• Cum. Nis 26th, 2024

MEHMET AKİF ERSOY VE ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ ANILDI

ByHaber Merkezi

Mar 16, 2019

MEHMET AKİF ERSOY VE ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ ANILDI

Özcan Özbay

Türkiye nin Rotterdam Başkonsolosluğunda yapılan anma töreni saygı duruşu ve istiklal marşı ile başladı. Başkonsolos Aytaç Yılmaz Yeni Zellanda da yaşanan katliamda yaşamlarını yitirenleri rahmetle anarak başladığı konuşmasında olayı kınadığını belirtti.

Başkonsolos Yılmaz daha sonra yaptığı konuşmasında “Çanakkale ve Çanakkale Şehitlerimiz unutulmaz”” diyerek Atatürk ün önderliğinde düşmanı nasıl püskürttüğümüzü anlattı. Bu anlamda Şiirleri ile Çanakkale savaşını anlatan istiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy u da ölümünün 91. yıldönümünde anan Başkonsolos Yılmazın konuşmasında Çanakkale Zaferi’nin farklı milletlerle birlikte kazanıldığına işaret ederek “Çanakkale’deki mezar taşlarına bir bakınca verdiğimiz mücadelenin büyüklüğü daha iyi anlaşılacaktır. Mehmet Akif, bu nedenle Çanakkale şehitlerinin mezar taşı olarak başlarına Kabe’yi layık gördü.” dedi.

Başkonsolos Aytaç Yılmaz, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Çanakkale geçilseydi, İstanbul alınır, Osmanlı Devleti paylaşılır ve Türkiye Cumhuriyeti diye bir şey kalmazdı” sözlerini hatırlatarak, şöyle devam etti:

“Onun için de o gün Alman subayları, ‘gerek Çanakkale’deki zaferlerde, gerek Yemen’deki savaşlarda, gerekse Suriye’deki, Irak’taki savaşlarda ağaç kabuklarını yiyen, siperlerde kullanılan kum torbalarıyla yırtılıp parçalanmış elbiselerine yama yapan Mehmetçik’teki felsefeyi, ruhu anlayamadık’ demişlerdir.”

Katılımcılara ve gençlere tarihi okuma tavsiyesinde bulunan Yılmaz, “Allah bizi bir daha böyle savaşlar vermek zorunda bırakmasın. Dahili ve harici düşmanlarımıza fırsat vermesin.” diye konuştu.

Daha sonra Milli Şairimizi anlatan bir sinevizyon gösterisi sunuldu ve ardından da Elif Cansu Kaba Mehmet Akif’in hayat hikayesini anlattı.Çanakkale sinevizyonunun ardından mikrofona gelen şair Yavuz Nüfel’in de Çanakkale Şiiri’ni okuduğu etkinlik, Din Hizmetleri Müşaviri Ali Parlak’ın yaptığı dua ile son buldu.

Bir cevap yazın