. Büyükelçimize de bilgi vererek tavsiyelerini alacağız.”dedi.

11 Mart 2017 akşamı T.C. Rotterdam Başkonsolosluğu önünde yaşanan talihsiz olayların 400 yıllık iki dost ülkenin arasınsa soğuk rüzgarlar esmesine neden olduğunu vurgulayan Emre “Bu kadar uzun süreli dostluğun, ticari ilişkilerin düzeltmesi tekrar rayına oturması için hükümetler haliyle elinden geleni yapıyor. Bizlerde STK’lar olarak bir şeyler yapmak zorundayız, diye düşünerek hareket geçtik.”dedi.

İki dost ülkenin arasındaki buzların erimeye başladığına dikkat çeken Hollanda Türkiye Ticaret Odası başkanı Ethem Emre Bakanlarımız karşılıklı gelip gitmeye başladı, önümüzdeki günlerde de Hollanda Başbakanı sayın Rutte Türkiye’ye bir resmi ziyaret yapacak. Bu olumlu gelişmeler devam ederken malesef Hollanda’da sadece bir kesimin sesi duyuluyor, bu yüzden bu fırsatları iyi değerlendirmek gerek “dedi.

Daha sonra toplantıya katılan Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Emre bir soru üzerine İstanbul ile Rotterdam’ın tekrar kardeş şehir olabilmesi için önce Belediye meclisinde karar alınıp içişleri bakanlığının onayı gerektiğini belirterek, “ Kardeş şehir anlaşmasını Türkiye fesettiği için Türkiye’den gelecek teklife Rotterdam’ın şimdiden sıcak baktığını söyleyebilirim. Hem İstanbul ile hem de Rotterdam Belediyeleri ile görüşmelerimiz sürüyor” dedi.

Bu durumun Türkiye’de Siyasi rant olarak ta kullanılabileceğinden endişesi olup olmadığı şeklinde bir soruyu da cevaplayan Emre; “ Sanmıyorum, bu durumun iç siyasete malzeme edilecek bir tarafı yok. Ülkeler arası ilişkilerde bu ve benzeri durumlar her zaman yaşanmış, ama uzatılmamıştır. Biz bu girişimlerde bulunurken ticari, sosyal ve kültürel ilişkilerimiz daha da sağlamlaşsın, Türkiye’ye karşı önyargılar kırılsın düşüncesinde harketle işadamlarından tutun, yatırımcılarımıza, Türkiye’ye tatile gidecek Hollandalılara kadar bir güven ortamı oluşsun istedik. Bu çabalarımızın siyasi ranta dönüşmesine izin vermeyiz“ dedi.

Bir cevap yazın