• Cum. Nis 26th, 2024

GÖÇÜN 50. YILI CERCEVESINDE RESIM SERGISI AÇILDI

ByHaber Merkezi

Oca 13, 2018

GÖÇÜN 50. YILI CERCEVESINDE RESIM SERGISI AÇILDI

Mustafa Koyuncu Arnhem

Hollanda’nin Arnhem sehrinde ROZET Kütüphanesinde göçun 50. yili çerçevesinde resim sergisi açildi.

Sahin Yildirim’in Hollanda’ya göçün 50. yil çerçevesinde hazirladigi ‘ Hollanda’ya göç sergisi’ Arnhem belediye baskani tarafindan resmi olarak açildi.
GÖCÜN 50. YILI RESİMSahin Yildirim: Hollanda’ya çesitli sebeplerle 1960 yillarda gelen ve 50 yili askindir burada yasayan birinci neslin tarihine sahip çikmamiz gerekiyor. Neden ve hangi sebepten Hollanda’ya geldiler ve neden Hollanda’da kalmaya karar verdiler? Hollanda’ da son 50 yilda ekonomi, egitim, siyaset ve kültür alanlarinda nerelere geldiler. Kisacasi son 50 yilimizi kayda alarak, arsivleyerek yeni nesillere tarih boyunca aktarmak istedim.
Bu sebeple baslattigim bu vesile ile 2014 ’50 jaar, 50 verhalen’ adinda bir eserim çikti ve bir belgesel çektim. Daha sonra bu çalismadan sergi yapma fikri olustu. Bu vesile ile Lahey’de bulunan Atlas Kültür ve Arastirma Merkezi ile tanistim. Akabinde görüsmelerde herhangi bir etnik gurubu degil de Hollanda’ya isçi olarak gelen Italyanlar, Ispanyollar, Türkler ve Faslilar ile alakali bir sergi karari aldik ve sonuç olarak ta Hollanda’nin Arnhem sehrinde bulunan gözde binalarindan Rozet’te Fas asilli belediye baskanin katilimiyla açilisimizi yapmak istedik.
GÖCÜN 50. YILI RESİM SERGİSİBelediye Baskani Ahmed Marcouch: Ben kendimi metafor olarak bir agaca benzetiyorum. Bu agaç dallari, yapraklari ve meyvesi olan bir agaç. Bu agaç kökleri hepsi agacin soguk havaya ve siddetli yagislara karsi saglam bir sekilde ayakta olmasini sagliyor. Ben insan olarak agaca benzetiiyorum. Bir erkegim, müslümanim, babayim ve 10 yasinda Hollanda’ya gelen Fas uyruklu bir insanim. Daha sonra bu köklerde bir polis var ve aslen Amsterdam’li olan biri akabinde Arnhem’e gelmis ve belediye baskani olan bir Ahmed var. Aslinda Ahmed Marcouch’ u Ahmed Marcouch yapan kökleridir. Yani nereden geldigi ve su anda hangi konumda oldugudur. Bu Ahmed ancak kökleri saglam olursa siddetli esen rüzgara karsi saglam durabilir ve baskalarina faydali olabilir. O sizi siz yapan ve sizi ayakta tutan köklerinizi unutmayin ve geçmisinizi unutmadan gelecege hazirlanin.
Prof. Marlou Schrover: Insanlar aslinda hepsi aynidir. Biz Hollandalilar 1800’li yillara yeni yeni kendimizi ve nerden geldigimizi sorgulamaya basladik. Ve bu tanimi yaparken de önce diger insanlarin bizden farki nedir sorusunu sorduk daha sonra kendimizi tanimladik.
Bir birinden degerli konusmacilarin bilgilerini zevkle dinleyen ziyaretçiler akabinde Hollanda’ya göçün 50. Yil sergisini dolastilar.

Program yöneticisi ve proje sorumlusu Sahin Yildirim, “Her kesimde çok pozitif cevaplar aldik, birçok insanimizin sergiyle gönlünü kazandik. Böylece Hollanda’ya gelen ilk nesil ve dördüncü nesil arasinda bag kurduk, mutluyuz, çalismalarimiza devam edecegiz”.

Bir cevap yazın