• Cum. Nis 26th, 2024

Şikayet etme, oy’unu kullan

ByHaber Merkezi

Mar 6, 2019

Şikayet etme, oy’unu kullan

Aylık Doğuş gazetesi tarafından yaklaşan Hollanda eyalet seçimleri ile ilgili seçimlerin önemi adı altında düzenlenen panel Schiedam Yıldız Eğitim Merkezi’nin salonunda gerçekleştirildi.

Panele, alanlarında uzman ve seçimlerde aday olan, DENK Partisinden Metin Çelik,  Yeşil Soldan Bülent Ünlü, NIDA Partisinden Ahmet Yıldırım  Waterschapspartij Hollandse Delta’dan Eyüp Demirdaş, ve siyaset bilimci Hasan Yar panelist olarak katıldılar.

Moderatörlüğünü Doğuş Gazetesi yazarlarından Recep Soysal’ın yaptığı panele, deneyimli siyasetçi ve yöneticilerden Ayhan Tonca, Fadime Örgü, Huri Şahin’de gözlemci olarak katıldı ve  panelde, deneyimlerini paylaştılar.

Metin Çelik, Hollanda’nın idari şekli hakkında sunduğu kapsamlı bilgilerle, katılımcıların kafalarındaki pek çok soruya verdi. Çelik, Ülkede huzur kalmadı. Hollanda tamamen ikiye ayrıldı. Sadece islamofobi değil, bütün göçmenlere karşı ırkçı bir politika sergileniyor. Benim çocuğum burada kendini emin ve güvenilir hissetmiyor. Oysa ki burası onun hem ana hem de baba vatanı; o kendini evinde gibi hissetmeli. İş, staj, eğitim alanlarındaki ayrımcılık ciddi boyutlarda. “Bu ülke hepimizin” sloganıyla çeşitliliği ön planda tutacağız ve herkesin çıkarını koruyacağız” şeklinde süreci özetledi.   

GroenLinks adayı Bülent Ünlü, engelli olarak seçime katılan tek aday olarak, Nasreddin Hoca gibi, “bana doktor değil, damdan düşeni getirin” düşüncesiyle, yardıma muhtaç olanlara elimi uzatmak için siyasete de bu amaçla girdim” diyerek şunları dile getirdi: “Eşitlik bazen adalet değildir. Adil bir dağılım yok, eşit bir eğitim sistemi yok. İşte siyaset burada kendini gösteriyor. Ahlâklı, şeffaf siyaset  yapmak gerek. Siyasete ve siyasetçiye güven azaldı. Çok kirlendi. Dünya durdukça siyaset ve siyasetçi olacak. Adil, liyakatli insanlara görev vererek bu güveni tazeleyebilir, bu kirliliği yok edebiliriz. Herkes birbirini sevmek zorunda değil ama herkes birbirine saygı duymak zorundadır. Seçim pusulalarınıza sahip çıkın, vatandaşlık hakkınızı kullanın ve düzgün insanları seçin…”

NIDA Partisi üyesi Ahmet Yıldırım da konuşmasında özetle şunları söyledi: “önce NIDA, “Biz bu toplumun bir mozaiği, parçasıyız” diye yola çıktı. Ardından da DENK bu kervana katıldı. Kavga etmeden, saldırmadan, biz Rotterdam’ın asli unsuruyuz dedik ve 7 yıldır toplumun her katmanının haklarını savunarak  aktif olarak siyaset yapıyoruz. Eğer Hollanda’nın köklü partileri bizlerin kendi içlerinde özgürce siyaset yapmamıza müsaade etselerdi, bugün yeni parti kurma ihtiyacı olmayacaktı. Bu seçimlerde 4 adayımızı meclise göndermeyi hedefliyoruz.”

Panel, katılımcılardan gelen soruların ve onların gözlemlerinin paylaşılmasının ardından  sona erdi.

Bir cevap yazın